🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде е Янек

Отвличането на Янек Миланов в Дупница показа как на власт в града продължават да са мутрите

Янек Миланов е на 43 години, от 17 години живее и работи във Франция
Янек Миланов е на 43 години, от 17 години живее и работи във Франция
Янек Миланов е на 43 години, от 17 години живее и работи във Франция    ©  Капитал
Янек Миланов е на 43 години, от 17 години живее и работи във Франция    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Марио Миланов живее и работи в Англия. Това лято се прибра в България, но не за ваканция, а по спешност. В края на юли той разбира, че по-малкият му брат Янек е изчезнал в родния им град Дупница при притеснителни обстоятелства. Тази история може да ви е попадала от десетките хиляди споделяния на постове за Янек във facebook, но в нея има повече от чисто човешката драма - тя е поредният пример за това как държавата практически отсъства от града, а властта е изцяло в ръцете на мутрите.

"Мина близо месец, откакто Янек изчезна, и това е обезкуражаващо. Но това, което ми дава сили, е цялата подкрепа, която получавам", разказва Марио, който полага усилия да не говори за брат си в минало време.

Късно вечерта в петък, 31 юли, Янек се качва в джипа на Георги Капланов-Каплата и оттогава няма никаква следа от него. През последната година Янек Миланов, който от близо 17 години живее и работи в Париж, където има малък бизнес за строителни работи, е получавал заплахи от Каплата, който в близкото минало е бил охранител на т.нар. Братя Галеви.

Въпреки че сигнал е подаден още на следващия ден след изчезването на Янек, полицията в Дупница не прави абсолютно нищо в продължение на близо една седмица.

Бездействието на местните власти, натрупаното с години потисничество и бруталността на случая с Янек предизвиква у хората от станалия известен като Галевград не просто съчувствие, а вълна от ярост. Във фейсбук групата "Къде е Янек" се включват над 5000 души. В коментарите се появяват все повече свидетелства за брутални случки от Дупница, там се провежда и автошествие, в което се включват няколкостотин души.

Хората са обединени (и вбесени), защото се припознават в Янек. Дупница е един от тези градове, от които много хора са си тръгнали, за да намерят по-добър живот в чужбина. Те обаче не забравят България и приятелите си тук. Не забравят и защо са си тръгнали.

"Целият град се държи в страх от хора на брой по-малко от пръстите на едната ми ръка", разказва Марио, който работи в сферата на недвижимите имоти.

Бруталното отвличане на Янек обединява все повече хора и чак след като се превръща във водеща новина, централната власт обръща внимание на случая. В сряда служители на ГДБОП арестуват Каплата. Месец след събитието усилието на полицията и прокуратурата вече изглежда закъсняло.

Случаят с Янек Миланов е брутален пример за това до какво може да доведе срастването между местни власт и криминалитет.

Един обикновен човек

"Нито е криминално проявен, нито е имал проблеми със закона. Винаги е искал да води един спокоен начин на живот", разказва Марио за брат си. Преди години Янек е имал контакт със съпругата на Васил Капланов. "Не е имало конфликт, когато е разбрал, се е оттеглил." Впоследствие прави опити да изчисти недоразумението. "Той е бил активната страна. Търсил го е, но е получавал заплахи."

Ситуацията ескалира преди година, когато срещу Янек започват директни посегателства - срещу жилището му, колата му. По дома му е стреляно с пушка. За всички тези инциденти е уведомена полицията. Образувани са преписки срещу "неизвестен извършител", които са спрени.

На 27 юли Янек се прибира от Франция. На следващия ден получава по viber снимка на гроба на родителите му. Номерът се оказва собственост на човек от Кюстендил, на чието име има още стотици регистрирани SIM карти. През следващите няколко дни Янек и Капланов се засичат случайно в Дупница. Разбират се да се видят. В петък вечерта Каплата отива с колата си в квартал Бистрица, където е блокът на Янек. Там изчезналият по-късно разговаря с приятели пред входа. След кратък разговор оставя ключовете си. И отива към джипа на Каплата. Камера от близкия магазин ще покаже, че той се качва в автомобила. После колата тръгва в посока близкото село Крайници. Друга камера показва, че Янек е на предната седалка. След известно време Каплата и колата се връщат в Дупница, но на предната седалка няма никого.

Смразяващо бездействие

След като Янек не се връща, на следващия ден следобед приятелите му подават сигнал в полицията, който съдържа всички детайли около изчезването - заплахите и информация с кого е имал среща.

"Почти нищо не е направено през следващата седмица", разказва Марио Миланов. По информация на "Капитал" полицията в Дупница дори не уведомява окръжната прокуратура в Кюстендил за случая. Каплата не е арестуван, а поканен за кратък разговор. Колата, с която е бил, е иззета чак след десетина дни, когато вече е била старателно почистена.

"Чак когато се прибрах от Англия и отидох в полицията, разбраха, че случаят е сериозен. Тогава видях промяна в отношението", разказва Марио, който е приет от началника на полицейското управление в Дупница Борислав Динев. "Излъга ме поне за две неща", разказва Марио и уточнява, че след като случаят е стигнал до София, по него е започнала професионална работа.

Вечният полицейски началник

Роденият през 1969 г. Борислав Динев е типичен представител на "вечните полицейски началници". Той е бил началник на криминална полиция в управлението, а от септември 2010 г. до ноември 2013 г., а после от май 2015 г. досега е негов началник. Динев стана популярен преди две седмици в разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета". Тогава беше публикувано видео от опита на частен съдебен изпълнител да въведе собствениците в асансьорния завод в Дупница в изпълнение на съдебно решение. Борислав Динев идва на място и на практика заявява, че няма да изпълни законовото си задължение да съдейства на частния изпълнител, и така на практика отказва да изпълни съдебното решение, заставайки на страната на охранителите от "Делта гард".

От Имотния регистър се вижда, че през годините, в които е полицейски началник, той придобива различни имоти в София, Дупница и Сапарева баня. Става дума за търговски обекти, апартаменти, поземлени имоти. Той е собственик на имоти, които се управляват като игрални зали от баща му, който заедно със съпругата на Динев има обща фирма, чийто предмет е "хазартна дейност и организиране и провеждане на хазартни игри". Борислав Динев не отговори на въпросите, които "Капитал" изпрати чрез пресцентъра на МВР. Видно от сайта на МВР, той все още изпълнява длъжността си и не е бил отстранен нито за случая с асансьорния завод, нито за бездействието по случая с отвличането на Янек.

Галевград 2.0

Бивш високопоставен служител в МВР коментира, че Каплата действително е бил в близкото обкръжение на Галеви, както са известни бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев, "повече като обслужващ персонал, отколкото физическа охрана". (редактирано на 28 август 2020)

През 2008 г. новосъздадената тогава ДАНС провежда операция в града. Поводът е побоят, нанесен от друг бодигард на Галеви - Конана, над сина на местната журналистка Лидия Павлова. Впоследствие срещу тях са образувани дела за организирана престъпна група за рекет. Задържани са под стража, но след време излизат от ареста. Оправдани от съда в Кюстендил, но в крайна сметка получават ефективна присъда от пет (за Галев) и четири (за Христов) от Върховния касационен съд. Тя не е изпълнена, защото двамата изчезват безследно.

През 2012 г. срещу тях започва второто разследване - за пране на пари, което се наблюдава от новосъздадената Специализирана прокуратура. Бивш магистрат, заемал висока длъжност в държавното обвинение, определя делото като "нарисувано": "Не сме имали друг такъв казус - за престъплението, от което ние твърдяхме, че идват мръсните пари, имаше влязла в сила присъда. Делото беше готово за съд."

През лятото на 2016 г. обаче делото за пране на пари срещу Галеви е прекратено от Специализираната прокуратура. Кой е наблюдаващият прокурор и какви са мотивите му не е публично обявено.

Тихомир Безлов от "Център за изследване на демокрацията", който от години проучва организираната престъпност, коментира, че след 2012 г. Братя Галеви постепенно са успели да върнат влиянието си в града. "Да, няма я тая директност, разчистиха каквато съпротива имаше. Те имат 3-4 наместници, които им вършат работата", коментира още Безлов.

Близо месец след изчезването на брат му Марио Миланов е изключително предпазлив, когато коментира действията на държавата по случая, защото не иска случаят да бъде използван за една или друга лична битка.

Той обаче не може да си затвори очите за бездействието на МВР в часовете и дните след изчезването на Янек, когато е било важно да бъдат най-активни. Не може да мълчи и за продължаващата апатия на местната власт - община, кмет и полиция. "Ние сме виновни за всичко това, защото го допуснахме", казва Марио и не крие надеждата, че ако не открие брат си, то поне родният им град няма да бъде същият: "Защото сме 2020 г., а България е държава от Европейския съюз."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marian_jack_assa avatar :-@
    Marian Assa
    • + 35

    Гадните мутри отново са на власт и безчинстват.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-(
    telqk
    • - 15
    • + 6

    Бе то в цялата държава безчинстват мутри вие за едно градче само споменавате!

    Нередност?
  • 3
    tulup avatar :-@
    tulup
    • + 28

    До коментар [#2] от "telqk":

    Да, то ако беше проблемът само в Дуница, след всички тия разкрития за шефа на полицията там, защо не е уволнен и разследван?

    Нередност?
  • 4
    bglionp avatar :-@
    Лъв
    • - 1
    • + 27

    Това е България на ГЕРБ - все пак начело е най-главната мутра!

    Нередност?
  • 5
    tulup avatar :-|
    tulup
    • - 1
    • + 31

    Режим, който се хвали колко бил построил, а в това време безследно изчезват хора и властите гледат в другата посока, много ми напомня на комунизъм

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 36

    Само оставка не е достатъчно, трябва и затвор. Защото иначе и следващите ще са същите.

    Нередност?
  • 7
    wildbalkan avatar :-|
    wildbalkan
    • - 12
    • + 4

    Tazi kochina ne moje da se ptomeni,vinagi kogato se nalaga da se pribera vijdam sashtoto blato koeto ostavih predi 25 godini,...sorry ako obidia niakoi koito jivee vse oshte tam,no "materiala" e dosta "evtin", problem e che tozi "material" dori ne razbira che toi e problema i ot tova blato niama izlizane osven ako ne se vnese nov takav,no.....ne mislia che dori ot Africa niakoi bi jivial dalgo vreme tam...

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf
    • - 24
    • + 8

    До коментар [#7] от "wildbalkan":

    Поредния мияч на чинии или берач, който отишъл на Запад и станал човек! Докато ти седиш отстрани и хейтиш, България се развива, заплатите растат, икономиката също.

    Най-тъпото е, че след време като тръгнете да се прибирате ще запеете други песни, а целия труд по преобразяването на нашата държава ще сме го свършили ние, будалите!

    Нередност?
  • 10
    schmittt avatar :-|
    неа грижи
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#9] от "sfasaf":

    Интересно за какво преобразяване говорим? За оглавяване на световната класация по бързо топене на населението?

    Нередност?
Нов коментар