Анализ | Повече идеи, отколкото пари: 5 извода от усилията на ЕС за отбрана

Европейската комисия иска блокът да координира военната си индустрия, за да се справи с "екзистенциалната заплаха" от Русия

ЕК иска блокът да координира военната си индустрия
ЕК иска блокът да координира военната си индустрия
ЕК иска блокът да координира военната си индустрия    ©  Shutterstock
ЕК иска блокът да координира военната си индустрия    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лаура Каяли,

Якопо Баригаци в анализ за европейския "Политико"

Трябваше кървава руска инвазия, за да започне Европейският съюз да мисли сериозно за отбраната си. В разбиваща табутата презентация във вторник висши служители на ЕС изложиха плана си за драматичен ремонт на отбранителната индустрия на блока. Стратегията предвижда държавите да купуват повече оръжия заедно и по-малко от САЩ; включване изцяло на Украйна; гарантиране на сигурността на доставките; финансиране на постоянно производство дори при спад в търсенето; и намаляване на бюрокрацията за европейските отбранителни проекти от общ интерес.

Засега обаче тези добри намерения са придружени от много малко пари - само 1,5 млрд. евро в Европейската програма за инвестиции в отбраната (EDIP). Освен това плановете на комисията трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и най-важното - от страните членки, които исторически са защитавали своя национален суверенитет, когато става дума за военни разходи. "Тези въпроси са в ръцете на държавите членки, а не в ръцете на ЕК. Ние просто предоставяме инструменти", каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Идеите се развиват от месеци и ще минат години, преди да бъдат въведени в действие. Ето пет извода от предложената стратегия:

1. Това не е добра новина за оръжейната индустрия на САЩ

Една от целите на стратегията е да се гарантира, че правителствата на ЕС купуват по-малко оръжия от американците (като знак на доминирането на САЩ презентацията включваше снимка на реактивен изтребител McDonnell Douglas F/A-18 Hornet).

Няколко служители казаха преди време, че европейските бюрократи са били ужасени от проучване, проведено от френския мозъчен тръст IRIS, което показва, че огромното мнозинство от европейските разходи за отбрана отиват към изпълнители извън блока.

Сега Брюксел иска половината от националните бюджети за отбрана да отидат в местни компании до 2030 г. В момента близо 80% от оръжията се купуват от компании извън ЕС, а над 60% от тях - от САЩ.

И все пак отбранителната индустрия на САЩ не може да задоволи всички нужди на Европа, особено от боеприпаси. ЕК иска да улесни европейските оръжейни компании да правят продажби, като копират американската система за по-бързи доставки до клиентите. Това може да създаде по-голяма конкуренция за американските фирми.

2. Всичко опира до парите

Служители на ЕС признават, че заложените 1.5 млрд. евро до 2027 г. не са достатъчни за това, което е предвидено в стратегията. В крайна сметка Тиери Бретон иска фонд за отбрана от 100 млрд. евро.

Има възможност да се използват пари от кохезионни фондове, за да помогнат на по-бедните страни да настигнат по-богатите. ЕК иска също Европейската инвестиционна банка "да промени политиката си за отпускане на заеми", за да позволи инвестиции в отбраната (нещо, което в момента не е разрешено).

Друг вариант е страните да заемат това, от което се нуждаят, за да подсилят военната си индустрия, но това разделя блока. Няма да е лесно да накараш държави с различен кредитен рейтинг да емитират общ дълг, отбелязват двама дипломати.

Стана ясно също, че националните правителства не са постигнали споразумение за допълнителни пари от конфискуваните руски активи за милиарди.

3. Безпрецедентни правомощия върху производството

Пригответе се за супа от акроними. Имахме ASAP за субсидии за боеприпаси и EDIRPA за насърчаване на съвместните доставки; сега ЕК иска да накара FAST - Фондът за ускоряване на трансформацията на веригите за доставки на отбрана, също да влезе в релси. Паричният пул е насочен към по-малки и фирми със средна капитализация, които да използват тежестта на блока, за да разширят линиите си за оръжейни доставки, но не е ясно как това ще се случи на практика.

Има и план да се разбере как цивилните производствени линии могат бързо да бъдат превключени за военна продукция, за да се изградят фабриките, необходими за поддържане на известното като "вечно топло" военно производство в режим на готовност, дори ако търсенето спадне.

4. В блока има още един играч - НАТО

ЕК не е единствената наднационална институция, която предлага план за отбранителна промишленост. На срещата на върха на алианса във Вилнюс миналото лято лидерите се споразумяха за План за действие за увеличаване на съвместните доставки и производствения капацитет.

"Ако тази нова стратегия се разглежда като допълваща, това е едно нещо, но ако се разглежда като противоречива с тази на НАТО, това може да е малко политически проблем", каза Робърт Пшцел, бивш служител на НАТО и старши сътрудник в Полския център за източни изследвания.

5. Украйна е третирана като квазичлен на ЕС

Една от ключовите точки на стратегията е, че Украйна ще бъде третирана почти като член на блока, като ще може да участва в съвместни обществени поръчки на ЕС, при условие че украинските компании отговарят на условията за финансиране по EDIP.

"Украйна ще може да се възползва от подкрепата на тази стратегия за тяхната отбранителна индустрия и да увеличи производствения си капацитет като всяка европейска компания", каза Бретон, добавяйки, че целта е да се подготви интеграцията на украинския отбранителен производствен апарат с този на Европа.

Киев изрази задоволство от плана. "Ние приветстваме факта, че бъдещата система за сигурност на обединена Европа се изгражда днес, като взима предвид бъдещия процес на присъединяване на Украйна към ЕС", заяви украинското министерство на отбраната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    Фабриките като си избълват сандъците със снаряди/ракети, някой трябва да ги зареди в оръдията/пусковите установки, да фиксира целта и да натисне спусъка. И същевременно да е наясно, че от другата страна някой върши същото, целейки се в него.
    Кой ще умира за ЕС? Ето това е въпросът, на който ЕС политиците бягат да дадат отговор...
    ЕС хамстерът от 3-4 поколения е приучен само да тича във въртележката: доход1-ипотека1-лизинг1-доход2-ипотека2-лизинг2.
    В тая верига понятия като дълг, отечество - отсъстват...
    Та: кой ще мре за ЕС?

    Нередност?
Нов коментар