🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Дийпфейк държава

Лицемерието на политиците

След свободата на медиите и борбата с корупцията Пеевски съвсем спокойно може да се изкаже и срещу Пеевски
След свободата на медиите и борбата с корупцията Пеевски съвсем спокойно може да се изкаже и срещу Пеевски
След свободата на медиите и борбата с корупцията Пеевски съвсем спокойно може да се изкаже и срещу Пеевски    ©  Георги Кожухаров
След свободата на медиите и борбата с корупцията Пеевски съвсем спокойно може да се изкаже и срещу Пеевски    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В годината, в която над 2 млрд. души по света ще гласуват на избори, един от очакваните ефекти е изкуственият интелект да залее интернет с дийпфейк.

Всеки човек с лаптоп може да създаде фалшиво видео или аудио, което убедително да създаде объркване у избирателите кое е вярно и кое не.

Честно казано, скептични сме, че в България изкуственият интелект може да е по-добър творец от действителността. Ние отдавна живеем в симулация.

Българските политици (не без услужливата подкрепа на някои медии, социолози и анализатори) вече изградиха перфектната (дез)информационна среда, в която нищо не е такова, каквото изглежда, и никой не е този, за когото се представя.

Да вземем само сюжетите от тази седмица:

  • Елена Йончева, която с години гради образа си на борец срещу корупцията и защитник на медийната свобода в Европейския парламент, приема трансфер в лагера на санкционирания за корупция по "Магнитски" Делян Пеевски, за да си осигури още един мандат в Страсбург.
  • Пеевски и Борисов в един глас обвиняват в "липса на интегритет", едва ли не в корупция, бившите си партньори от "сглобката" ПП-ДБ заради предполагаеми обвързаности в скандала с митниците.
  • ГЕРБ и ДПС, които се сетиха два дни преди края на 49-ото Народно събрание да ограничават рекламата на хазарта със закон, след като два месеца по-рано отхвърлиха сходен законопроект, а години наред публично не забелязваха чутовния ръст на хазартните дружества на ръба на закона. Реално картината е друга, след като ГЕРБ получи за хазартната си политика награда "Магнитски", връчена на Владислав Горанов.

Примерите от предишните седмици също са много: Пеевски, който обвинява ПП-ДБ в това, че помагат на олигархията да превземе съдебната система. Пак Пеевски, който казва, че подкрепя горещо свободата на медиите. Борисов, който казва, че ПП-ДБ се държат невъзпитано.

Престараването в тази тактика е толкова голямо, че Пеевски и Борисов рискуват утре да започнат съвсем да се представят за собственото си отрицание. След свободата на медиите и борбата с корупцията Пеевски съвсем спокойно може да се изкаже и срещу Пеевски. С така набраната скорост Борисов би могъл да се възмути искрено и шумно от кражбите и пропилените възможности по времето на ГЕРБ.

Този театър, разбира се, освен нелеп е и неубедителен. Хората не са идиоти. Но и целта им едва ли е да бъдат заблудени, а по-скоро отвратени от пошлия спектакъл и наглите актьори. Само след месец и половина те ще трябва да гласуват отново. Кой с отвращение, кой с крехка надежда за промяна, кой не - защото това прилича на демокрация от "Али Експрес". На снимка - добре, но всъщност - менте.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Противоестествено е медия чак толкова - по юношески - да е влюбена в един (видимо провалил се) политически проект, че от сутрин до вечер хем само за него да говори, хем във възвеличаването му да няма граници и да не ще да проумее, че и вождовете на проекта може да правят глупости, да са алчни, нахални, лъжливи. В което, ние - невлюбените - се убеждаваме всекидневно...

    Проектът, обект на чувствата на автора горе, всъщност носи сакрална вина пред българите, че само и само да се докопа до властта (закратко) изпра и ни представи като стожери на БГ политиката както баце, така и "конституционалиста" Пеевски.
    Уж борците срещу политическата мърсотия с безумството си за 9-10 месеца във властта направиха така, че политическата мърсотия на Борисов/Пеевски на техния фон да изглежда приемлива...

    Тая обсесия да не вземе да завърши а ла Ромео и Жулиета?...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    P.S. И още по темата ПП:

    https://bivol.bg/podmqnagate1.html

    Нередност?
Нов коментар