Нов дуел за "Булсатком"

Най-големият телевизионен доставчик скоро може да има нов собственик

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-големият телевизионен доставчик скоро може да има нов собственик.
  • Срокът за подаване на обвързващи оферти изтече тази седмица, а пет кандидата са проучили дружеството.
  • Спас Русев със сигурност е подал оферта, а основателят на "Булсатком" Пламен Генчев е упражнил опцията си да изкупи обратно оператора.

*Статията е променена на 10.12 в 16:00 ч.

Най-големият тв доставчик - "Булсатком", скоро може да има нов собственик. Чуждите фондове тази седмица събраха оферти за оператора и със сигурност предложение е внесъл доскорошният най-голям акционер в БТК Спас Русев, но има шанс да има и втора оферта. Успоредно с продажбата обаче основателят на "Булсатком" Пламен Генчев също е упражнил опцията си да изкупи обратно основаната преди 15 години в Стара Загора компания. Така че на теория "Булсатком" може да има и стар собственик.

Сделката е важна за около 650 хил. клиенти на тв оператора. Тя е и сравнително голяма за българските размери - оценката на компанията е от порядъка на 120 млн. евро. И в двата варианта бъдещият собственик изглежда местен и революции едва ли ще има. При варианта Русев може да се предполага следваща сделка, логично с някой от трите големи телекома. А при Генчев стои рискът местната финансираща банка (най-вероятно ПИБ) да вземе контрола в бъдещ момент по подобие на "Нет 1".

Продажбата не е изненада - компанията премина през финансово преструктуриране заради натрупаните големи задължения през годините и така стана владение на няколко фонда и банки, които сега търсят печеливш изход от инвестицията си.

Кой огледа оператора

Крайният срок за подаване на обвързващи оферти е изтекъл в началото на тази седмица по информация на няколко източника на "Капитал". Потенциалните кандидати са имали време да разгледат подробно състоянието на "Булсатком" в т.нар. виртуален data room - онлайн пространство за финансова и правна информация и документи за проверка при сливания и придобивания.

Първоначалният интерес там е идвал от най-различни играчи на пазара, и то не само от България, които са оглеждали оператора. Най-често спряганият брой е пет заинтересовани. Сред тях са Спас Русев, два български телекома, Telekom Srbija и френската група Canal+. Съвсем друг въпрос е кой остава на финала и е подал оферта. Опция за изкупуване като част от акционерното споразумение има и основателят на компанията Пламен Генчев.

Засега е ясно, че най-голям интерес на този етап към "Булсатком" има Спас Русев, който поне официално действа самостоятелно и вече е подал оферта, която на този етап е и единствената потвърдена. След продажбата на БТК на United Group той разполага с капитал за инвестиции, което се показва през последните две години и от влизането му (и оттегляне впоследствие) в Telekom Albania, както и от заявения интерес към мобилния бизнес на Telekom Romania. Пред "Капитал" той потвърди за интереса си към "Булсатком". Но за Русев ще е трудно да управлява самостоятелно и дълго такава компания. По-скоро възможностите са той да наддава от името на United Group, а след време БТК да поеме компанията... или само абонатите й. Ако второто се случи, може да има антимонополни проблеми, тъй като телевизионните клиенти на БТК ще станат над 1 млн., като се добавят над 650 хиляди от "Булсатком", и така телекомът ще държи почти две трети от пазара. А такава сделка би трябвало да е недопустима от КЗК.

Същото се отнася и за "А1 България", които имат половин милион абонати на телевизионни услуги. Те също са оглеждали "Булсатком" в data room, но по-скоро не са подали оферта. Според източници от пазара не бива да се изключва и вероятността след време двата телекома да си разделят клиентите на "Булсатком".

Чешката PPF, компанията майка на третия голям телеком - "Теленор България", също е проявила най-малкото първоначален интерес към оператора. За нея само абонатите на "Булсатком" не биха били цел за придобиване, а цялата компания, защото досега не е предлагала телевизионна услуга в България. Интерес за "Теленор" са фиксираните услуги (интернет и телевизия) на доставчика, а не толкова сателитните. Но високата цена на "Булсатком" е пречка пред подобна сделка.

За друг посочен кандидат - Telekom Srbija, поне на този етап се знае малко. Най-големият сръбски телеком е контролиран от държавата и оперира и в Босна и Херцеговина и Черна гора, както и в част от Косово. Не е ясно как България се вписва в стратегическите му планове, като не са изключени и политически интереси. До редакционното приключване на броя от компанията не отговориха на запитването на "Капитал" за потенциален интерес. Но по информация на "Капитал" консултантите на държавния сръбски телеком са правили сравнително задълбочено проучване на "Булсатком", затова нагласите са били да се получи обвързваща оферта.

Първоначално френският гигант Canal+ също е направил детайлно проучване на "Булсатком", но до оферта не се е стигнало. Canal+, част от групата Vivendi, не присъства на българския пазар, но през миналата година разшири бизнеса си в региона, като купи доставчика на платена телевизия M7 Group, работеща в Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия, Белгия, Германия и Нидерландия.

Партньори за оферта от доста време търси и основателят на компанията Пламен Генчев, който държи около 20% от обикновените акции в дружеството. Като част от сегашното акционерно споразумение, което изтича в края на годината, той има опция да подаде оферта, която да има предимство пред други при определени условия. Според източници на "Капитал" той също я е използвал и се е включил в надпреварата. Но юристи, запознати със споразумението, коментират, че то е доста сложно и разтегливо и трудно ще се приложи опцията. В същото време има твърдение и в обратната посока: че споразумението на Генчев е желязно и трудно може да бъде подминато. Така не е изключено след време да има и съдебни спорове по евентуалната сделка, които да се решат в британски съд. Самият Генчев едва ли има налични достатъчно собствени средства, затова ще има нужда от финансиране, като няколко източника сочат ПИБ като най-възможна опция.

А цената

Бъдещата продажба на най-големия доставчик на телевизионни услуги в България ще зависи основно от един фактор - цената. Според източници на пазара сегашните акционери поставят най-ниска възможна оценка от порядъка на 120 - 130 млн. евро, но очакванията са и за с 40 млн. евро по-висока сума. Реалното плащане би било доста по-малко, тъй като компанията има около 70 - 80 млн. евро задължения. Те са основно към сегашните акционери, така че бъдещ собственик вероятно ще трябва да ги рефинансира.

Водещи в преговорите са двата най-големи акционера в "Булсатком": лондонският фонд за подценени активи Blantyre Capital и нюйоркският фонд BlackRock, като ползват за консултант Raiffeisen Investment. Те са получили офертите (или офертата) и ще изберат купувач. Сред другите акционери и инвеститори в компанията са и Пламен Генчев, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и фондът Integral.

От Blantyre не отговориха до редакционното приключване на броя на запитванията на "Капитал" за потенциална сделка. От "Булсатком" пък заявиха, че на този етап няма да коментират. Но мълчанието е класическо при подобни сделки. Ако офертата все пак се хареса, смяна на собствеността може да има напролет.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 1

    Да видим! Иначе, леко им е поспаднало качеството на услугата като подкрепа по телефона.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 12

    Докато Ганьо се кефи на сръбска чалга и "сръбска скара", зад кулисите, Белград продължава с една ръка да разпалва анти-българската медийна пропаганда в Македония, а с другата да придобива стратегически български телекоми като БТК и Bulsatcom, от които зависи националната сигурност на България. Капитал съобщи наскоро, че новите сръбски собственици на БТК оглеждат и цялата медийна група на NOVA, което ще им даде и най-влиятелния инструмент за политическо влияние и влияние върху общественото мнение в България. ДАНС спи ли, и ако не, за коя държава работи?

    Нередност?
  • 3
    eww53643788 avatar :-|
    Ивайло Атанасов
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

    Работи за путин.

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 2

    Четири дни нямахме нет, трябва да ги сменя. Спас Русев оправи Левски, заел се с Булсатком, ще го ликвидира ли.

    Нередност?
  • 6
    olx1607670259696228 avatar :-|
    Иван Иванов
    • + 1

    По-големи селски пръчки от тия от булсатком няма. Откакто ги разкарах ,живота ми стана само цветя и рози.

    Нередност?
  • 7
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    Връзката ми се разпадаше на всеки десет минути по за една минута, изгоря ми картата, точно по първата карантина, когато не ни пускаха по улиците, само до аптеката и магазина за хляб, купих си набързо нов компютър, отново се разпада връзката, от мрежата е, казаха ми от магазина, викам ги от Булсатком вкъщи, нарочно го направили, не обясниха защо, можем само да го променим на час и половина.

    Нередност?
  • 8
    bkolev avatar :-|
    Boyan Kolev
    • - 1
    • + 4

    ШиШковците явно сериозно са се заели с овладяването на медиите. При сериозна смяна на властта ще има трусове на този пазар.

    Нередност?
  • 9
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 3

    До коментар [#8] от "Boyan Kolev":

    Жалко ще бъде за НОВА, ако си замине като ТВ7 и Канал 3. Всъщност Пеевски само купува и продава, може би парите са по-важни за него от бизнеса или е абсолютен некадърник.

    Нередност?
Нов коментар