🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

ВСС трябва да се произнесе по същество по искането за отстраняване на Иван Гешев, внесено от Янаки Стоилов; Поскъпването на енергията стана гореща политическа тема в Полша; Oт 1 април максималният осигурителен доход се увеличава с 13.3% и става 3400 лв.

От петък след избухването на пожара на ферибота Euroferry Olympia в Гърция в неизвестност са 10 души, седем от които са българи
От петък след избухването на пожара на ферибота Euroferry Olympia в Гърция в неизвестност са 10 души, седем от които са българи
От петък след избухването на пожара на ферибота Euroferry Olympia в Гърция в неизвестност са 10 души, седем от които са българи    ©  Reuters
От петък след избухването на пожара на ферибота Euroferry Olympia в Гърция в неизвестност са 10 души, седем от които са българи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе по същество по искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, внесено от предишният правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Това обяви тричленен състав на Върховния административен съд с определение, с което нареди преписката да се върне на ВСС и задължи съвета да разгледа искането. Определението подлежи на обжалване. Междувременно правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди, че до дни ще внесе ново предложение за Гешев във ВСС.

Ковид сертификатът като условие за достъп до обществени места на закрито ще отпадне в България от 20 март, обяви премиерът Кирил Петков. Други облекчения в мерките от 24 февруари бяха обявени със заповед на здравния министър Асена Сербезова, сред тях са отпадане на зелените сертификати за посетителите на заведения, присъствен учебен процес във висшите училища при някои условия и др. Облекченията се основават на спада на заболеваемостта с близо 25% за миналата седмица.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ обяви, че е образувала производство за конфликт на интереси срещу транспортния министър Николай Събев и бившия му вече заместник Илия Илиев. Производството е по медийна публикация, в която е препечатан сигнал на бившия журналист Николай Бареков. В сигнала се изтъква, че министърът продължава да е съдружник в частна компания, която се занимава с куриерски услуги, а Илиев е свързан с дружества, занимаващи се с изграждане на жп инфраструктура.

Свят

Германската икономика вероятно ще се свие отново през текущото тримесечие, тъй като новата вълна от коронавирусни инфекции ограничава работната дейност. Това обяви Бундесбанк в месечния си анализ на икономическото положение в най-голямата европейска икономика. Според централната банка се очаква допълнително свиване на икономиката през първото тримесечие, след като тя се сви с 0.7% през последното на 2021 г. Експертите от финансовата институция обаче смятат, че тази тенденция ще бъде прекъсната с настъпването на пролетта.

Поскъпването на енергията се превърна в гореща политическа тема в Полша. Страната, която използва въглища за генерирането на около 70% от електричеството си, обвини за скока на цените европейската система за търговия с емисии, която изисква от предприятията да използват квоти, за да покриват всеки изпуснат тон въглероден диоксид. Това е в унисон със стратегията на правителството във Варшава да прехвърля върху Брюксел отговорността за всеки проблем, който засяга държавата.

Пет енергийни групи съдят правителствата на четири европейски държави за близо 4 млрд. евро заради затрудняване на проектите за въглища, нефт и газ поради нарастващите опасения за климатичните промени. Енергийните компании, сред които са германските RWE и Uniper, както и британската Rockchopper са започнали дела срещу Нидерландия, Италия, Полша и Словения по силата на Договора за енергийната харта.

Икономика

4.5% е коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година и продължава да спада след пика от първото тримесечие на 2021 г. според НСИ.

Oт 1 април максималният осигурителен доход се увеличава с 13.3% и става 3400 лв. Това решиха окончателно депутатите от управляващото мнозинство при второ четене на Закона за държавното обществено осигуряване. Пак от 1 април минималната работна заплата се увеличава с 60 лв. до 710 лв., а осигурителният доход за земеделските стопани расте с 270 лв. до нивото на минималната заплата. Така разходът за осигуровки на тези хора (около 30 хил.) ще се увеличи с 95 лв. на месец. Малко по-рано депутатите приеха и бюджета на НЗОК, както и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които отпада данък лихва, а данък уикенд се понижава от 10 на 3%.

България е пропуснала да получи финансиране по Фонда за модернизация. Това е специален инструмент за десет държави членки с по-ниски доходи, който ще подпомага проекти до 2030 г. България и Латвия обаче са пропуснали първия прозорец за кандидатстване в края на 2021 г. Така към момента страната може да се надява на минималната сума 16 млн. евро.

Бизнес

С повече от 13% са се увеличили фалитите през миналата година. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена за "Капитал". След като в началото на пандемията много от процедурите бяха забавени и броят на фирмите, прекратили бизнес, намаля, през 2021 г. временният спад се компенсира. Увеличение обаче има и спрямо 2019 г. (1.6%). А това потвърждава прогнозите, че затрудненията, които много компании изпитват покрай ограниченията, ще доведат до прекратяване на дейност с известно отлагане.

Средната брутна месечна заплата в IT сектора е достигнала 4857 лв. през 2021 г., 3.2 пъти по-висока, отколкото средната за страната, показват данните от годишния доклад "Барометър" на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). "Барометър" включва си данни за всички позиции, не единствено програмисти, и само за компании, чиито приходи са поне 51% от писане на софтуер. Чисто софтуерният сектор вече отговаря за 4.3% от БВП на България, като това е над двоен скок в дела спрямо 2015 г., когато е бил 2.1%.

Минимално свиване през миналата година е отчел пазарът на бира в България. По данни на Агенция "Митници" общият му обем в страната през 2021 г е 5.150 млн. хектолитра, което е с 1% по-малко от 2020 г. Размерът на внесения акциз от продажбите на пиво - 74.1 милиона лева, също е с 1% по-малко в сравнение с 2020 г. В сравнение с предпандемичната 2019 г. обаче спадът в обем през миналата година е близо 6%, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.

Сделки и проекти

"Телематик" успя да набере 16 млн. лв. от борсата. Компанията зад Palmsbet продаде 80% от първоначално планираните 400 хил. нови акции и стигна капитализация над 200 млн. лв. Oбщо са продадени около 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество. "Определената на база подадени лимитирани и пазарни поръчки цена е в размер на 50 лв.", съобщиха от "София интернешънъл секюритис", които са посредник на предлагането.

Financial Times включи най-големите български градове в топ 10 на различни категории в класацията си за градове и региони на бъдещето за 2022/2023 г. Сред тях са София, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора. fDi Intelligence обяви на 17 февруари класирането, в което се сравняват най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа. В една от подкатегориите - за ефективност на разходите, на първо място е Русе. Нито един български град обаче не влиза в топ 10 по обща оценка.

"Мегапарк" запази най-големия си наемател - PPD остава още 10 години на 9 хил. кв.м. Става дума за глобална изследователска компания за клинични разработки и аналитични услуги, се казва в прессъобщението, като името й не е посочено. За сравнение - рекордът за миналата година - релокацията на Coca-Cola EP в Garitage, беше за 9.3 хил. кв.м.

Само за ден ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 109 млн. лв. В случая в два отделни търга във вторник дружеството пласира над 300 хил. мВтч. Едно от обясненията за промяната в нагласите на пазарните участници е ситуацията в Украйна. Заради опасения за повишаване на цените на газа, а оттам и на тока, фючърсите на електроенергията за март на европейските борси се повишиха с 15%.
Все още няма коментари
Нов коментар