Десетте акции на 2020 г.

След две години слабо представяне на българската борса, анализаторите предвиждат ръст заради подценеността на акциите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Фонд за недвижими имоти България" оглави класацията на брокери и анализатори пред "Капитал".
  • Анкетираните залагат SOFIX да се покачи средно със 17.5% през тази година и нито един не предвижда понижение.
  • Катализатор се очаква да бъде и очакваното приемане на България във валутния механизъм ERM II.

Методология

В анкетата се включиха 7 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си, доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 30 позиции, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Алфа асет мениджмънт", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи" и "София интернешънъл секюритиз"

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества.

Фундаментално подценен. Това е почти единодушната оценка на борсовите анализатори, до които се допита "Капитал" в своята традиционна, петнадесета поред анкета "Десетте акции на годината". Последните две години основният индекс на Българската фондова борса SOFIX приключва със спадове на фона на продължаващите ръстове на почти всички регионални пазари.

Това дава и основание за оптимистична прогноза за покачване тази година - средно анкетираните залагат SOFIX да се покачи със 17.5% през 2020 г., като нито един не предвижда понижение. Но тези приповдигнати очаквания идват в комплект и с диагноза за основните проблеми на местния капиталов пазар. Те са обобщени от брокера на "София интернешънъл секюритиз" Галина Зайцева така: "Борсата остава нисколиквидна, с прекалено малко представители на водещите компании в икономиката на страната и малко институционални инвеститори, участващи по-активно на пазара. Проблемите са структурни и показват, че големият бизнес не търси публичност в момента."

Ниската база

Надеждите на пазарните анализатори са, че след продължителната стагнация българският пазар има потенциал да отскочи от ниските си нива. Те виждат различни възможни катализатори за това, но основен са стъпките на правителството в посока еврозоната.

"Минорните настроения на повечето участници няма лесно да отшумят, но вярваме, че очакваната перспектива за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната в комбинация с ниските пазарни оценки и растяща икономика ще повлияят положително върху цените и обемите на търговия", смята старши анализаторът в "Елана трейдинг" Натали Илчева.

Тъй като влизането във валутния механизъм ERM II и банковия съюз се очаква към края на април, някои анализатори залагат по-скоро на оживление във втората половина на годината. "Евентуалната покана за присъединяване би довела до съживяване на интереса към капиталовия ни пазар. Също така БФБ е един от малкото пазари от региона на ЦИЕ, който сравнително изостава като резултати и отбелязва 3-годишно дъно към края на декември 2019 г., което го прави фундаментално подценен спрямо аналогичните пазари", отбелязва Красимира Паунина, портфолио мениджър на "Селект асет мениджмънт".

Това раздвижване обаче няма непременно да е повсеместно. Например екипът на Първа финансова брокерска къща очаква ефектът да е съсредоточен предимно в SOFIX компаниите. "Ребалансирането на индексите ще има все по-силно влияние, което ще доведе до ръст на ликвидността в по-популярните акции за сметка на останалата част от пазара. Тази тенденция би се задълбочила, ако още големи инвеститори излязат от ETF фонда върху SOFIX. Така ниската ликвидност ще продължи да надделява над фундаменталната стойност на акциите извън основния индекс. В същото време този фактор ще направи оценката на тези позиции атрактивна, увеличавайки интереса на мажоритарните акционери, както и на самите дружества да изкупуват акции", пишат анализаторите.

Друг стимул, на който се разчита, е листването на нови компании и други корпоративни събития, които да раздвижат търговията. Още през януари предстои борсовия дебют на "Телелинк", а още поне няколко компании са заявили сериозни намерения за IPO. Сред тях е Инвестбанк, а вече публичната ПИБ планира рекордно по размер увеличение на капитала, чрез което да набере 200 млн. лв.

Любопитно е, че за разлика от предишни години в прогнозите си експертите не акцентират на рисковете от геополитически развития и чужди пазари, а предимно на местни фактори. Все пак нотки от възобновената политика на ЕЦБ по понижаване на лихвите и изкупуване на книжа се усещат. "Надявам се рекордно ниските лихвени нива да стимулират индивидуалните инвеститори към по-смели инвестиции във взаимни фондове или директни покупки на акции, търгувани на борсата", казва Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт".

"Възможно е да видим нарастване на инфлационния риск предвид световните практики за стимулиране на растежа, което поне първоначално ще е катализатор за растеж", смята Божидар Тодоров, риск мениджър в "Алфа асет мениджмънт".

Умората от лидерите

Тазгодишната селекция на борсовите специалисти поднася доста сериозни размествания. Едва половината от топ 10 компаниите бяха сред фаворитите за 2019 г. И ако в предишни години тази динамика се е дължала на появата на нови дружества на борсата, то този път през годината нямаше знакови IPO-та и попълненията в десетката са познати на пазара, което говори за умора от дългогодишните лидери и търсене на алтернативи.

Това може да обясни загубата на позиции на миналогодишния номер едно - "Софарма", до трето място, която исторически е била топ фаворитът на пазарните участници в класацията най-много пъти, цели шест. Другият чест победител с три пъти номер едно - "Монбат", също пада от четвърта на девета позиция. Най-драматичен спад обаче показват книжата на "ЧЕЗ разпределение" - от номер 2 до 23. Обяснението е във втората провалена сделка за продажба на активите на чешката енергийна компания в България, което попари надеждите за търгово предложение при цена доста над пазарната.

Новият лидер обаче трудно може да се окачестви като изненада. "Фонд за недвижими имоти България" предходните четири години беше в топ пет, като традиционно привлича инвеститорите с открит мениджмънт и предвидим дивидентен доход, а вече и с мащабен нов проект.

Възход в класацията правят банките. След като преминаха през проверките на Европейската централна банка, и ЦКБ, и ПИБ сега са в полезрението на пазара с очакване цената на акциите им да навакса - и при двете котировките са далеч под счетоводната стойност. Но аргументацията на анализторите е различна - ако при ЦКБ те изтъкват чистото преминаване през стрес-тестовете, то при ПИБ двигател за очакванията са предприетите мерки и планираното набиране на капитал.

Банковият бизнес е и в основата на изстрелването на "Доверие обединен холдинг" на второ място в класацията - през 2019 г. бившият приватизационен фонд придоби кредитна институция в Молдова и се очаква резултатите тепърва да проличат.

Приятна изненада с дебют в топ 10 прави технологичната компания "Алтерко", чието преструктуриране и фокусиране на ресурса в IoT сегмента се харесва на анализаторите.

№1 "ФНИ България" АДСИЦ

"Цената на акция е далеч под нетната стойност на активите, което ще има все по-голяма тежест предвид записания краен срок на съществуване на фонда. Имайки предвид, че бизнес сградата в "София Тех Парк" е най-големият проект на компанията, то развитието му по план ще е важна компонента за оценката на акцията. Потенциална заплаха е възможното свръхпредлагане на бизнес имоти. Също така трябва да се има предвид, че основната заетост на бизнес имотите идва от IT сектора."

Божидар Тодоров, риск мениджър в "Алфа асет мениджмънт"

"Очакван по-висок дивидент през 2020, а с построяването на новата сграда на компанията и доближаващия срок за първи дивиденти от нея инвеститорите ще са по-активни по позицията."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

"След успешното увеличение на капитала с 27.5 млн. лв. през 2018 г. дружеството получи официално разрешение за строителство на офис сграда в "София тех парк" на стойност 33 млн. евро. Компанията отчита добри положителни резултати, като през 2020 г. се очаква допълнителен ръст, свързан с повишените приходи от наеми на инвестиционни имоти, сред които са магазини, които са отдадени под наем на веригата Mr. Bricolage, офис сграда в "Камбаните" в гр. София и офис сграда в "Бизнeс Парк София".

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

№2 "Доверие обединен холдинг"

Въпреки че акциите на дружеството поскъпнаха значително през 2019 г., перспективите пред холдинга все още не са изчерпани, защото ръководството му тепърва ще стартира развитието на придобитата молдовска банка Moldindconbank. Също така активите на "Доверие обединен холдинг" включват застрахователни дружества, болница в България, както и успешната ритейл верига "Мосю Бриколаж" в страната. Тяхното развитие е предпоставка за сравнително добри бъдещи финансови резултати, които биха подкрепили положителното представяне на акциите на холдинга на пазара.Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"След придобиването на ефективен контрол върху Moldindconbank би следвало да видим солиден ръст на консолидираната печалба, както и реализация на обявената стратегия на холдинга. Дивиденти не са изключени в средносрочен план след намаляване на задлъжнялостта на холдинга. Част от дълга за сделката беше рефинансиран с 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка при привлекателни условия, което трябва да допринесе към възвращаемостта от транзакцията. Подкрепата на Софарма също дава сигурност относно бъдещето на холдинга."

Екип на ПФБК

"Допълнителен тласък от сигнергията с придобитата в Молдова банка."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

№3 "Софарма"

"Резултатите на компанията ще зависят главно от износа, като предвид основните пазари имаме съществен геополитически риск. Интригуващо е как ще продължи опитът за пробив в САЩ с продукта табекс (cyclistin). На консолидирана база очакваме да видим влиянието на последните инвестициите, които бяха направени от "Доверие Обединен Холдинг" и "Софарма трейдинг". Компанията продължава да разпределя дивидент, което е важно за немалка част от инвеститори."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"След не толкова силни резултати през първите месеци очакваме продажбите да се повишат."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

"Топ акцията на БФБ в порфейлите на всички."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

№4 Централна кооперативна банка

"Издържа стрес-тестовете без проблеми, коефициентите й са доста изгодни в сравнение с аналози. Негативна страна е, че не раздава дивиденти."

Владислав Панев, "Скай управление на активи"

"Банката премина успешно прегледа на активите и стрес-теста, проведени от ЕЦБ през 2019 г., като продължава да поддържа добра капиталова адекватност над изискуемия по закон минимум. Също така институцията разполага със сравнително диверсифициран кредитен портфейл и има добри конкурентни предимства на пазара при кредитирането."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Очаквам силен ръст в цената на акцията след евентуална покана на страната в чакалнята на Еврозоната (валутния механизъм ERM II)."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

№5 "Алтерко"

"Компанията наскоро продаде голяма част от основния си доскоро бизнес и се фокусира върху IoT сегмента, което започва да дава резултати. Именно за да обезпечи разрастването на бизнеса, "Алтерко" ще внесе проспект за увеличение на капитала си с 20%, или 3 милиона акции в началото на следващата година. Резултати от увеличението ще са предопределящи за движението на цената на акцията през годината."

Екип на ПФБК

"Перспективите пред "Алтерко" продължават да са позитивни, като в края на ноември 2019 г. ръководството й обяви рекордни нива на продажби на част от продуктите, които компанията предлага. Също така дружеството предоставя сравнително добре диверсифициран портфейл от мобилни услуги, като оперира основно на пазарите в Европа, Азия и Америка."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Бързо растяща и много перспективна компания. През тази година очакваме да навлязат на нови пазари и да увеличат продажбите значително."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

№6 Първа инвестиционна банка

"През годината цената на акциите на банката претърпя негативна корекция, след като проверката на ЕЦБ през 2019 г. установи, че институцията би имала нужда от допълнителен капиталов буфер при евентуално негативно развитие на икономиката. Очакванията ЕЦБ да приеме с положителна оценка действията на институцията с цел укрепване на капиталовите й позиции и България официално да бъде поканена в ERM II и банковия съюз през април 2020 г. биха се отразили позитивно върху представянето на акциите й на пазара."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Очакваме увеличението да е успешно и да стабилизира и засили позициите на банката в сектора."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

№6 "Спиди"

"Компанията партньор Geopost, която има 25% дял в "Спиди", има опцията да закупи мажоритарен дял през тази година при оценка 8x EV/EBITDA. Това дава ясен катализатор за цената на акциите."

Екип на ПФБК

"Секторът остава много атрактивен и перспективен и очакваме компанията да продължава растежа."

Галина Зайцева, "София интернешънъл секюритиз"

"2020 г. ще е ключова за компанията предвид очакваната сделка за мажоритарния пакет акции на дружеството."

Натали Илчева, "Елана трейдинг"

№8 "Индустриален холдинг България"

"Окрилен от благоприятната конюнктура, "Индустриален холдинг България" постигна отлични финансови резултати през 2019 г. Ще следим развитието на инвестиционни планове в пристанищната дейност. Направление морски транспорт има висока заетост и отлични маржове, а машиностроенето в лицето на ЗММ е познат в света бранд. Трябва да отбележим, че върху цената на акцията влияе и мащабното обратно изкупуване в последните 2 години."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"Диверсифицираният бизнес на холдинга с четири основни направления – машиностроене, кораборемонт и корабен дизайн, морски транспорт и пристанищна дейност, както и разнообразната клиентска база дават устойчивост на консолидираните приходи и печалба в период на забавяне на глобалната икономиката. Очакваме, че евентуално разпределяне на дивидент на годишното събрание на акционерите през 2020 г. ще бъде основен катализатор за цената на акцията."

Екип на ПФБК

"Очаквам динамична и интересна година, свързана с реализиране на положителни ефекти от досегашната инвестиционна стратегия на холдинга."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

№9 "Монбат"

"Финансовите резултати на компанията показват задоволителен ръст на приходите и печалбата. Само за деветмесечието чистата печалба на компанията възлиза на 12.4 милиона лева, което представлява увеличение от над 3 пъти на годишна база. Катализатор за акцията би било изпълнението на целите от обявения наскоро 5-годишен бизнес план, една от които е увеличаването на оперативната печалба с 33 млн. евро, или със 170% до 2023 г."

Екип на ПФБК

"Традиционно финансовите резултати са пряко зависими от цената на оловото. Намирам, че пред компанията ще има много предизвикателства предвид напредъка на технологиите в сектора. Предстои да видим как "Монбат" ще се адаптира към тях."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

№10 "Албена"

"Цените на акциите на хотелиерския холдинг се търгуват на 3-годишно дъно вследствие на сравнително лошия туристически сезон в България. Въпреки това компанията продължава да осъществява своята мащабна инвестиционна политика, при реализирането на която би следвало да повиши значително конкурентните си предимства на пазара. Също така дружеството се придържа към сравнително стабилна дивидентна политика и през септември отново се присъедини към състава на водещия индекс SOFIX."

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"В холдинга влиза не само 50-годишният курорт. Сделката за продажбата на 50-те декара в София (чрез акциите на дружеството "България 29" - бел. ред) ще даде повече яснота за стратегията."

Божидар Тодоров, "Алфа асет мениджмънт"

"Очаквам продажбата на нестратегически активи на дружеството да се отрази позитивно на финансовите резултати на групата от туристически дружества."

Тихомир Каунджиев, "Карол"