🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите сто компании в България: Екстремен растеж

Новата класация "Капитал 100" показва, че през 2021 г. приходите на дружествата-гиганти са с ръст от 38%, като шампиони са енергетика, горива, зърно и метали

Новата класация показва, че топ 300 дружества в България имат общо 133 млрд. лв. оборот, точно колкото е БВП през 2021 г.
Новата класация показва, че топ 300 дружества в България имат общо 133 млрд. лв. оборот, точно колкото е БВП през 2021 г.
Новата класация показва, че топ 300 дружества в България имат общо 133 млрд. лв. оборот, точно колкото е БВП през 2021 г.    ©  Shutterstock
Новата класация показва, че топ 300 дружества в България имат общо 133 млрд. лв. оборот, точно колкото е БВП през 2021 г.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Енергетиката е изстреляла приходите средно с 38%, а печалбите се утрояват.
  • Лидер за втора година е медодобивният германски завод "Аурубис", нови са подгласниците - НЕК и "Астра Биоплант".
  • Гигантите в "Капитал 100" се представят двойно по-добре от останалите над 360 хил. фирми в страната.

Феноменален ръст на приходите с 38% и утрояване на печалбата. Тези рекорди са счупени от стоте най-големи компании в България през 2021 г. Високи стойности като тези не са постигани през последните две десетилетия. Част от този растеж е заради излизането от ковид кризата, но големият двигател е ръстът в цените на ток, газ, метали и зърно. Който не само не изчезна тази година, но дори се ускори и пренесе към всички други сектори.

Особената година размества и лидерите. За втора поредна година шампион е медодобивният завод в Пирдоп "Аурубис". Но изненада са подгласниците му - държавната НЕК и русенската рафинерия за биодизел "Астра Биоплант". И за пръв път в 16-годишната история на "Капитал 100" във водещото трио няма представител на руската "Лукойл".

Другото невиждано постижение е печалбата на държавната ядрена централа - АЕЦ "Козлодуй" записва плюс 890 млн. лв. Това е абсолютен рекорд за българско дружество. Числото беше надхвърлено още през първото полугодие на 2022 г., през което печалбата е двойно по-голяма - 1.7 млрд. лв. А прогнозата е, че "машината за пари" в Козлодуй ще завърши годината с невероятните 3-4 млрд. лв.

Важните числа

Силната година за местните гиганти бие средния резултат в икономиката. Ето и общите числа за база за сравнение: 4.2% ръст на БВП през 2021 г., средногодишна инфлация 3.3% и 68 млрд. лв. износ на български стоки, или ръст 24%. Компаниите от "Капитал 100" се представят много по-добре от средните показатели, както се вижда и от сравненията и показателите на класацията:

  • 15% е ръстът на общите приходи на българските компании според данните от данъчните декларации, докато в стотицата скокът е 38%. При компаниите с над 100 млн. лв. приходи в класацията (топ 300) ръстът леко спада до 32%, но отново е двойно повече от средното за всички фирми.

  • от приходите на всички над 360 хил. активни компании в страната са произведени от дружествата в "Капитал 100". В стойност числата са съответно 93 млрд. лв. оборот в топ 100 и 456 млрд. лв. за всички дружества. Това е невиждана концентрация, която расте.
  • 7.1 млрд. лв. е нетно печалбата на стоте най-големи компании, което е три пъти по-добро постижение от отчетените през 2020 г. 2.7 млрд. лв.
  • 7.6% е от рентабилността на приходите на стотицата, за сравнение - миналата година е наполовина (3.9%). Дори в силната предпандемична година нетният среден марж беше 4.6%.
  • 37 млрд. лв. е общо отчетената печалба на всички компании в страната, което отново показва, че ⅕ от резултата се дължи на стоте дружества в класацията. Печалбата на всички фирми расте за година с 38%, така че и тук постижението в стотицата е в пъти по-силно.
  • 12 компании в стотицата завършват на загуба, но тя е голяма само при едно дружество - държавната централа "ТЕЦ Марица-изток 2" (137 млн. лв.), а общо натрупаният от компаниите минус е 280 млн. лв. За сравнение - компаниите на загуба от топ 100 предходната година са били 16 и имат общ отчетен отрицателен финансов резултат 1 млрд. лв., половината от които на "Лукойл Нефтохим Бургас".
  • 133 млрд. лв. са общо приходите на 300-те най-големи дружества в България. Числото е точно колкото целия брутен вътрешен продукт за 2021 г. - 133 млрд. лв.
  • 48 от компаниите в стотицата имат чуждестранни собственици. Преди година числото беше 52, като снижаването идва от смяната на акционера в дружествата на CEZ, те бяха купени от българската група "Еврохолд".
  • 10 са държавните компании в топ 100, като новото попълнение е "Автомагистрали", през което държавата спря състезанията в пътното строителство.
  • 20 дружества имат приходи над 1 млрд. лв. Това е абсолютен рекорд - за сравнение, през 2020 г. такъв оборот имаха 15 компании.

Всичко е ток

От растящите през 2021 г. големи дружества една група чупи всички рекорди - енергийните производители и търговци. В новата класация "Капитал 100" рекордните 23 компании са от този сектор, като те имат невероятните приходи 25 млрд. лв., или 27% от приходите в стотицата. За сравнение - преди година приносът на тази група в топ 100 е бил под 17% от общите обороти.

Това е единственият сектор, в който водещите дружества имат трицифрен среден ръст на бизнеса - двойно повече приходи и пет пъти по-големи печалби отчитат компаниите в енергийния топ 35.

В редиците е и вече споменатият шампион в корпоративните печалби - АЕЦ "Козлодуй", но показателно е, че в подреждането по най-голяма номинална печалба подгласниците пак са от държавната енергетика - НЕК и БЕХ с индивидуалните си данни от събрани дивиденти. На консолидирана база държавният енергиен холдинг също е неповторим великан - над 11 млрд. лв. приходи.

Зърно, метали и още нещо

И вторият ешелон на растящите сектори постига невиждани скокове. Секторните класации замерват ръстове на приходите над 50% в земеделието, над 30% в металургията и почти 25% при горивата. И в това трио основните двигатели са растящите глобални цени, но има и растеж в обемите.

В средата попадат най-честите шампиони в "Капитал 100" - заводите за машини и оборудване и софтуерните компании, които отчитат ръстове около 20%. Тук по-малка част от ръста е инфлационен, по-скоро причината е във вдигнати поръчки от западни партньори.

В дъното на своеобразното секторно подреждане по растеж с едноцифрени, но все пак добри ръстове, стоят фармацията, строителството и най-скромно представящият се бранш на шивашките фабрики.

Десeтката гиганти

Топ гигантът на България за втори път е медодобивният комбинат "Аурубис". Приходите му достигат невиждано ниво - 6.6 млрд. лв., или повече от целия бюджет за здравеопазване на държавата. Скокът с 22% в приходите на завода за 2021 г. е основно ценови - на мед и злато, като производството дори е било свито спрямо предходната година заради планов ремонт.

Вицешампион за пръв път е държавната НЕК, която предишната година беше на трета позиция. Мястото на втори е овакантено от "Лукойл Нефтохим Бургас" - неизменният лидер в "Капитал 100" десетилетия наред до 2020 г. В новата класация рафинерията се срива до 16-о място, защото вече работи на ишлеме и в отчета й не се включва стойността на купения петрол и продаденото гориво. Колкото до влизането на държавната НЕК в подножието на върха - то е заради изстрелялите се високо цени на електроенергията. Скъпият ток и тази година гарантира оставането в челните позиции.

Най-изненадващо е третото място, на което се настанява "Астра Биоплант". Русенската рафинерия за биодизел не е много популярна, тъй като работи основно за износ. Високите цени на растителните масла и увеличеното търсене след пандемията буквално удвояват приходите до 3.3 млрд. лв. Заводът е част от русенската група "Булмаркет", създадена от Станко Станков и започнала като търговец на горива, основно на пропан-бутан. "Астра Биоплант" изкупува огромни количества слънчоглед и рапица и е в топ 5 по продажби на биодизел в ЕС.

Средата на десетката е резервирана също за дружества с бизнес енергия и горива - извън обичайното присъствие на търговците на едро и дребно "Лукойл България" и "Сакса", новите имена сега са държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз".

Единствената индустриална фабрика в групата е производителят на стъклени бутилки "Би Ей глас", но тук португалският собственик отчита и продажбите на заводи от групата в чужбина.

Десетката се затваря от двата най-големи търговеца на храни и други бързообортни стоки - "Кауфланд" и "Лидл", и двете част от германската група Schwarz. След еднократна поява от десетката изчезва строителят на "Турски поток" в България - "Аркад".

52 от компаниите в топ 100 са базирани в София, а в областта има още осем. В страната с най-много представители в класацията са Пловдив с 10, Варна с 6 и Стара Загора с 5.

2022: Екстремно начало с неизвестен финал

Първата половина на тази година беше уникална - в Европа има война, а енергийните цени са в трайно висока траектория и няма близки изгледи за нормализирането им. В тази среда България се справя - износът на ток, растителни масла и горива, оръжие са на невиждани нива. Заводите за машини, авточасти и електроника бумтят. Безработицата пада, банките кредитират рекордно много

Но този рай е и привиден - инфлацията към средата на годината е цели 17%, а лихвите по заемите ще започнат да се вдигат, войната в Украйна продължава, а в България има поредна доза несигурност в очакване на нови управляващи.

Засега прогнозите за икономиката на различни институции са снижени, но все още са за растеж с 2-3%. Влошаващи се показатели в САЩ, Китай и Западна Европа обаче могат бързо да преобърнат посоката и тук.

Оптимистични са и отговорите в анкетата на "Капитал" сред големите компании - среден ръст на приходите с 18% и едва 3 от 34 дружества очакват свиване на бизнеса. При печалбите и наемането на служители пак преобладават ръстовете.

Методология

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са взети и от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не обхваща и учебни заведения и болници.

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2021 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради по-късния законов срок за заверка. По същата причина основните класации на "Капитал 100" са по неконсолидирани данни. За четвърта година във водещата класация са включени и няколко групи с консолидирани данни. Това са холдингите с еднакъв предмет на дейност. В отделна класация са холдинги с разнородна дейност с консолидирани данни.

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за 90% от големите дружества в България с оборот над 100 млн. лв. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общи приходи от продажби за 2020 г. Някои от компаниите, които имат високи обороти през 2020 г., не подадоха данни за 2021 г. Сред тях са "Експрес логистика и дистрибуция", "Хъс", "Рисойл Европа", "Ойроконсулт". Финансовите им показатели ще бъдат допълнени на интернет страницата на класацията, ако бъдат публикувани в Търговския регистър. Данните ще бъдат достъпни и чрез системата КАПИ за бизнес абонатите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Корпорациите тлъстеят... растат... Хубаво е...
    А... обикновения българин продължава да си брои ребрата... Извън Селофия рядко има нето доход над 500 евро...

    Нередност?
Нов коментар