🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът започна консултации за безопасно провеждане на изборите в условията на пандемия; Великобритания влезе в трети локдаун; До изборите летищните такси в София може и да не се вдигат

Британският съдия Ванеса Барейтсър отказа да пусне под гаранция основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, докато се разглежда обжалването от американските власти на решението той да не бъде екстрадиран в САЩ
Британският съдия Ванеса Барейтсър отказа да пусне под гаранция основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, докато се разглежда обжалването от американските власти на решението той да не бъде екстрадиран в САЩ
Британският съдия Ванеса Барейтсър отказа да пусне под гаранция основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, докато се разглежда обжалването от американските власти на решението той да не бъде екстрадиран в САЩ    ©  Reuters
Британският съдия Ванеса Барейтсър отказа да пусне под гаранция основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, докато се разглежда обжалването от американските власти на решението той да не бъде екстрадиран в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев започна консултации за безопасно провеждане на изборите в условията на пандемия и гарантиране на правото на глас на всички граждани, включително карантинираните. Първата среща бе с представители на здравните власти, които обаче първо поискаха насрочване на изборите, за да представят здравния протокол за вота. В края на м.г. Радев обяви, че смята да насрочи изборите на първата възможна дата - 28 март, но от екипа му дадоха знак, че датата може и да се ревизира според здравната обстановка.

Четири от военните хеликоптери "Кугър" ще бъдат преоборудвани и използвани за медицинска евакуация по въздух, обявиха от кабинета в сряда. Отделно е започнала и процедура за обявяване на поръчка за купуване на нов хеликоптер с европейски средства, като според експерти той едва ли ще дойде преди 2023 г. Съобщението дойде няколко дни след като спасителни акции в Стара планина отнеха повече от 10 часа за спасяването на бедстващи туристи вместо около час-два, както би било със специализирани хеликоптери.

Бившият член на Висшия съдебен съвет (2007 -2012 г.) от квотата на ДПС и зам.-председател на Камарата на следователите Стефан Петров е бил предложен от 62 негови колеги за член на ВСС. Той трябва да довърши мандата на Евгени Диков, който почина през ноември. Стефан Петров, който е следовател от 1989 г., е считан за изключително близък до ДПС. През 2007 г. той стана член на съвета като номинация на партията на Ахмед Доган. Покрай смъртта на шефа на кабинета Доган Ахмед Емин през 2008 г. стана ясно, че двамата са били близки приятели. Съпругата Стефан Петров Милена беше шеф на кабинета Нидхат Кабил. Камарата на следователите, на която Стефан Петров е зам.-председател и Асоциацията на прокурорите са едни от най-гласовитите поддръжници на главния прокурор Иван Гешев. През 2011 г. името на Стефан Попов се появи в списъка на Сметната палата с висши държавни служители, които не са декларирали всички обстоятелства в имуществената си декларация, а именно - притежавани от съпругата му дялове в дружеството "ИСМ Консулт" ЕООД, което участва в подготовка на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Кърджали, финансиран с европейски средства.

Свят

Световната банка прогнозира "изгубено десетилетие" за икономиката заради коронавируса. Тя намали прогнозата си за растежа за тази година заради по-слабата търговия и инвестиции, причинени от несигурността в резултат на пандемията. Сега очакванията са глобалната икономика да нарасне с 4% през 2021 г., след като през 2020 г. се сви с 4.3%.

Великобритания влезе в трети локдаун. Ограниченията ще са в сила поне шест седмици и бяха обявени в понеделник заради новия щам на коронавируса, заплашващ да претовари здравната система. Гражданите ще имат правото да напускат домовете си само за пазаруване, за ходене на работа (ако тя не може да бъде извършвана от вкъщи) и веднъж на ден за спортуване. Всички магазини за стоки, които не са от първа необходимост, няма да работят. Училищата ще бъдат затворени, като обучението от вкъщи ще продължи поне до средата на февруари.

Катар и четирите арабски държави, наложили му ембарго преди три години, възстановиха дипломатически отношения. Страните са се разбрали "напълно да загърбят различията" по време на среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. През 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха връзки с Катар, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. Доха отхвърли условията за прекратяването на блокадата, включително затваряне на медиата Al Jazeera и прекъсване на отношенията с Иран.

Икономика

3.3% ръст на българската икономика през 2021 г. предвижда последната прогноза на Световната банка.

ERM II носи и рискове, ако институциите на държавата са слаби. Присъединяването към ERM II може да ускори конвергенцията на България и Хърватия със страните от еврозоната, но за целта двете държави трябва да провеждат стабилна финансова и икономическа политика и да подобрят значително качеството на управление и на институциите си. Напредъкът в тази област е и условие за въвеждане на еврото. Това са основните заключения в публикация на ЕЦБ, която е посветена на участието на двете страни във валутния механизъм.

Бюджет 2020 завършва с по-малък от планирания дефицит - 3.6 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Това е подобрение спрямо очаквания дефицит от 5.2 млрд. лв., който беше заложен при последната ревизия на бюджета през октомври-ноември. На касова основа за цялата 2020 г. постъпленията в бюджета на държавата достигат 44.2 млрд. лв., а разходите приближават 48 млрд. лв.

До изборите летищните такси в София може и да не се вдигат. Това става ясно от временното решение на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) към Министерството на транспорта. Решението за вдигането на таксите беше подписано от изпълнителния директор Владимир Рапонджиев на 30 октомври. Срещу решението в ГВА бяха подадени жалби от трите най-големи клиента на аерогарата - Wizz Air, Ryanair и "България ер". По закон администрацията има четири месеца да излезе с решение от входирането на жалбите, което се случи в средата на ноември, като при определени обстоятелства има възможност този срок да се удължи с още два месеца. Или въпросът може да остане за след изборите.

Бизнес

Около 2700 фирми вече са поискали субсидия за нереализиран оборот през декември. По тази схема търговците, засегнати от частичния локдаун, могат да подават искания за ликвидна подкрепа в размер на 20% от оборота чрез Националната агенция по приходите (НАП), като максималната субсидия е 150 хил. лв. на фирма. Става въпрос за заведения, фитнеси, фирми, които предоставят дневни грижи за малки деца или пък организират конгреси, търговски изложения и др.

По-малко компании са преминали към работа от вкъщи при втория локдаун. През ноември едва 18% от фирмите са преминали към дистанционната форма на работа, докато през пролетта на миналата година това са направили над 26%. Това показват резултатите от изследване сред 3770 предприятия с приблизително 230 хил. наети лица, проведено от НСИ с цел да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката.

Сделки и проекти

"Алкомет" утрои капацитета си за прахово боядисване с инвестиция за 1.4 млн. лв. Шуменският производител на алуминиеви изделия модернизира линията си, която вече може да обработва 600 тона профили месечно. През последните години заводът засили производството на специализирани продукти с допълнителна повърхностна и машинна обработка, които имат по-висока добавена стойност. Преди няколко месеца стана ясно и че компанията ще доставя изделия на голям автомобилен производител.

Правителството даде още шест плажа на концесия. Сред тях са плаж "Робинзон", намиращ се в община Несебър, и "Кранево - централен" - община Балчик, които отиват при фирма "Съмъртийм". Концесионер на плаж "Кранево юг - 1" пък става обединението "Палма 2019 Тоталс" за срок от 20 години. С два плажа във Варна след заседанието на Министерския съвет е фирмата "Миг Варна 2014". Тя получава плаж "Сахара 2" за 20 години и "Офицерски-запад".

Двама мениджъри взимат пряк дял във веригата ЦБА. Компанията "ЦБА инвест", която е на Мартин Кондов и Петър Павленков, купува за 1.25 млн. лв. половината от акциите на дружеството, управляващо супермаркетите. Това става ясно от подадено искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията. Целта е оперативните мениджъри да поемат по-широк контрол върху работата на супермаркетите.

Apple се подготвя да започне производство на коли през 2024 г. Технологичният гигант Apple се цели във влизане на пазара на автомобили през 2024 г. Компанията напредва с разработката на технологията си за автономни коли и освен това се стреми да разработи свои собствени батерии, които да я отличат на пазара, пише Reuters. Агенцията се позовава на свои вътрешни източници.