🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Как се прави търг за 30 млн. лв. в АЕЦ "Козлодуй"; Кой подбра служебната власт

Пороците на бъдещия "златен" паркинг на Русе от тировете; Новият велинградски инвеститор в хотел, цирк и ветеринарно СПА; Топ 20 на производителите на строителни материали

АЕЦ ''Козлодуй''    ©  АЕЦ ''Козлодуй''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Атомни поръчки или как се прави търг за храна за 30 млн. лв. в АЕЦ "Козлодуй" от новия шеф на централата Георги Кирков и директорът на БЕХ Иван Андреев

Ако човек е мнителен, би решил, че Еленко Божков още през юни е съставил план: първо да стане зам.-министър на енергетиката и после в това си качество да смени ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Причината: преди три месеца като част от стратегическия съвет на президента Румен Радев Божков подава сигнал срещу директорите на ядрената централа. Сега като ресорен зам.-министър ползва собствения си сигнал, за да отстрани ръководителите на дружеството. Това ефективно се случи този понеделник - 29 август.

Като оставим настрана тази двойственост в ролите на служебния зам.-министър, абсурдното в случая е, че документът уличава в нередности не са само махнатите директори, но и новите началници. Така, вместо да изписва вежди, "схемата" буквално боде очите.

2. Кой подбра служебната власт - като основни имена се сочат президентски секретари Николай Копринков и Пламен Узунов

По време на второто служебно правителство на Стефан Янев в президентската администрация възниква сериозно напрежение. Причината - спорни назначения в изпълнителната власт. Възмутен от някои от тях, главният секретар на президента Димитър Стоянов се опитва да се противопостави на кадруването на двама от секретарите на президента - Пламен Узунов и най-вече Николай Копринков, през които минават по-голямата част от назначенията по ниските и не чак толкова ниските нива в изпълнителната власт, и дори заплашва да напусне поста си. Пред бивши депутати от БСП споделя, че в разговор с президента посочил няколко неща, които според него трябва да се променят, и дори му ги дал в писмен вид. Радев пък обещава да вземе мерки и да реши проблема. "Нищо не се промени", споделя тогава Стоянов.

Близо година след тази случка, за която разказват бивши депутати от социалистическата партия, Стоянов е изваден временно от президентската администрация, защото стана министър на отбраната в четвъртото служебно правителство на Румен Радев с премиер Гълъб Донев. Този път промените, които временният кабинет прави в министерства, агенции и държавни фирми, са много по-дълбоки. Сменят се хора на нива, които миналата година останаха незасегнати, въпреки че служебното правителство управляваше общо седем месеца. Прочетете тук.

3. Пороците на "златния" паркинг, който ще спаси Русе от тировете

Огромни опашки на границата, дълги часове чакане, задръстени от тирове улици на Русе. Вече месеци тапите основателно раждат обществено недоволство и затова общината въведе две временни мерки - отбиване на камионите във вътрешността на страната и промяна на движението на основния булевард преди Дунав мост. Но това не е достатъчно. "Това решение на проблема е временно до изграждането на буферен паркинг в Русе", каза пристигналият на специално посещение през август служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

Идеята дойде от кмета на Русе Пенчо Милков, беше съгласувана с областния управител Анатоли Станев (ИТН) и приета от общинския съвет в края на юли. Нуждата от паркинга е безспорна. Проблемът в Русе е в избраната схема, която много прилича на онази на Капитан Андреево. А тя е напреднала - общината до дни ще избере частна фирма, която да купи правото за строеж, като идеята е тя да построи паркинга срещу разсрочено плащане на 18 млн. лв. и да го управлява заедно с прилежащите магазини, тоалетни и контролно-пропускателен пункт. Това ще е в продължение на 30 години, след което паркингът ще стане общинска собственост. Вижте тук.

4. Собственикът на бижутерийната верига Goto Илия Кадинов инвестира в хотел, цирк и ветеринарно СПА във Велинград

Във Велинград има регистрирани около 200 места за настаняване, от които над 30 са хотели. През 2019 г. родопската община е посрещнала 315 хил. туристи и в туристическия бизнес мислят как тези хора да бъдат привличани и задържани с нещо по-различно.

Така предприемачът Илия Кадинов, собственик на верига бижутерийни магазини и верига заложни къщи, прави в родния си Велинград инвестиции "три в едно". В съдружие той влага 20 млн. лева в петзвездния хотел Santé SPA Hotel, който вече работи, но се очаква официално откриване през октомври. Развива проект за увеселителен парк върху 70 дка точно на входа на Велинград откъм Пазарджик. На него вече има цирково шапито, което дебютира през юли. Друг негов проект е ветеринарна клиника и СПА хотел за домашни любимци. Подробности - в този текст.

5. Топ 20 на производителите на строителни материали: растеж от 23% заради бум в жилища и инфлацията

С близо 23% нарастват приходите на 20-те най-големи производителя на строителни материали в България през 2021 г. След като в началото на пандемията много проекти бяха отложени, през миналата година пазарът реши да навакса, което се отрази и на резултатите на компаниите. Макар че увеличението е по-малко от това на 100-те водещи дружества в класацията на "Капитал", трябва да се има предвид, че техният ръст от средно 38% се дължи основно на няколко сектора рекордьори като енергетика, горива, метали и зърно. А това прави представянето на фирмите за строителни материали доста добро.

Основната причина за по-големите продажби през миналата година е бумът на жилищния пазар, който беше провокиран от инфлацията и желанието на хората да намерят убежище за спестяванията си. Макар че производителите на строителни материали като цяло отчитат ръст на продадените обеми, увеличението на приходите им се дължи и на поскъпването на суровините, довело и до по-високи цени към клиентите. В класацията попадат различни дружества - циментови заводи, производители на бетон и бетонни изделия, строителни смеси, гипсокартон и др., като само четири от компаниите в топ 20 на практика отчитат спад на приходите през миналата година, а две са на загуба.