🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бумерангът на Джокович

Историята с тенисист номер 1 в момента прие развитие, което се обърна срещу него

"Ние ще решим кой ще дойде в тази страна и обстоятелствата, при които ще стане това", казва консервативният премиер на Австралия Джон Хауърд през 2001 г. Тогава страната се забърка в международен дипломатически скандал, след като отказа да приеме норвежки кораб, спасил над 400 емигранти в морето. Решението беше подкрепено от над 90% от австралийците, държавата е в предизборна кампания, а Хауърд печели нов мандат.

Двадесет години по-късно "политиката на границата" отново е на дневен ред в Австралия, а в центъра й е световният номер в тениса 1 Новак Джокович. Случаят с допускането му на Australian Open далеч надскочи спорта. Седмица след отнемането на визата му и последващото й връщане от съда казусът "Джокович" успя да поляризира още повече мненията и истерията с ваксините, показа разминаването на политиките между отделните щати и федералното правителство на Австралия, двойния стандарт (чешката тенисистка Рената Ворачова беше депортирана от страната седмица след допускането й и обяви, че ще търси финансови компенсации). И най-вече успя да повдигне въпроса лъже ли Джокович. След силния обществен и институционален натиск тенисистът призна, че е подал документи с невярно съдържание след човешка грешка, както и че е дал интервю, макар да е знаел, че е заразен с ковид. В крайна сметка министърът на имиграцията Алекс Хоук отмени визита на Джокович в петък и той трябва да бъде депортиран. Тенисистът обаче отново обяви, че ще обжалва - надява се това да стане по сукорена процедура и преди началото на турнира в неделя.

Защо казусът е важен

Новак Джокович е една от най-известните спортни личности в света, като влиянието му е много силно и извън корта - тенисистът е инфлуенсър, дарител, идол за почитателите на безглутеновите диети, но и на противниците на ваксините. Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор, но покрай Australian Open се разбра, че не е ваксиниран, а е прекарал два пъти ковид-19 - последния път безсимптомно от 16 декември. Което го вкара в мрежа от обърквания и съмнения за лъжа.

От спортна гледна точка Джокович има реалния шанс да се запише в историята като най-великия тенисист и да остане ненадминат десетилетия напред. В момента 34-годишният сърбин има 20 титли от големия шлем, колкото Рафаел Надал (35 г.) и Роджър Федерер (40 г.). Но и няколко предимства пред тях - поне засега не страда от сериозни контузии и известно предимство в годините, особено пред Федерер, който освен своите 40 години не е бил на корта от началото на юли 2021 г.

Голямата битка продължава да е с Надал, който даде сериозна заявка за този сезон. След 5-месечно отсъствие от корта той се завърна с титла на ATP 250 турнира в Мелбърн (преместен от Сидни). Финансовият залог също е голям - победителят на откритото първенство на Австралия прибира 2.75 млн. долара от наградния фонд, а ако това е Джокович, той ще вземе и рекордна десета титла в Мелбърн. Отделно присъствието му на корта е важно за рекламодателите и телевизиите.

Да настъпиш Австралия по браздата

Политиката по границата решава изборите. Австралийците може би най-добре знаят това. Решението на премиера им Хауърд да не допусне бежанците през 2001 г. се оказва популярно и според местните анализатори е помогнало да спечели парламентарния вот тогава. През май в Австралия отново има избори, но решението на властите да направят медицинско изключение предизвика вълна от негативни реакции, което постави под натиск имиджа на премиера Скот Морисън, който първоначално одобри решението на щата Виктория за медицинското изключение за Джокович. Но общественият натиск го накара да промени мнението си. Австралийците са недоволни, тъй като 2 години спазваха едни от най-тежките противоепидемични мерки в света, докато за определени лица винаги са се намирали изключения, както и сега. Дори миналата година имаше недоволство от страна на тенисисти, които трябваше да изтърпят карантината си в хотелите, докато Новак Джокович направи това в имение с тенис корт, на който можеше да тренира без проблем.

Разбира се, предизборният контекст може да влиза и в сферата на конспирацията. Решението на австралийския съд обаче показа независимостта на властите - анулирането на визата беше отменено с мотива, че на Джокович не е дадено достатъчно време да реагира и да се запознае с причините. Самото решение не тълкува дали му е дадено правомерно медицинско изключване.

И докато австралийците сами решават кого да допуснат на своята земя, в далечна Сърбия звучеше Jedna Zemlja - Jedan Tim ("Една земя, един отбор") на певицата Тияна Райкович. Считана е за химн на фамилията, като е писана от Райкович след вдъхновение от страна на бащата на Новак - Сърджан.

Малко след като съдът възстанови австралийската виза на Новак Джокович в понеделник, семейството му даде пресконференция в Белград и обяви решението за най-голямата му победа в живота, сравнявайки го с Исус и Спартак. Тя обаче бързо беше прекратена след неудобни за семейството въпроси за нарушаване на карантината от страна на Джокович.

"Семейството му съсипва репутацията на Джокович всеки път, когато си отвори устата. Те свикват собствени пресконференции за себеизтъкване колко са важни само заради факта, че някой в рода може добре да удря тенис топка. Баща му е карикатура и, казано понародному, се държи като пълно куку. Иска кралица Елизабет да гарантира, че синът му ще играе на Australian Open. Той го изкара Спартак, Исус, символ на една битка за съдбата на Сърбия и милиарди свободни хора по света, за свободата на словото... Не, просто искаме да си е поставил две дози", написа Уил Суонтън, един от най-отличаваните австралийски спортни журналисти, цитиран от "Дневник".

В сряда Новак Джокович все пак призна, че е подал документи с невярно съдържание, попълнено от агента му. Както и че е дал присъствено интервю пред журналист в средата на декември, въпреки че вече е знаел, че има положителен резултат от изследване за коронавируса.

Разследване на германския Spiegel насочи вниманието и за евентуално манипулиране на PCR теста от 16 декември. Сръбската премиерка Ана Бърнабич каза пред BBC, че ако Джокович е присъствал на събитие, когато вече е знаел, че е заразен, това е явно нарушаване на правилата. В страната се изисква 14-дневна карантина за заразените, освен ако в този период заразеният не даде отрицателен резултат след PCR тест. В Сърбия обаче расте общественото убеждение, че Джокович е жертва на конспирация и заговор, който да го спре от спечелването на поредна титла в Мелбърн.

Изкупителната жертва

Най-засегната от ситуацията се оказва чешката тенисистка на двойки Рената Ворачова. След като визата на Джокович беше анулирана на летището, Ворачова беше привикана и изолирана в същия хотел, след което беше принудена да напусне страната. Пред Reuters тя каза, че е минала през граничните власти без проблем и е била убедена, че е щяла да участва на Australian Open, ако не е бил шумът около Джокович. "Бях там от седмица, но нещата се промениха след неговото пристигане", споделя Ворачова, която е допусната с медицинско изключение, след като преди месец е прекарала ковид-19 и по други медицински причини. Тя обяснява също така, че не е била уведомена и не й е станало ясно, че може да обжалва анулирането на визата си. По тази причина е следвала съветите на имиграционните, като в крайна сметка е решила да напусне страната. Като причина посочва и силно ограничителните мерки, на които е била подложена в Park Hotel.

Дори и Джокович да излезе на корта, което вече изглежда все по-малко вероятно, отношението на публиката и нараненият му имидж могат да се обърнат като бумеранг срещу него. Или пък да му дадат още по-голям стимул за спечелване на турнира.

Как се ваксинират спортистите

Британското издание The Economist е събрало данни как се ваксинират спортистите. Според тях всеки спорт е различно застрашен и затова ги разделят в три групи. Първата група са спортовете, които се провеждат на закрито - баскетбол и хокей. При тях са ваксинирани 98% от спортистите. Тъй като болестта се разпространява по-лесно на закрито, това е добре както за играчите, така и за феновете. Отборните спортове, които се провеждат на открито - футбол и американски футбол, имат средно 94% ваксинирани спортисти. При спортовете голф, тенис и бейзбол, които се играят индивидуално или с малък контакт между съперниците, имат среден процент на ваксинация 88%.

Статията е коригирана на 14 януари в 12.20 часа с решението за анулиране на визата на Джокович.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 7
    • + 4

    Конкретната ситуация с Джокович ще видим как ще се развие. По-генералният проблем е с обжалването на решенията на граничните власти. Навсякъде тези служби се държат отвратително с хората. Няма как да е ок, разни чиновници да взимат понякога съдбоносни решения без каквито и да е съдебна санкция.

    Нередност?
  • 2
    xpp45358304 avatar :-|
    xpp45358304
    • - 7
    • + 4

    Нечовешките, в противоречие с медицината мерки в Австралия трябва да бъдат заклеймявани, а не Джокович. Жалко, че турнирът не беше бойкотиран.

    Нередност?
Нов коментар