🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Румен Гайтански-Вълка взе 150 млн. лв. заем от ББР, кои са най-големите компании в България през 2018 г. и още от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Буквално преди дни известният с близостта си до Ахмед Доган Румен Гайтански-Вълка получава и още по-огромен и необясним подарък от държавната Българска банка за развитие (ББР), която се управлява от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Създаденото в края на миналата година дружество "Роудуей кънстракшън" вече е най-големият клиент на ББР със 148.5 млн. лв. заем от банката. Той представлява над 10% от целия фирмен портфейл в баланса на банката, който към края на март 2019 г. е 1.16 млрд. лв. А освен това обявената цел за тегленето на кредита - покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма, по никакъв начин не оправдава колосалния размер на заема и поставя въпроси как ще бъде обезпечен той. От ББР не отговориха на тях. Повече по темата четете тук.

2. Най-големите компании в България през 2018 г.

Още една силна година за големия бизнес в страната. Това показва новата класация на най-големите дружества по приходи в България "Капитал 100", която ще бъде представена следващата седмица. Данните в нея сочат, че през 2018 г. местните корпоративни гиганти са запазили стабилния растеж на приходите си, а отчетеният лек спад при печалбите до голяма степен е повлиян от единични рекордно негативни резултати. Какво още показва класацията вижте тук.

3. Още къщички в полите на Витоша

Близо 354 дка ливади в района на Симеоново са напът да влязат в регулация и върху тях да може да се строи. Зоната е южно от Околовръстно шосе – в посока Витоша. На изток граничи с кръговото до "София ринг мол" и пътя към лифта, на запад – с ул. "Неофит Хилендарски" и ул. "53-та", на юг с вилна зона "Симеоново север", чието разширение се води. По Общия устройствен план на София зоната е отредена за нискоетажно застрояване – къщи до два-три етажа, с височина до кота корниз 7.5 м, задължително озеленяване от 75% на парцела. Плътността на застрояване е 15%, което означава, че върху парцел от един декар може да се изградят не повече от 150 м.

Предвидено е около Околовръстния път да се правят обекти за обществено ползване. Параметрите са малко по-високи: плътност от 30% и ограничение на височината от 12 м. Това се залага и в подробния устройствен план за вилна зона "Симеоново север" - разширение, което е одобрено от Столичния общински съвет и в петък е дадено за обнародване в Държавен вестник. Изработен е от екип на арх. Георги Ангелов. Целия текст тук.

4. Дървесината, която ще спаси климата

Дървесина и въглища. Това е отговорът на България на предизвикателствата на новото време. Звучи абсурдно, но вместо на изграждането на нови фотоволтаични и вятърни паркове България ще заложи на изгарянето на дървесина, за да изпълни новите цели на ЕС за възобновяемата енергия. Това е записано в Националния план за енергетиката и климата до 2030 г.

В документа, който миналата седмица беше върнат с критики от ЕК, страната планира да намали дела на слънцето и вятъра в производството на електричество, като същевременно залага увеличение на използването на биомаса от горите с 50%. А, да - и възнамерява да гори въглища още 60 години.

5. Спорт и кауза

През последните години се забелязва силно изразена, засилваща се тенденция покрай спортовете и приключенията да се дарява. Това става на най-различни нива – индивидуално, семейно, корпоративно, дори масово. Най-силният пример е със състезанията по бягане, които традиционно привличат огромен брой участници. Според статистиките за САЩ и Великобритания този тип събития са основният източник на дарения, идващи от спорт. Впечатляващи са данните на Eventbrite и Just Giving, които бележат 700% ръст в броя на събитията за набиране на средства, използвали платформите от 2012 до 2016 г. Темата вижте тук.

Все още няма коментари
Нов коментар