Цената на тока доближи 500 лв./мВтч за първи път от месец насам

Военните действия в Украйна и възможността на спиране на доставките на газ все повече притесняват пазарите

До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации от държавата за скъпия ток, като има вероятност те да бъдат удължени и до края на юни
До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации от държавата за скъпия ток, като има вероятност те да бъдат удължени и до края на юни
До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации от държавата за скъпия ток, като има вероятност те да бъдат удължени и до края на юни    ©  Цветелина Белутова
До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации от държавата за скъпия ток, като има вероятност те да бъдат удължени и до края на юни    ©  Цветелина Белутова

Рекордно висока за последния месец цена на електроенергията бе постигната днес на сегмента "Ден напред" на Българската енергийна борса - 498.48 лв./мВтч. Това е най-висока стойност от 27 януари насам и е ясен сигнал за притесненията на пазара от войната в Украйна. За сравнение, в понеделник електроенергията се търгуваше за 324 лв./мВтч, а средната цена на тока през февруари в България беше 369 лв./мВтч.

До края на март българският бизнес ще продължи да получава компенсации за скъпия ток, като има вероятност те да бъдат удължени и до края на юни. ЕК обяви, че ще даде разрешение страните-членки да наложат допълнителен данък върху енергийните дружества, които реализират големи печалби от поскъпването на тока, така че да използват тези средства за компенсиране на потребителите. За тази цел България досега изземаше печалбите на държавните АЕЦ "Козлодуй" и НЕК през извънредни дивиденти.

Значително поскъпване на тока има в цяла Европа, като на места скокът на дневна база достига 40%. А основната причина за това е вдигането на цената на газа. След като от началото на годината природният газ се търгуваше на европейските борси в диапазона 70-90 евро/мВтч, на 24 февруари, при инвазията на Русия в Украйна, той поскъпна рязко до 124 евро/мВтч (TTF). В следващите дни имаше леко успокоение до около 90 евро, но днес, вероятно след липсата на изход от преговорите между страните, бе регистриран нов ръст от 10% - до 99 евро/мВтч. При месечните фючърси с доставки в края на април пък цената на газа е 113 евро/мВтч.

Връзката газ-ток е правопропорционална, тъй като голяма част от въглищните мощности в Европа бяха затворени през последните и останаха предимно ТЕЦ-овете, които работят на природен газ. А за един мегаватчас електроенергия се използват около 1.6 мВтч природен газ. Което при цени от около 100 езточник: Eвро на газа означава поне 160 евро разход за горива. Следват въглеродните квоти, чиято цена е около 85 евро/тон през последните дни, а газовите централи емитират средно 550 кг CO2/мВтч при работата си или още 47 евро разход. Само от тези два елемента цената на тока, който се произвежда от газ започва от почти 210 евро/мВтч.

Ако се стигне до спиране на доставките на газ от Русия (около 40% от потреблението на Европа) вероятно ще станем свидетели на много по-високи цени. От една страна зимата все още не е свършила и потреблението остава високо, а от друга газовите хранилища в Европа са на рекордно ниско ниво - едва около 29% запълняемост. Въпреки това, според ЕК до криза с доставките вероятно няма да се стигне, тъй като ще има ограничителни режими, а много дружества биха могли да минат на резервно гориво като мазут. Тази година ще се търсят и начини за подсигуряване на страните членки, така че през следващата зима зависимостта им от Русия да бъде много по-малка. Това може да стане с договори за доставки на LNG и максимално запълване на хранилищата през лятото. Дългосрочно решението е в заместването на газа с други източници - АЕЦ, ВЕИ и зелен водород.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 1

    ЕК обяви, че ще даде разрешение страните-членки...."
    Отново изтрел в мрака, ще ще и докато ще се наяват да подухне вятър.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    На форума си говорихме, че в 2050 цените на енероносителите ще са нула!
    Всичко това ще става, чрез развитието на новите технологии!

    Нередност?
  • 3
    sps10646708 avatar :-|
    sps10646708
    • - 1
    • + 1

    Сега ще видиш Русия като ни спре и ядреното гориво за Козлодуй в отговор на икономическата ви война. Това анално обслужване на американските интереси ще го плаща българският народ дълги години, а националните предатели ще ги евакуират в САЩ, спасявайки ги от народната любов.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "sps10646708":

    Добре е да си измиете ръцете и устата. Май ви е много притеснено. За рублите ли?

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    До коментар [#4] от "popopo":

    AEЦ Козлодуй не само след няколко месеца би трябвало да се зареди с ново гориво, ами има и планов ремонт и поддръжка. Което би трябвало да се извърши от лицензираната от МАГАТЕ фирма - в случая "Атомстройекспорт". Хубаво викаш на всички наоколо - и на майка си, и на сестра си - да ти се явяват с измити усти, ама нещо ПО ВЪПРОСА, да кажеш конкретно? От къде ще заредим гориво и кой ще ни направи плановата поддръжка ..

    Нередност?
Нов коментар