Топ 5 от "Капитал": Мутрите продължават да властват в Дупница, Пеевски купи минералната вода "Ком"

ДСК кредитира активно офис сгради в София, интервю с мениджъра на "Ню Бояна филм" Ярив Лернер, излизането на фирмите на пазара на ток е на път да създаде хаос

Делян Пеевски    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Отвличането на Янек Миланов в Дупница показа как на власт в града продължават да са мутрите

Марио Миланов живее и работи в Англия. Това лято се прибра в България, но не за ваканция, а по спешност. В края на юли той разбира, че по-малкият му брат Янек е изчезнал в родния им град Дупница при притеснителни обстоятелства. Тази история може да ви е попадала от десетките хиляди споделяния на постове за Янек във facebook, но в нея има повече от чисто човешката драма - тя е поредният пример за това как държавата практически отсъства от града, а властта е изцяло в ръцете на мутрите. Прочетете в този текст.

2. Свързаната с депутата Делян Пеевски "Експрес логистика и дистрибуция", някога част от "Булгартабак", купи компанията, добиваща минералната вода "Ком"

През последните години производствените и търговските бизнес владения на Делян Пеевски по-скоро се свиваха - той продаде цигарените марки на "Булгартабак" за 100 млн. евро, затвори веригата Lafka, отказа се от дистрибуцията на вестници, като я прехвърли на сметката на държавата, преди седмици се раздели и с мандрата си. Затова новите придобивки се забелязват. А това лято свързаният с депутата търговец на едро - "Експрес логистика и дистрибуция", е купил минералната вода "Ком". Видно от документите в Търговския регистър сделката е финализирана с джиросване на акциите на бутилиращото дружество на 16 юни, но няма информация за цената или други детайли. От новия собственик не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси.

Продавач е "Транспект", компания, създадена с цел в началото на 2019 г. да изкупи автобусната компания "Юнион Ивкони" и част от конкурента ѝ "Етап Адресс" и да обедини и преструктурира бизнеса и задълженията им. "Минерална вода КОМ" влиза миналата година в сделката именно по тази линия - от създаването ѝ през 2013 г. компанията е собственост "Етап Адресс" на Галя Топалова и турския ѝ партньор Зеки Байрам. Вижте подробности тук.

3. ДСК се оформя като основен кредитор на офис строителството в София за началото на годината

Ако има конкурс за най-активен кредитор на офис строителството в София, той вероятно ще бъде спечелен от Банка ДСК. През първата половина на 2020 г. финансовата институция кредитира с общо около 85 млн. евро три големи офис сгради в столицата. В началото на годината ДСК зае близо 25 млн. евро на инвеститорите в започнатия Balkan Business Center на бул. "Цариградско шосе". По същото време са договорени и малко над 30 млн. евро за стартиращия проект "Офис Х" в НПЗ "Хладилника". В средата на юли стана известно, че финансиране от 30 млн. евро получава и напредналата сграда NV Tower на бул. "Г. М. Димитров". И при трите кредита заемодатели са съвместно компанията майка ОTP Bank - Унгария, и ДСК - банката й в България.

От ДСК не пожелаха да коментират политиката си на кредитиране в офис сегмента в България и как оценяват риска от нея. В бизнес средите тази подкрепа се приветства на фона на тревогите на инвеститорите в офис сгради заради широкото приложение на дистанционна работа, очертаващата се икономическа криза и немалкото предлагане на офис площи в София. Прочетете още тук.

4. Изпълнителният директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лернер за ефектите от COVID кризата, плюсовете на снимането в България и бъдещето на филмовата индустрия

Ярив Лернер е изпълнителен директор на "Ню Бояна филм". Бил е продуцент и копродуцент на десетки филми. Роден в Израел, прекарва детството си в Южна Африка, а след време се пренася в Калифорния, където започва работа в киното като каскадьор. Баща му Ави Лернер е създател на филмовите компании Nu Image и Millenium Films, стоящи зад десетки филми. Ярив Лернер прекарва времето си между Калифорния и България.

В "Ню Бояна филм" са снимани (отчасти или изцяло) блокбъстъри като поредицата "Непобедимите", "Пътят обратно", "Код: Олимп", "Конан Варварина", "Черната далия", "Бодигард на убиеца", "Рамбо" и др., но и много европейски продукции като "Диригентът", "Да обичаш Пабло", сериали като "Плебс" и др. След пандемията компанията поднови работа при строги мерки за безопасност и вече снима първите си филми. Разговора на Ярив Лернер с "Капитал" ще откриете тук.

5. Задължителното излизане на фирмите на свободния пазар на ток от есента е на път да създаде хаос и напрежение

Кристиан е собственик на пекарна в центъра на София. Всеки месец плаща между 1000 и 1500 лв. сметка за ток в зависимост от това какво е натоварването и дали е ползвал климатик в жегите. Обектът му е един от стотиците хиляди, които от 1 октомври ще излязат на свободния пазар на ток и ще трябва да си изберат доставчик. Той, както и повечето като него, няма представа към кого да се насочи и точно какво представлява процесът.

Промяната е част от процеса на либерализация на енергийния пазар и е заложена в Закона на енергетиката. Новите правила засягат само небитовите клиенти като кафенета, салони за красота, фитнеси, барове, лаборатории, училища, читалища и дори църкви. За бита условията на доставка на електроенергия остават същите и при тях промяна поне засега не се налага. Вижте историята в този текст.