🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Икономическите ефекти от войната; Стенобойните санкции срещу "Крепост Русия"

Неизвестността от войната вещае застой при недвижимите имоти; Payhawk: Първата млада българска компания за 1 млрд. долара; Българският стартъп, който предлага да ви построи бункер

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Икономическите ефекти от войната: По-слаб растеж и още инфлация

Войната в Украйна започна в момент, в който икономиката на България беше започнала да набира скорост след ковид кризата и много компании чертаеха планове за разрастване и дори нови инвестиции. Събитията, започнали в утрото на 24 февруари обаче, ще променят много от тези намерения. Те поставят под въпрос досегашните прогнози за икономически растеж на Европа и в частност на България. Очакванията за страната бяха за продължаващо възстановяване (3-4% ръст на БВП) и постепенно затихване на растящата инфлация (която достигна 9.1% на годишна база през януари). Сега все повече икономисти предупреждават, че инфлацията няма да се забави през второто полугодие, а икономическият растеж може да се окаже двойно по-нисък. За еврозоната пък все по-често се споменава рискът от стагфлация (икономически застой в комбинация с висока инфлация).

Да се правят конкретни прогнози обаче е рано. Те зависят от изхода на войната и от това колко продължителна ще е тя. Но трагедията на Украйна, караща стотици хиляди да напуснат родината си, затворените граници и пренасочени товаропотоци, зависимостта на Европа (и в частност на България) от руския газ и петрол и наложените санкции ще имат негативни последици, които ще се усетят от почти всеки.

2. В руините на икономическата "Крепост Русия". Санкциите на Запада практически за ден извадиха финансовата система на Русия от строя и предизвикаха банкова паника

Срив на рублата с около 30%, затворена фондова борса и опашки пред банките. Това бяха незабавните следствия от новия рунд санкции на Запада спрямо Русия в първия работен ден след обявяването им. Изваждането на част от финансовите институции в страната от системата SWIFT и най-вече блокадата на валутните резерви и централната ѝ банка и всякакви транзакции с нея, практически за една нощ превърнаха почти всички руски финансови активи в токсични. А в ролята на оръжие се оказаха неумолимите пазарни закони и самото население на Русия, което чрез страха за парите си прибегна до масови тегления от банките и опити да ги обърне в евро или долари.

Накратко, ако при старта на нахлуването в Украйна представянето на фронта на пратените от Владимир Путин войски не беше особено звездно, на финансовия фронт той понесе мащабно поражение.

3. Неизвестността от войната вещае застой при недвижимите имоти. Големите сделки с чужденци, покупките на зелено, с кредит и с инвестиционна цел са под въпрос

Седмица след началото на войната в Украйна нейното развитие и икономическите й последици са непредсказуеми. Още по-малко може да се каже със сигурност как катаклизмите ще отекнат на пазара на недвижими имоти в България, който обикновено реагира отложено във времето.

Очертават се обаче някои неблагоприятни хипотези. Очаква се големите инвестиционни сделки да бъдат отложени. Строителните материали, чиито цени и бездруго хвърчат нагоре, да поскъпнат още - оттам и себестойността на новото строителство да се вдигне. Сделките на зелено да станат особено рискови, тези с банкови кредити - непредсказуеми, а покупките с инвестиционна цел - по-малко смислени, коментират експерти, попитани от "Капитал".

4. Payhawk: Първата млада българска компания за 1 млрд. долара

В приказките и древните легенди еднорогът най-често е описван като митично създание с вълшебни качества. В модерния инвестиционен речник думата има съвсем друго значение - млада компания, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Такива бизнеси не са много, особено в нашата част на света - на Балканите се броят на пръстите на едната ръка, а в България направо са мит като едноименното животно. Досега... Страната ни вече има първия си еднорог - българската финтех компания Payhawk беше оценена на 1 млрд. долара след последния инвестиционен рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners.

Новото финансиране е 100 млн. долара, като най-голямата част от него - 50 млн. долара, се дава от Lightspeed с участието и на други нови фондове: Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures and Jigsaw VC. Досегашните инвеститори - Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East, също участват в рунда. Прочетете тук.

5. Българският стартъп, който предлага да ви построи бункер

"Ако дойде краят на света, аз има ли смисъл въобще да живея, при положение че отвън е ядрена зима." Това е един от честите въпроси, които получава от клиентите си Любен Сигридов, собственик на компанията за производство на бункери BUNKER BG. Според Сигридов отговорът е много лесен и той дава и по-широк и дългосрочен хоризонт на бизнеса му, който се простира много отвъд концепцията за дом, в който да прекарате финала на човечеството. "Не е само краят на света, бункерът ви пази не просто от апокалипсис, а от много други неща", казва той. Дава пример с аварии, подобни на тази в Чернобил, при които първите няколко дни са най-опасни. Списъкът е дълъг: химически аварии, слънчево изригване, размирици, докато ситуацията бъде овладяна.

Компанията е start-up. Произвежда висок клас бункери и в момента работи по няколко поръчки на частни клиенти и по няколко други е в процес на проектиране. Към момента не много хора могат да си позволят подобно съоръжение, отговарящо на всички изисквания и с обзавеждане като апартамент с неща като фитнес, СПА и т.н. под къщата си. Компанията търси и инвеститор, с който да започнат производството на бункери за по-голям брой хора на по-достъпни цени. Има интерес от чужбина и отскоро се водят разговори с два инвеститора.

Все още няма коментари
Нов коментар