🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аre you Djoking?

Световният номер 1 в тениса Джокович получи разрешение да играе без ваксина на Australian Open, но не беше допуснат до Мелбърн

Джокович с купата от Мелбърн през 2016 г.
Джокович с купата от Мелбърн през 2016 г.
Джокович с купата от Мелбърн през 2016 г.    ©  Leonard Zhukovsky
Джокович с купата от Мелбърн през 2016 г.    ©  Leonard Zhukovsky
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световна драма се разви заради участието на Новак Джокович на Australian Open. Изискването за участие на турнира е всеки играч да е ваксиниран. Но сърбинът влиза с медицинско изключение, което позволява при стриктен контрол на играчи и друг персонал да участват на турнира без ваксина. Броят им по този параграф е силно ограничен, което поставяше и под въпрос участието на Джокович.

Новината, която Джокович побърза да съобщи сам в профилите си в социалните мрежи, предизвика много негативни реакции по целия свят. Австралийците спазват едни от най-суровите правила и ограничения срещу Ковид-19, над 90% от населението над 16 години е напълно ваксинирано и затова реакцията им е обяснима. А Джокович не обича да коментира темата с ваксините, като казва, че те са въпрос на личен избор.

"След всичко, което преживяха жителите на Виктория, Новак Джокович да получи изключение за ваксинация си е удар в слабините, пишат австралийци в социалните мрежи. Ноле вече получи и новия си прякор - Новакс.

Директорът на турнира Крейг Тийли заяви, че ще е добре след пристигането си в Австралия Джокович да разкрие истинските причини за медицинското си изключение, за да няма никакви съмнения.

Премиерът на щата Виктория Скот Морисън също заяви, цитиран от BBC, че ако доказателствата на играча са недостатъчни, той ще бъде в "следващия самолет за дома". "Тогава той няма да бъде третиран по различен начин от никой друг", каза Морисън и допълни: "Изобщо не трябва да има специални правила за Новак Джокович."

"Това е позор, каза пред ABC Кристин Уортън от Мелбърн. Всички постъпихме по правилата, отидохме и получихме нашите ваксини и бустери. А сега идва някой от чужбина и изведнъж е освободен и може да играе." Лекарят от A&E Стивън Парнис написа в Twitter: "Не ме интересува колко добър тенисист е. Ако отказва да се ваксинира, не трябва да бъде допускан да влезе."

Драмата се задълбочи в сряда вечерта, когато Джокович все пак беше спрян на летището в Мелбърн, тъй като екипът му подал документи за грешна виза. Три часа по-късно BBC съобщи, че на Джокович е била отказана виза. И последва цунами от мнения от Сърбия.

Ovo je borba za slobodarski svet, ovo nije samo borba za Novaka, već borba za ceo svet!, заяви бащата на тенисиста пред радио Б92. Сръбският президент Александър Вучич пък написа в Instagram: "Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливост и истина". А австралийските медии сложиха заглавието "Аre you Djoking?".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etty1 avatar :-(
    etty1
    • - 3
    • + 17

    Този казус надхвърля личността на Джокович и спорта въобще. Възможно е да има валидна медицинска причина, но посланието към децата, заради предизвикателното му поведение, че правилата могат да бъдат нарушавани от избрани лица, е недопустимо.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#1] от "etty1":
    Г-жо/ г-це крайно време е ваксърите да спирате с назидателния тон.
    Има хора, сред които и моя милост, които имаме ПРАВОТО по медицински причини да откажем да се подложим на масовия екперимент наричан "ваксинация срещу Ковид 19". И не ни пробутвайте глупостите колко сме изостанали и как не ни е грижа за другите. Напротив, повечето хора които познавам , които отказват да екпериментират със себе си, са високо образовани. Имам дори близък, пулмолог работещ в Ковид отделение вече две години, който категорично отказва да се инжектира. При все, че навлиза в третата възраст. Няма да помогнем на никого , ако увредим здравето си или починем поради тромбоза и инсулт.

    С което не искам да кажа, че подобни препарати не трябва да има - нека да има, но всеки да преценява за и против за себе си, и да си ги слага ако това го кара да се чувства по-спокоен, а не да бъдем изнудвани и ограничавани. И още - и ваксинираните и неваксинираните пренасят вируса. А и настоящият вариант - Омикрон отново показва, че да се бори грипен вирус с ваксина е безсмислено.

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 6

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    А ти на база на какво взе решението да не се ваксинираш. Мога да предположа обосновано, че 99% от информацията я черпиш от "научни" и "високо специализирани" групи във фейКбук или пък "приятели" които са "професори" по пулмология, вирусология и т.н.

    Нередност?
  • 4
    etty1 avatar :-|
    etty1
    • + 4

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    Г-н Стойчев, не съм използвала назидателен тон, най-малко по отношение на личния Ви избор. Вие не сте световноизвестен тенисист и пример за подражание на милиони деца. Новак Джокович е голям шампион, който обича да се държи предизвикателно. В случая това поведение няма как да бъде толерирано в държава с правила като Австралия. Аз винаги съм на страната на спазващите законите.

    Нередност?
  • 5
    yp123 avatar :-?
    yp123
    • + 1

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    Затова статистиката е еднозначна - колкото по образован и с по-добри доходи е човек, толкова е по-голяма вероятността вече да се е имунизирал. Затова в София процентът на имунизирани е 40% , а във Видин и Монтана под 20%... слОчаенос? За "експерименти" може да говорите само във Фейбук и да се надъхвате един друг с останалите плоскоземци.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#4] от "etty1":
    1. Съжалявам, ако съм Ви засегнал, обаче за съжаление в писането на наредби по отношение на епидемията е повечето медиийни изяви, малко статистика и дотам. Медицинската част на мен ми липсва, а още по-лошото е, когато генерали хирурзи решават какво да се прави - толкова ли нямаме епидемиолози? Дори и при военните?
    2.И друг път съм го писал - пострадал съм преди години от противогрипна ваксина до степен да е застрашен живота ми. В България за разлика от САЩ /примерно/ няма изграден механизъм, по който да се докладват случаи на пострадали от ваксинация (чувал съм и за други хора от други видове ваксини). И вероятно го нямаме, точно защото някой на високо ниво е решил да не плаща обезщетения. А те са дължими, ако ваксината е по задължителния имунизационен календар (поне би трябвало да е така).
    3. Конкретно за Ковид 19 - пред мен не е стоял избора дали да се ваксинирам, тъй като го преболедувах преди да започне ваксинацията и от тогава имам висок титър антитела, но ако трябва да избирам - не бих си сложил екпериментална ваксина .
    4.Накрая, за мен е абсурдно поставянето на ваксина срещу Ковид 19 на деца, които въобще не развиват тежка симптоматика. Вероятно за тези с тежко общо състояние , като синдром на Даун или церебрална парализа може да има смисъл, но за всички останали - това е пълна лудост. Да, примерът е хубаво нещо, но в случая с експерименталните препарати не е уместен и категорично подкрепям г-н Джокович.
    ПС. Не отричам науката, имам сложени почти всички задължителни ваксини .
    ППС. Имам и медицинско образование еквивалентно на фелдшер. Не претендирам да съм епидемиолог, но когато Министъра на здравеопазването по медиите обяснява как ще решава кризата с кадрите в болниците пращайки студенти доброволци ми иде да крещя.

    Нередност?
Нов коментар