🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": България остава без ново еврофинансиране между 6 и 12 месеца, Бойко Рашков за купения вот и критиките срещу себе си

Ковид скок за бизнеса на лабораториите, бум на жилищни гиганти в Пловдив, най-добрите платформи за музика онлайн

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. България влиза в период между 6 и 12 месеца, в които няма да има ново еврофинансиране

"Най-добрият план е изпратеният." Това каза вицепремиерът и отговорник за Плана за възстановяване и устойчивост Атанас Пеканов в началото на септември пред комисията по европейски въпроси в парламента. Парламентът вече отиде в историята, но подаден план все така няма. Тази седмица изтича и неофициалната крайна дата, след която вече е ясно, че никаква част от 12.6 млрд. лв. няма да влязат в икономиката тази година. Дори София да вкара официално плана в Брюксел утре, комисията ще има два месеца, за да го оцени и оформи като договор, след което Съветът на ЕС има четири седмици, за да го одобри.

Това значи две неща. Първо, от бюджета отпадат заложените 1.6 млрд. лв. аванс, което ще има ефект върху публичните финанси на държавата. Второ, тъй като от плана зависи кога ще се подпише партньорското споразумение - и съответно тръгването на останалите европейски програми, България влиза в една своеобразна "финансова пустиня" - между 6 месеца и година, в които няма да има достъп до никакво ново европейско финансиране.

2. МВР министърът Бойко Рашков пред "Капитал": Търговците на гласове променят схемите си, но ние знаем това

Бойко Рашков е служебен вътрешен министър във втори последователен служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Бил е ръководител на Националната следствена служба и член на ВСС, народен представител, председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства.

В интервю за "Капитал", взето от журналистката Мирела Веселинова, Рашков разказва за работата си за предотвратяване на купения вот и отговаря на критиките срещу себе си. Разговора ще откриете тук.

3. Ковид тестовете изстреляха бизнеса на частните лаборатории. Приходите на топ 10 скачат с 80% до 150 млн. лв., а печалбите им са четири пъти по-големи

Дълги опашки, нищо че е скъпо. Пандемията върна невижданото явление - чакащи с часове хора, които кашлят или пък искат да пътуват към Гърция. Причината: държавата не пожела да тества и на ковид сцената излязоха частните лаборатории. Те години наред заместваха публичния сектор в класическите кръвни изследвания. Миналата година, а и тази, класическият им бизнес беше изместен и царят беше корона тестването.

Лабораториите се ориентираха сравнително бързо в ковид ситуацията и започнаха от миналата пролет да предлагат познатите вече на всички PCR-и. Трудното начало с лимитиран внос и дефицит на апаратура и кадри плавно бе преодоляно. За да отчетат превъзходна финансова година. А бизнес щастието им поне частично продължава и до момента.

4. В Пловдив търсенето и цените на апартаменти растат, кипи мащабно жилищно строителство на мегакомплекси и високи сгради

Изненада е, но може би най-мащабният жилищен комплекс в строеж в България не е в София, а в Пловдив. Residential Park предвижда 60 сгради с 3200 жилища върху терен 137 дка. При това не е единствен по рода си. Бъдещият жилищен комплекс "Кристал" ще бележи силуета на града с осем 75-метрови кули - 25-етажни във високата си част, а "Каменица парк" ще добави към него и два 14-етажни блока наред с други девет 8-етажни сгради.

Това са само някои от примерите за бурното ново строителство, което се развива с почти софийски мащаби в Града под тепетата и по експертни оценки генерира около половината от сделките с жилища. От агенциите за недвижими имоти казват, че проектите се завършват в срок и се разпродават бързо, в голямата си част на зелено, още преди първата копка. Подробности в този текст.

5. Кои са най-добрите стрийминг платформи за музика на пазара, достъпни и от България

Платените абонати на музикалната стрийминг услуга на YouTube - Music, са достигнали 50 млн., стана ясно наскоро. Информацията беше по източници на Financial Times и е важен момент в битката в този сегмент. Стрийминг платформата се конкурира с Amazon, Apple и Spotify, като всичките се предлагат с абонамент в България. Освен тях обаче навлизат все повече предложения. Spotify започна дейността си през 2008 г., Apple Music - през 2015 г., а Amazon Music Unlimited - през 2016 г. Всички платформи постоянно се развиват - добавят нови изпълнители, функционалности, развиват и нови услуги като подкаст серии. "Капитал" прави преглед на най-известните платформи. Вижте го тук.