10 стъпки, с които Европа да се откаже от руски газ

Международната агенция по енергетика публикува план за намаляване на енергийната зависимост от Москва

През 2021 г. Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което е около 45% от целия внос на газ и близо 40% от общото потребление.

В същото време голяма част от европейските държави произвеждат по около 25% от тока си именно от природен газ.

Затова е интересно да се види как точно енергийната зависимост на ЕС може да бъде поне ограничена, защото към момента тя със сигурност не може да бъде изцяло ликвидирана. Част от отговорите дава Планът от 10 точки на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за намаляване на зависимостта на ЕС от руския природен газ. Той включва редица действия, които могат да бъдат предприети през следващите месеци, като например отказ от нови дългосрочни договори с "Газпром", търсене на повече други доставчици, използване на алтернативни енергийни източници и ускоряване на усилията за използване на чисти и ефективни алтернативи на природния газ от потребителите, бизнеса и индустрията. "Предложените мерки са напълно съвместими с европейския Зелен договор на ЕС и неговия пакет Fit for 55, проправяйки пътя за по-нататъшно намаляване на емисиите през сделка", казват от МАЕ.

В планът на агенцията обаче напълно липсва възможността да се възобнови производството на ток от въглища в Европа, макар това да е най-лесният, евтин и сигурен начин за отказ от руския газ. Италия например вече обмисля възможността за рестартиране на въглищни ТЕЦ. А Полша успява да поддържа по-ниски цени на тока именно чрез въглищата си.

И все пак ето какво предлага МАЕ:

  • Не подписвайте нови договори за доставка на газ с Русия

Позволява се по-голяма диверсификация на доставките тази година и след това

Договори за внос на газ с "Газпром" за повече от 15 млрд. куб. м годишно (12% от общото за ЕС) изтичат до края на 2022 г, а такива за 40 млрд. куб. м годишно изтичат до края на това десетилетие. България например има дългосрочен договор, който изтича в края на тази година. Доскоро въпросът беше кога ще започнат преговорите с руснаците за неговото продължаване, но в настоящите условия едва ли ще се пристъпи към това. "Това предоставя на ЕС краткосрочен прозорец от възможност да диверсифицира значително своите доставки и договори за газ към други източници, като използва възможностите за внос, предоставени от неговата голяма LNG и тръбопроводна инфраструктура", казват от МАЕ.

  • Заменете руските доставки с газ от алтернативни източници

Увеличава доставките на неруски газ с около 30 милиарда кубически метра в рамките на една година

Според изчисленията на МАЕ без много усилия може да се постигне увеличение с до 10 млрд. куб. м на вноса на LNG спрямо 2021 г. Но това е малка част от руските доставки. Според анализа обаче ЕС все пак може теоретично да увеличи притока на втечнен природен газ в краткосрочен план с около 60 млрд. куб. м в сравнение със средните нива през 2021 г. Но тъй като пазарът на LNG е общ за целия свят, това би означавало повишаване на цените заради конкурентното търсене в Азия. Реалистичните очаквания за 2022 г. са за увеличен внос на втечнен газ с 20 млрд. кубика спрямо 2021 г. "Има ограничен потенциал за увеличаване на доставките на биогаз и биометан в краткосрочен план поради времето за изпълнение на нови проекти. Но този обещаващ нисковъглероден сектор предлага важен средносрочен възход за вътрешния добив на газ в ЕС. Същото съображение важи и за производството на водород чрез електролиза", посочват от агенцията по енергетика.

  • Въведете минимални задължения за съхранение на газ

Повишава устойчивостта на газовата система до следващата зима

Съхранението на газ играе ключова роля за посрещане на сезонните колебания в търсенето и осигуряване на застраховка срещу неочаквани събития, като например скокове в търсенето или недостиг на доставки. Във време на геополитическо напрежение това е още по-важно. За да се постигне оптималното ниво на хранилищата преди следващия отоплителен сезон, на Европа ще са ѝ нужни 18 млрд. куб. м повече газови доставки от тези през миналата година.

  • Ускорете внедряването на нови вятърни и слънчеви проекти

Намалява потреблението на газ с 6 милиарда кубични метра в рамките на една година

През 2022 г. се очаква рекордно увеличаване на мощността на слънчевата и вятърна енергия - до над 100 тераватчаса (TWh), което е увеличение с повече от 15% в сравнение с 2021 г. Съгласувани политически усилия за бързо реализиране на проекти от ВЕИ биха могли да осигурят още 20 тВтч през следващата година. "Краткосрочна програма за безвъзмездни средства, покриваща 20% от разходите за инсталиране, може да удвои темпа на инвестициите (в сравнение с базовата прогноза) на цена около 3 млрд. евро. Това ще увеличи годишното производство от слънчеви фотоволтаични системи на покрива с до 15 тВтч", посочват от МАЕ. Ефектът от тези нови 35 тВтч зелена енергия ще намали нуждата от природен газ с 6 млрд. куб. м за година.

  • Увеличете максимално производството на енергия от биоенергия и АЕЦ

Намалява използването на газ с 13 милиарда кубически метра в рамките на една година

МАЕ предлага да се използва максималният капацитет на ядрените мощности в рамките на ЕС не само защото това е най-бързото решение, а защото е най-въглеродно неутралното. В тази връзка се гледа към новите мощности, които ще бъдат пуснати в употреба съвсем скоро, като АЕЦ-а във Финландия. Заедно с няколко от реакторите, които бяха изключени за поддръжка през 2021 г., това може да доведе до нарастване на производството на ядрена енергия в ЕС с до 20 тВтч през 2022 г. Проблемът е, че има и мощности, които трябва да бъдат извадени от употреба, а това също ще рефлектира върху енергийния микс, ако не им бъде удължен животът. Биоенергийни централи в ЕС работеха с около 50% от общия си капацитет през 2021 г. и биха могли да генерират до 50 тВтч повече електроенергия през 2022 г., ако бъдат въведени подходящи стимули и устойчиви доставки на биоенергия. Допълнителните 70 тВтч електроенергия могат да намалят използването на газ с 13 млрд. куб. м.

  • Въведете краткосрочни данъчни мерки върху непредвидените печалби на производителите на ток

Намалява сметките за енергия, дори когато цените на газа остават високи

Високите цени на газа в ЕС повишават общата цена на електроенергията на едро и водят до неочаквано високи печалби за производителите като АЕЦ, въглищни ТЕЦ и ВЕЦ. Изчисленията на МАЕ са за свръхпечалби до 200 милиарда евро в ЕС през 2022 г. В същото време разходите на държавите членки за смекчаване на въздействието на кризата с цените на енергията върху уязвимите потребители вече възлизат на около 55 милиарда евро. Така че има потенциал за допълнително облагане на производителите на електроенергия, които регистрират огромни печалби от повишените цени.

  • Ускорете подмяната на газовите котли с термопомпи

Директно намалява потреблението на газ

Термопомпите са много ефективен и рентабилен начин за отопление на домовете, като заменят котли, които използват газ или други изкопаеми горива. Ускореното внедряване на термопомпи (удвояване на сегашните темпове) би спестило допълнителни 2 млрд. куб. м природен газ за година. Това изисква обща инвестиция 15 млрд. евро.

  • Ускорете енергийната ефективност в сградите и индустрията

Директно намалява потреблението на газ

Само около 1% от сградния фонд на ЕС се обновява всяка година. Успокояването на този процес с допълнителни 0.7% би спестило повече от 1 млрд. куб. м потребление на газ в рамките на една година и също така би донесло ползи за заетостта. До 2030 г. се предвижда Директивата на Европейския съюз за енергийна ефективност и Директивата за енергийните характеристики на сградите, в рамките на "Готови за 55", да намалят търсенето на газ в сградите с 45 млрд. куб. м годишно в сравнение с 2021 г.

  • Насърчете потребителите за временно намаляване на термостата с 1°C

Намалява потреблението на газ с около 10 милиарда кубически метра

Едно от интересните предложения на МАЕ е всяко домакинство, което се отоплява с газ, да намали поддържаната си температура с един градус. Това може да спести до 10 млрд. куб. м с всеки градус надолу. Друг пряк ефект от това е, че сметките за отопление биха се понижили с 10%. Анализът показва, че сега в Европа домовете се отопляват до над 22 градуса, която не е винаги необходимо.

  • Засилете усилията за разнообразяване и декарбонизиране на начините за балансиране на енергийната система

Намалява връзката между доставките на газ и сигурността на електричеството в Европа

Сега рязкото повишаване на търсенето на ток в сутрешните и вечерните часове в Европа се поема от газовите централи - те се пускат и спират бързо. Това обаче може да се промени с редица мерки като подобряване на мрежите, енергийна ефективност, управление на търсенето, различни широкомащабни и дългосрочни технологии за съхранение на енергия (ПАВЕЦ, водород, солни разтвори и др.) заедно с краткосрочни такива като батерии.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 5
    • + 11

    С войната Русия направи така, че Европа да се размърда и да направи повече за енергийната си независимост, а това означава и политическа независимост. Така че Медведев ще има да се надява за 2000 евро цена на газа. Ще си пият газа и петрола без мезе.

    Нередност?
  • 2
    deaf avatar :-|
    deaf
    • + 1

    Не се разбира от статията защо заменянето на руската газ с друга е толкова сложно?

    Нередност?
  • 3
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • + 2

    До коментар [#2] от "deaf":
    Предимно защото няма инфраструктура. от Русия към Европа има поне 4 или 5 тръбопроводода, изградени и работещи.
    Има и малко от Азербайджан, но малко. Другото идва с кораби-цистерни, които нямат капацитета на тръбите, а няма и достатъчно терминали в Европа.

    Нередност?
Нов коментар