Топ 5 от "Капитал": Как ще бъде пренареден хазартният бизнес, газовите проекти на България между Русия и САЩ

Кои са топ 15 инвестиции в производство през 2019 г., кои бяха строежите на миналата година, кои акции на БФБ ще поскъпнат през 2020 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Доскорошните бизнес партньори на Васил Божков - фамилията Найденови, се опитват да се разделят с него. Разводът ще пренареди бизнес за стотици милиони

Хазартният бизнес в България от години следва две неписани аксиоми – работи се без медиен шум и не се влиза в конфликт с Васил Божков. И двете бяха нарушени в края на миналата година. Тогава стана ясно, че след 26 години партньорство братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан се опитват да се разделят с Божков. Не особено приятелски, ако се съди по поредица анонимни и неприятни публикации за семейството и последвалите интервюта на Цветомир Найденов.

Официалният повод за шумния хазартен развод според Найденови е заплаха за убийство, отправена им от доскорошния бизнес партньор. Както обаче често става и при истинските разводи, в историята най-вероятно е замесен и трети. Хазартът е силно регулиран от държавата бизнес и ако някой иска да го пренарежда, трябва да има подкрепа от възможно най-високо ниво. Вижте историята тук.

2. България се озова в преса между Вашингтон и Москва, но засега изглежда, че никой няма интерес да блокира газовите проекти в страната

Вероятно съвсем случайно, на 8 януари - в деня, в който руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган официално откриха в Истанбул газопровода "Турски поток", България и САЩ проведоха в София първата сесия на стратегическия си диалог. И в двете събития участва премиерът Бойко Борисов, който на пръв поглед е като в преса между Вашингтон и Москва.

Въпреки привидния натиск, на който е подложена България, ситуацията е малко по-различна. Първо, "Газпром" все пак ще направи отстъпки, за да може не много изгодната сделка за продължението на руския проект за доставка на газ по дъното на Черно море през българска територия да бъде преглътната по-лесно - в следващите два месеца руската компания се очаква да свали цените на доставяния за България газ с несимволичен процент. Второ, САЩ едва ли ще задействат санкции срещу "Турски поток" въпреки слуховете в София. И трето, Борисов отново влиза в любимата си роля на посредник, който трябва да пренесе посланията на Вашингтон и Брюксел към Ердоган в лично качество. Прочетете още в този текст.

3. Кои са 15-те най-големи инвестиции в български индустриални предприятия за миналата година

Инвестиции в производство за общо 1.3 млрд. лв. се изпълняват или подготвят през следващите няколко години в страната. Петнадесетте най-големи проекта, които "Капитал" традиционно обобщава, са на различен етап и с различна продължителност, но като цяло данните очертават няколко общи тенденции.

Огромната част от инвестициите, включително най-големите, са в съществуващи предприятия, които се разширяват и модернизират. Преобладават проектите около София, три са в Пловдив, а за втора поредна година Враца привлича два нови инвеститора. Пълната селекция ще откриете тук.

4. Горещите строителни територии на София през 2019 г. са "Хладилника" и "Изгрев"

Накъде ще се развива София след 2019 г.? И как? Преглед на строителните разрешения, публикувани на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" през изминалата година, показва, че преобладаващата дума през 2019 г. е жилища. Градът се развива най-ускорено в известната посока - на юг и югоизток – към Витоша. В познатите строителни дестинации "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" ще продължи да се налива бетон. Най-горещо обаче става в две нови територии на строителната карта – НПЗ "Хладилника" и "Изгрев". Освен това се наблюдава засилена активност в най-периферните райони на София - във "Връбница" на север, "Искър" на изток, "Овча купел" на запад. А към район "Панчарево" градът пъпли чрез множество проекти за къщи. Целия обзор на пазара можете да прочетете тук.

5. Кои 10 акции на българската борса ще поскъпнат през 2020 г.? "Фонд за недвижими имоти България" оглави класацията на брокери и анализатори за "Капитал"

Фундаментално подценен. Това е почти единодушната оценка на борсовите анализатори, до които се допита "Капитал" в своята традиционна, петнадесета поред, анкета "Десетте акции на годината". Последните две години основният индекс на Българската фондова борса SOFIX приключва със спадове на фона на продължаващите ръстове на почти всички регионални пазари.

Това дава и основание за оптимистична прогноза за покачване тази година - средно анкетираните залагат SOFIX да се покачи със 17.5% през 2020 г., като нито един не предвижда понижение. Но тези приповдигнати очаквания идват в комплект и с диагноза за основните проблеми на местния капиталов пазар. Подробностите са в този текст.