Строител на капитализма: Новак Джокович

Заради изискването за ваксинация световният номер 1 може да пропусне Australian Open, шанса за 21-ва титла и награда за 2.75 млн. долара

Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор.
Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор.
Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор.    ©  Reuters
Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордна 21-ва титла от Големия шлем и парична награда за 2.75 млн. долара при спечелването й. Това залага на карта световният номер едно в тениса Новак Джокович, ако пропусне Australian Open 2021. Организаторите на турнира въведоха изискване само напълно ваксинирани тенисисти да играят в Мелбърн, като се съобразяват с ограниченията, наложени от местните власти. Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор. По последни данни около 35% от мъжете сред тенисистите не са имунизирани.

През уикенда бащата на Джокович - Сърджан, обяви, че ако той бил на негово място, нямало да играе. И се обърна към шефа на турнира Крейг Тайли: "Кои ваксини приемате, мистър Крейг? Руската ваксина не се приема? Според нашите критерии само китайската и руската се приемат. Либертарианският свят представлява 90% от популацията на света. За нас важат руската и китайската. Признайте ги и ще се ваксинираме с удоволствие", каза Джокович-старши пред TV Prva, цитиран и от Tenniskafe. Изказването му предизвика въпроси и коментари в социалните мрежи дали тенис звездата не се е ваксинирал с китайска или руска ваксина. Официално от семейството на Джокович не искат да коментират дали са ваксинирани.

В края на юни миналата година, няколко месеца след избухването на пандемията и затварянето на глобалната икономика, Новак Джокович организира тенис турнира "Адриа къп", на който в Белград демонстративно не се спазваха противоепидемични мерки, а имаше и нощно парти на закрито. Впоследствие няколко играчи се оказаха позитивни, сред които Григор Димитров, самият Новак и жена му Йелена. Тогава бащата на Ноле обвини за случаите българския тенисист, че е донесъл вируса от незнайно къде. Заради случаите останалите срещи от турнира бяха прекратени, а Джокович си навлече вълна от критики от световните медии и тенис среди.