🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 21 май

"Ислямска държава" пое пълен контрол над сирийския град Палмира; Извънредно положение в Калифорния заради петролен разлив; Пет от шестте български региона са сред десетте най-бедни региони в ЕС; ТВ7 е продадена за малко над 32 млн. лв. в края на 2014 г.;

"Ислямска държава" пое пълен контрол над сирийския град Палмира
"Ислямска държава" пое пълен контрол над сирийския град Палмира
"Ислямска държава" пое пълен контрол над сирийския град Палмира    ©  Reuters
"Ислямска държава" пое пълен контрол над сирийския град Палмира    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

46 хил. българи и румънци са се установили във Великобритания през 2014 г., съобщава AFP. Според Националната статистическа служба на Обединеното кралство броят на имигрантите от България и Румъния е двойно по-голям от този през предходната година.

"Ислямска държава" е поела пълен контрол над сирийския град Палмира, включително над военното летище и затвора в града, след като правителствените сили са загубили позициите си в града, съобщава Reuters, позовавайки се на изказване на ислямистите в социалната мрежа Twitter. Syrian Observatory for Human Rights, която следи конфликта, обяви, че терористичната организация вече контролира повече от половината територия на Сирия след превземането на Палмира. Наблюдателите добавят, че ислямистите за първи път превземат голям град директно от ръцете на правителствените войски. Доскоро те владееха територии най-вече в северната и източната част на страната. Палмира, известен и с арабското име Тадмур, е част от програмата на UNESCO World Heritage, а сраженията около него породиха страхове, че ислямистите ще унищожат античния град. Античният град Палмира е на 2000 г., разположен е в югозападната част на съвременния град и беше включен в списъка на UNESCO като застрашен през 2013 г. "Ислямска държава" в миналото е унищожавала старини и антични паметници в Ирак.

НАТО може да помогне на ЕС за борбата с трафикантите на хора през Средиземно море

НАТО може да подпомогне усилията на ЕС за борба с трафикантите на хора през Средиземно море, ако лидерите на страните - членки на алианса, вземат политическо решение за това. Това заяви заместник върховният главнокомандващ съюзническите въоръжени сили в Европа, британският генерал Ейдриън Брадшоу, цитиран от Reuters. "Вярно е, че ние имаме военно присъствие в Средиземно море и, разбира се, имаме задължение според международното право да се отзовем, когато има хора в беда. Ние сме готови, стига да има политическо решение, да правим и повече", каза генералът. В понеделник Европейският съюз реши да организира военноморска мисия, която има за цел да пресече нелегалния трафик на мигранти от Либия през Средиземно море към Европа.

Пет от шестте български региона са сред десетте най-бедни региони в ЕС според доклада на Евростат за регионалния БВП през 2013 г. в ЕС, публикуван в четвъртък. Единствено френският район Майот, разположен между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик в Индийския океан, е по-беден от българските Северозападен (с БВП на човек, равняващ се на 30% от европейския среден), Северен централен (31%) и Южен централен (32%) регион. Измежду най-бедните европейски региони са и Североизточният (35%) и Югоизточният (37%) заедно с още три румънски и един унгарски регион. Само Югозападният регион е извън топ десет на най-бедните с БВП на човек от 72% през 2013 г. Най-богатите европейски региони са херцогство Люксембург, регионът на Брюксел в Белгия, Хамбург в Германия и др.

ТВ7 е продадена за малко над 32 млн. лв. в края на 2014 г., става ясно от документи в Търговския регистър, внесени от кандидат-купувача Асен Асенов. Неизвестният доскоро бургаски бизнесмен е направил втори опит за промяна на собствеността в телевизията, която се свързва с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, но отново е ударил на камък. Така битката за овладяването на четвъртата национална телевизия продължава. Миналата седмица Агенцията по вписванията отказа на "Праймедия" ЕООД, представлявана от Асенов, да впише промени в управлението на ТВ7. Като причина бе посочена липсата на доказателства за прехвърлянето на собствеността на компанията. Още в понеделник бургаската фирма е внесла нови документи, с които да докаже, че това е направено.

Още по темата очаквайте в предстоящия брой на в. "Капитал".

НАП е започнала да изпраща имейли до хора, които са декларирали в срок, но не са платили данъците си за изтеклата година. В съобщенията се посочва, че парите трябва да бъдат внесени до седмица и че невнасянето на съответните суми може да доведе до процедура по принудително събиране и налагането на запор върху заплати или други обезпечения. По данни към началото на месеца дължимият, но невнесен още данък е общо 14 млн. лв. От НАП приканват при невъзможност да се плати веднага данъкоплатците да посетят офис, за да бъдат обсъдени възможностите. 

България получи наградата "Най-впечатляващият кредитополучател от Централна и Източна Европа" в годишната класация на "Глобъл кепитъл", съобщи Министерството на финансите. Поводът е успешната реализация при добрите пазарни условия на тройния транш нови бенчмаркови еврооблигации в размер на 3.1 млрд. евро, емитирани през март 2015 г. Лихвените купони бяха на най-ниските лихвени нива, постигани до момента от България на международните капиталови пазари. 

Народното събрание отново включи в забранителния списък за приватизация "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД, "Аудио-видео Орфей" ЕАД и "Национална агенция Музика" ЕООД. Това стана с промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съобщава БТА. "Аудио-видео Орфей" и "Агенция дипломатически имоти в страната" бяха изключени от този списък през 2011 г., а "Национална агенция Музика" през 2013 г. Дейността на "Аудио-видео Орфей", свързана с дигитална реставрация на класически български игрални и документални филми, се явява като гарант за опазване на националното културно наследство, което е мотив за забрана на приватизацията му. Процедурата по приватизация за "Агенция дипломатически имоти в страната" е била спряна през 2013 г., а сега ще може да се прекрати окончателно.

Служители на ДАНС са влезли за проверки на територията на най-голямата болница в България - Университетската многопрофилна болница "Св. Георги" в Пловдив. От пресцентъра на болницата потвърдиха това за "Дневник", а в съобщение до медиите уточниха, че става дума за рутинна документална проверка. Заповедта за проверката е била издадена в понеделник, казват още от пресцентъра на болницата пред агенция "Фокус". 

БСП няма да може да сезира Конституционния съд за ратифицирането на договора за заем за 16 млрд. лв., защото не са събрали необходимите 48 подписа, след като депутатите от АБВ и "Атака" не са подкрепили документа. От АБВ заявиха, че такава покана за подкрепа не е била изпращана от БСП до ръководството на партията. 

Извънредно положение в Калифорния заради петролен разлив 

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в окръг Санта Барбара заради скъсан подземен нефтопровод, който доведе до петролен разлив. Засегнат е брегът около Санта Барбара, на 190 км северозападно от Лос Анджелис. Около 400 хил. литра петрол са се излели на брега по последни данни, а нефтеното петно се е разпростряло на 15-16 км по крайбрежието. Шест специализирани съда се опитват да оградят петното.

Собственикът на петролопровода е базираната в Хюстън Plains All American Pipeline. За последно петролопроводът е бил инспектиран през 2012 г. Това е най-големият петролен разлив в района на Санта Барбара от най-малко 18 години.