🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Ковачки превзема Мальовица, съмнителна смяна в собствеността на печеливша фирма за дезинфектанти

Работодателските организации блокират БРАИТ за национално представено сдружение, "Булсатком" скоро може да има нов собственик, швейцарската MET Group става ключов играч в българската енергетика

Христо Ковачки
Христо Ковачки
Христо Ковачки    ©  Цветелина Ангелова
Христо Ковачки    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. През подставени лица и с помощта на държавата Христо Ковачки превзема Мальовица

Багер енергично прокарва траншеи в почвата на Меча поляна, в подножието на връх Мальовица в Рила. По-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа. На входа на паркинга над "школата", както е известна базата, в която са обучени поколения алпинисти, катерачи, планинари, ски алпинисти, скиори и ориентировачи, се монтира бариера.

От ноември ЦПШ има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната. Пак през "Ви Ай хънтинг" през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила. Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа "Мечит", както и земята до близкия до съоръжението къмпинг. Вижте тук.

2. Промяната на собствеността в печеливша търновска фирма за дезинфектанти предизвика въпроса дали това става доброволно, или е опит за превземане на дружеството

16 април 2020 г. Държавата е в извънредно положение заради първата вълна на пандемията от коронавирус, а премиерът Бойко Борисов е на поредната си обиколка с джипа, този път във Великотърновско. "Дошли сме на тези хора да им кажем благодаря, защото направиха за стотици хиляди левове дарения", казва Борисов, докато спира джипа в двора на предприятието за производство на дезинфектанти "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) ООД. После заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов се отправят към входа му, където са се събрали работници и журналисти, за да посрещнат гостите. "Кой е собственикът", пита Борисов, а Панов бърза да му отговори, че са двама. "Аз", казва единият от тях - Виктор Азманов, който е и общински съветник от Горна Оряховица, и добавя по-тихо: "и господинът". "Господинът" е Евгени Костадинов и само успява да вдигне ръка за поздрав. Той е основател и доскоро едноличен собственик на компанията, която за миналата година има оборот осем милиона и печалба 843 хил. лв.

Тези, които са гледали излъчваното на живо посещение на Борисов в ХМИ във фейсбук страницата на премиера, едва ли са видели нещо необичайно. За запознатите с бизнес отношенията в града обаче обясненията на Азманов пред Борисов колко голям производител на дезинфектанти е дружеството, създадено преди 26 години, и колко собствени продукта има регистрирани на пазара изглеждат, меко казано, странни, защото към оня момент той де факто е съсобственик във фирмата едва от около две седмици. Цялата история е тук.

3. Традиционните работодателски организации се опитват с всички сили да не допуснат обединението на IT сектора БРАИТ сред национално представените сдружения

Ако една ниша стои празна, някой предприемач със сигурност ще се пробва да я заеме. В сходен сюжет сега технологичните фирми потърсиха начин да заявят пред управляващите позицията си и да търсят по-добра среда за бизнеса си. Дотук пет работодателски организации са на това поле, но дали заради близост до властта, криви битки в историята си или просто заради различен фокус и профил на компаниите членки, един сегмент стои без официален глас. Така се появи Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" - БРАИТ. Но всички ветерани й обявиха война. А държавата, вероятно колебаеща се коя страна да заеме, засега отложи решението си.

Форматът на официалния разговор с държавата минава през критерии за големина като брой фирми, служители, сектори и т.н. Който прескочи бариерата и получи табелката "национално представена работодателска организация", получава достъп до икономическите политики и закони още във фаза обсъждане през т.нар. тристранен съвет. Отделно гласът й става по-чуваем и за публика, държавни органи като парламент, общини и т.н. Затова не е учудващо, че петорката с такива права брани територията от новия кандидат БРАИТ. А той пък, ако прескочи в клуба, ще трябва да докаже смисъла си пред най-важните избиратели - бизнесът от XXI век. Прочетете в този текст.

4. Най-големият тв доставчик - "Булсатком", скоро може да има нов собственик

Най-големият тв доставчик - "Булсатком", скоро може да има нов собственик. Чуждите фондове тази седмица събраха оферти за оператора и със сигурност предложение е внесъл доскорошният най-голям акционер в БТК Спас Русев, но има шанс да има и втора оферта. Успоредно с продажбата обаче основателят на "Булсатком" Пламен Генчев също е упражнил опцията си да изкупи обратно основаната преди 15 години в Стара Загора компания. Така че на теория "Булсатком" може да има и стар собственик.

Сделката е важна за около 650 хил. клиенти на тв оператора. Тя е и сравнително голяма за българските размери - оценката на компанията е от порядъка на 120 млн. евро. И в двата варианта бъдещият собственик изглежда местен и революции едва ли ще има. При варианта Русев може да се предполага следваща сделка, логично с някой от трите големи телекома. А при Генчев стои рискът местната финансираща банка (най-вероятно ПИБ) да вземе контрола в бъдещ момент по подобие на "Нет 1". Подробности тук.

5. Швейцарският холдинг MET ще пренася газ по "Турски поток" през страната и купува петия по големина вятърен парк в България

В доминирания от големите държавни компании енергиен сектор на България навлизането на частни, а особено чуждестранни играчи, които нямат и връзка с управляващите, е изключително рядко събитие. Затова всеки подобен опит привлича внимание и един такъв е в ход.

Когато през 2017 г. базираният в Швейцария холдинг MET, зад който официално стоят унгарци, а в миналото и руснаци, регистрира българското дружество "МЕТ енерджи трейдинг България", никой в бранша не му обърна особено внимание, а за обществото компанията остана напълно неизвестна. Две години по-късно МЕТ е един от значимите търговци на ток и газ в страната, като увеличи оборота си до внушителните 92 млн. лв. и направи заявки за още по-голямо разрастване. Паралелно с това българското подразделение на швейцарския холдинг стана единственото друго дружество освен руската "Газпром експорт", което резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България. А в момента е в ход и сделка за покупка на голям вятърен парк в страната от друга дъщерна на MET фирма - MET Renewables Holding. Заради двете нови линии може да се очаква през 2021 г. ролята на MET в България да стане наистина осезаема - чрез поделенията си компанията ще произвежда и търгува електроенергия, както и ще може да доставя и транзитира природен газ на едро и за крайни клиенти.