🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Най-големите компании в България; Въздухът на Пловдив - мръсно, с надежди

Веселин Марешки продава бизнеса си с горива; Колекторската "С.Г. груп" се готви да купи "Евролийз"; Малтийска хазартна компания купи магазин на "Еником - М" за офис

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Класацията "Капитал 100": кои са най-големите компании в България и колко са порасли през 2021 г.

Феноменален ръст на приходите с 38% и утрояване на печалбата. Тези рекорди са счупени от стоте най-големи компании в България през 2021 г. Високи стойности като тези не са постигани през последните две десетилетия. Част от този растеж е заради излизането от ковид кризата, но големият двигател е ръстът в цените на ток, газ, метали и зърно. Който не само не изчезна тази година, но дори се ускори и пренесе към всички други сектори.

Особената година размества и лидерите. За втора поредна година шампион е медодобивният завод в Пирдоп "Аурубис". Но изненада са подгласниците му - държавната НЕК и русенската рафинерия за биодизел "Астра Биоплант". И за пръв път в 16-годишната история на "Капитал 100" във водещото трио няма представител на руската "Лукойл". Вижте още тук.

2. Въздухът на Пловдив: мръсно, с надежди. Едва 3 от 31 са изпълнените мерки от плана за справяне със замърсяването на въздуха

Една година измина, откакто ВКС осъди окончателно община Пловдив по казуса за чистотата на въздуха в града. Това е точно срокът, който съдът даде за разрешаването на проблема и взимане на критични мерки за подобряване на средата.

Проблемът пред града можеше да се превърне във възможност - с пълна мобилизация на ресурси, усилия, воля и бизнес, Пловдив да се превърне в пионер и пример за другите български общини как такъв мащабен проблем може да бъде решен от активна местна власт. Имаше тонове възможности - цялостен обикалящ ринг от трасета и нискоемисионни зони, които да извеждат колите от най-замърсените части, още велоалеи, които да превърнат колелото в реална алтернатива на колата, по-чист градски транспорт, помощ за най-бедните и повече зелени пространства. В тази битка хората, които спечелиха делото и са активна местна група, можеха да изиграят ролята на помощник за една община, която иска да сбъдне тези идеи. Уви, това не е, което се случи.

3. Веселин Марешки продава бизнеса си с горива. Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов вече е договорил две бензиностанции

"София, свободна си! Честито! Нашата ВОЛЯ за развитие надделя. Най-голямата бензиностанция на Балканите - VM Petroleum в "Люлин", вече работи." Така през пролетта на 2017 г. тогава кандидатът за депутат Веселин Марешки обяви откриването на огромната си бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал "Люлин 4".

Пет години по-късно Веселин Марешки мисли за излизане от пазара на горива, който движи през веригата VM Petroleum. Тя се менажира през дружеството "Трейднет Варна". Пред "Капитал" Марешки заяви, че върви към "намаляване и разпродаване" на бизнеса и че е взето решение за приключване.

4. Колекторската "С.Г. груп" се готви да купи "Евролийз", а има амбиции да придобие и най-големия си конкурент АСВ

В последните няколко години "С.Г. груп" се разрасна бурно и се превърна в най-големия играч на колекторския пазар. Благодарение на обилно финансиране от банки - най-вече ПИБ и ББР, тя пряко и чрез свързани компании придоби внушителни портфейли необслужвани заеми от банки. След като миналата година купи рекордният пакет от 434 млн. евро стари лоши кредити от Пощенска банка, вече под контрола й са вземания с номинал около 2 млрд. лв. Те, разбира се, няма как да се възстановят напълно и това не е реалната им стойност, но активите само на основните дружества в групата надхвърлят 0.5 млрд. лв.

Новините тази година са три. Първо, тече вътрешно преструктуриране и отчетлив опит хаотичната структура от компании да се подреди. Второ, освен в събирането на вземания вече "С.Г. груп" дава все по-ясна заявка да стане голям играч и в други сегменти на небанковото финансиране под шапката на новосъздадения "Финанс плюс мениджмънт холдинг". И трето, групата става все по-голяма с нови подготвяни покупки, някои от които са на финалната права. Подробности в този текст.

5. Малтийската хазартна компания Pragmatic Play купи магазин на "Еником - М" за офис

Някои компании влизат на нов пазар плахо и докато опипват почвата, настаняват екипите си в споделени работни пространства. Други директно наемат офиси. Има и трети, които като начало купуват собствена офис сграда. Такъв, изглежда, е случаят с малтийската Pragmatic Play, която разработва софтуер за онлайн залагания и има за собственик гибралтарски фонд. Според регистрите, през февруари през няколко свързани дружества компанията е придобила сградата на мебелния магазин "Еником - М" в столичния жк "Дружба".

Информацията за сделката е конфиденциална, както обясниха за "Капитал" представители на продавача, купувача и посредника. Публични данни за цената също няма, тъй като придобиването става чрез покупка на новоосновано търговско дружество. Според представители на сектора цената за сградата на "Еником - М" би трябвало да е около 11-12 млн. евро. Прочетете тук.