ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде ток за 84 млн. лв. на рекордно високи цени

През февруари държавната централа продаваше на двойно по-ниски нива, но купувачи липсваха

ТЕЦ "Марица-изток 2" може да излезе на печалба, ако цените на тока се задържат така високи.
ТЕЦ "Марица-изток 2" може да излезе на печалба, ако цените на тока се задържат така високи.
ТЕЦ "Марица-изток 2" може да излезе на печалба, ако цените на тока се задържат така високи.    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица-изток 2" може да излезе на печалба, ако цените на тока се задържат така високи.    ©  Цветелина Белутова

Страховете от войната в Украйна и рязкото повишаване на енергийните цени в последните дни са сериозен удар за бизнеса. Но в същото време се създава възможност за значителни печалби при производителите на ток. През последната седмица например притежаваният от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" успя да направи сделки за над 50 млн. лева. А днес държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" продаде енергия за 84 млн. лв., при това на рекордно високи цени - почти 680 лв./мВтч. За сравнение - през февруари централата търгуваше енергията си на нива около 350 лв./мВтч и трудно се намираха купувачи - пласирани бяха само половината от предложените количества. Сега пак не са продадени всички количества, но пък и цената е двойна.

В случая ТЕЦ "Марица-изток 2" бе обявила два търга за 9 март. Единият - за 100 мВт базова мощност през второто тримесечие (от началото на април до края на юни), и още толкова мощност за третото тримесечие (от 1 юли до 31 октомври). Началната цена за първия търг беше 672.61 мВтч, а за втория - 580.49 мВтч.

За доставката на ток през второто тримесечие са сключени сделки за 52 от обявените 100 мегавата (общо 113 568 мВтч), а цената се е повишила до 679.54 лв./мВтч при наддаването. Така реализираните приходи са 77.2 млн. лв. А купувачите са "Компания за енергетика и развитие", "Ел бонус", "Елнова", "МЕТ Енерджи България", ЕВН, "Пауър сист", ТОКИ, "Синергон холдинг", "Енерджи съплай", както и датската Energi Danmark и словенската Slovenske Elektrarne.

При втория търг - за доставки през третото тримесечие на годината - е имало само един купувач, поради което името му остава скрито от Българската независима енергийна борса. Той е купил едва 5 от предлаганите 100 мегавата мощност при цена 590 лв./мВтч. Приходите за държавния ТЕЦ от това са 6.5 млн. лв.

Така общите приходи на централата от тези сделки са почти 84 млн. лв., от които може да се предположи, че поне половината са чиста печалба. Причината за това е, че производствените разходи на ТЕЦ "Марица-изток 2" са около 300 лв./мВтч. И те не зависят от случващото се на енергийните пазари през последните дни, тъй като въглищата са местен ресурс, който не е поскъпнал. Дори напротив - войната в Украйна предизвика сериозен спад в цената на въглеродните емисии, което означава, че разходите дори са намалели.

Въпреки това перспективите пред ТЕЦ "Марица-изток 2" не са така розови - към края на септември 2021 г. натрупаната загуба на дружеството беше 1.15 млрд. лв., а дълговете достигаха 1.66 млрд. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Хубаво, с тях ще платим на ЕРП-тата, за да им покрием загубите от мораториума. Правителството гледа да не трупа още негативи като увеличи сметките на ток за битовите потребители и гледа да ги плаща директно през държавния бюджет т.е. коствено пак от хората. Спират се всички строителни дейности, теглят кредити и раздават за пенсии, социални и обещетения. Следващите години нищо друго няма да се прави. Те са изпаднали в такава международна изолация, че дори не могат да повдигнат въпрос пред ЕС тези средства за бежанците от Украйна да се поемат солидарно, а не да се плащат пак от държавния бюджет.

    п.с. Чакам статия за резервите на жито и пшеница у нас, но вече втори ден дума не се обелва тук. Как би трябвало да имаме резерв на зърно за 2 години напред, а Киро с риск да не бъде линчуван бърза да купи зърно за 1.1 милиарда лева, за да запълни явно липсите! Кой пак изнесе житото и направи милиони?

    Нередност?
Нов коментар