Природният газ поскъпна рязко - до 287 евро/мВтч, или 3000 евро за хиляда куб.м

Увеличението спрямо петък е с близо 50% спрямо началото на март цената е двойна, а от инвазията на Русия в Украйна скокът е три пъти

Със 100 евро повече се търгува днес природният газ на нидерландската борса TTF, към която е обвързан и договорът на "Булгаргаз" с "Газпром". В сутрешните часове на 7 март сделките с фючърсите за април се сключваха на нива от невижданите никога досега 287 евро/мВтч (около 3000 евро за 1000 куб.м). За сравнение - предишният рекорд от петък (4 март) беше 190 евро/мВтч.

От началото на войната в Украйна поскъпването на газа е повече от четворно - преди 24 февруари котировките на TTF бяха около 70 евро/мВтч.

При толкова високи цени на газа може да се предположи, че ЕС плаща всеки ден по над 1.2 млрд. евро на "Газпром".

Основната причина за резкия скок на цените е страхът, че Русия може да прекрати доставките за Европа или ЕС да наложи санкции върху енергийните дружества на Москва. Който и сценарий да се разиграе, ще има остър недостиг на газ в Европа - руските доставки осигуряват около 40% от потреблението на газ. Континентът не разполага с достатъчно количества газ в хранилищата си - средната запълняемост е едва 27.6%, което е исторически най-ниското ниво за началото на март. А алтернативният внос (LNG) е бавен, като липсват и достатъчно танкери, които да се насочат към Европа.

Макар че засега Русия изпълнява договорите си за доставка на газ към европейските страни, през последните дни има известно понижение на обемите. Дори през "Турски поток" преносът намалява с 20% (около 100 хил. мВтч на ден). Понижения на потоците има и през Полша и Словакия.

Българското газово хранилище в "Чирен" е запълнено на 19.8%, като добивът е спрян напълно, след като в последните седмици се изпомпват само минимални количества.

Заради поскъпването на природния газ в Европа има и рязък скок при цената на електроенергията, тъй като много въглищни централи бяха заменени с газови през последните години. Днес например в почти всички страни токът струва над 400 евро/мВтч. Когато бъде отчетено и новото поскъпване на природния газ, е възможно стойностите да надхвърлят 500 евро.

На този фон се очаква утре Брюксел да представи нова стратегия за бързо намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ. Според изтекла чернова ще се работи усилено за изграждане на капацитет за възобновяема енергия и за диверсифициране доставките на газ, така че да се сложи край на зависимостта от Русия.

Преди дни и Международната агенция по енергетика публикува план с 10 стъпки за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    А поскъпнал? Не думай. Скоро ще заменим евтиния газ със скъп втечнен такъв от нашите приятели американци. И тези цени сега ще ни се виждат хубави!

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 2

    Добре , че и пшеницата ще поскъпва , на някой да не му хрумне да съсипва добруджа с фракинг.

    Нередност?
Нов коментар