Малка непозната фирма без реално наддаване спечели срещу Чакърян паркинга в Русе

Общината търсеше 18 млн. лв. за 30 години в набързо организиран конкурс. Получи слабо състезание

Трябва да се построи паркинг за най-малко 600 паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили
Трябва да се построи паркинг за най-малко 600 паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили
Трябва да се построи паркинг за най-малко 600 паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили    ©  Цветелина Белутова
Трябва да се построи паркинг за най-малко 600 паркоместа за товарни автомобили и 80 паркоместа за леки автомобили    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само две фирми са участвали в конкурса на община Русе за буферен паркинг, като наддаване реално не е имало. Това са създадената на 31 август "Тир паркинг Русе", собственост на участвалата в приватизацията на мина "Чукурово" в консорциум с дружество на Христо Ковачки компания "Елшица-99", и "Ай би ти ти" с управител Размиг Керопе Чакърян, съобщава "Русе медия". Информацията по-късно беше потвърдена и от пресцентъра на община Русе за "Капитал". Паркинга взима "Тир паркинг Русе", чиято оферта е да плати съвсем малко над началната сума (18 млн. лв.) на общината. Тя е предложила и по-кратки срокове за изграждането на паркинга, допълва медията.

Както "Капитал" вече писа, процедурата породи съмнения за прилики със схемата "Капитан Андреево", където се показаха връзки именно с мрежата от частен бизнес на групата на Размиг Чакърян-Ами. Сега община Русе иска да даде на един частник изграждането и управлението, като дава внушителна сума за бетонова конструкция. Друг е и въпросът защо самата община не иска да управлява бъдещия паркинг.

Слабото участие беше очаквано - търгът не бе популяризиран и имаш малко под две седмици за внасяне на оферта и депозит от половин милион. А липсата на състезание и наддаване може да се тълкува и като близост до единствените двама участника.

Странният модел

Идеята на кмета Пенчо Милков, одобрена и с решение на общинския съвет по предложение на зам.-кмета Димитър Недев, и от областната управа (от ИТН), беше да "спаси" града от задръстванията, като избере частна фирма, която да купи правото за строеж. Тя трябва да построи паркинга срещу разсрочено плащане на 18 млн. лв. и да го управлява заедно с прилежащите магазини, тоалетни и контролно-пропускателен пункт, като събира приходите 30 години.

Предвижда се паркинг с бетонова настилка със застроена площ до 114.5 кв.м, осветление, трафопост, озеленени площи, две едноетажни тоалетни, магазин и ресторант на един етаж, както и контролно-пропускателен пункт (административна сграда) на два етажа с разгъната застроена площ 100 кв.м.

Кандидатите

Процедурата е обявена на 16 август, а сроковете са кратки - внасяне на оферта на 2 септември и наддаване на 8 септември. По време на отварянето на офертите, което е присъствено, компаниите наддават за начално и годишно плащане - 6% (или малко над 1 млн. лв.) първо, а остатъкът на 29 равни годишни вноски (или малко под 600 хил. лв. на година). За общината не се гарантира, че ще получава твърд процент от събраното, както се прави в концесии и дори при молове. Няма никакви изчисления и на потенциалните приходи от паркинга през годините.

Спечелилият кандидат "Тир паркинг Русе" предлага 165 календарни дни за изграждане на тир паркинга при изисквания 270 дни (носи 15 точки в класирането), 300 календарни дни за завършване на целия обект при заложени от общината 365 дни (15 точки), а за правото на строеж ще плати 18 200 000 лв. (максимален брой точки за най-висока предложена цена е 70 (виж карето).

При "Ай би ти ти", параметрите са 265 дни, 360 дни и 18 000 050 лв. При минимална заложена цена от 18 млн. лева от Община Русе и като основен компонент в критериите за избор на изпълнител, предложена цена от 18 млн. и 50 лева от опитна фирма в бранша изглежда, меко казано, странно.

Неизвестната "Елшица-99"

Спечелилата фирма се казва "Тир паркинг Русе" и е регистрирана два дни преди да започне внасянето на оферти. Едноличен собственик е "Елшица-99", като и двете фирми се управляват от Анелия Николаева Лазарова.

"Елшица-99" е регистрирана през 1999 г., като по материали в медии е купувала имущество от ликвидираните Панагюрски мини. После има информация, че е държала концесия за инертни материали, баластра и пясък "Луда Яна" до село Попинци, между Пазарджик и Панагюрище. Дружеството е с малък бизнес - в последните 10 години по-често оборотът му е под 1 млн. лв., а пикът е през 2020 г., когато оборотът доближава 1.5 млн. лв. Компанията често е на загуба, а когато е на печалба, тя е от порядъка на 100 хил. лв.

Затова и стои въпросът може ли компания с тези обороти бързо да осигури над 10 млн. лв. за строителството на паркинга. А оттам и следващата въпросителна - дали спечелилото дружество не е фасада за друг.

Името на "Елшица-99" изниква в приватизационна сделка от 2001 г. Тя е била част от консорциум, купил 80% от мина "Чукурово", с. Габер, и 52% от "Централна енергоремонтна база" - София. Другите дружества в консороциума са били "Ел Ем импекс" на Христо Ковачки и "Видекс". Оттогава обаче собствеността и директорите са променени и по информация на "Капитал" Ковачки не е участвал в русенския търг за паркинга.

И Чакърян

Другият кандидат е "Ай би ти ти" със съдружници "Прогресив билдинг 2016", "Бест съпорт", "Бест съпорт груп" с внесен капитал 32 млн. лв. Управители са Размиг Керопе Чакърян и Иван Стайков Иванов.

Чакърян, известен с прякора си Ами, държи и буферния паркинг за 600 места на "Капитан Андреево". Изгражда и подобен обект на другия пункт с Турция - Лесово.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 1

    честита да им е концесията! Златен паркинг, няма да се наложи да работят никога повече нито спечелилите, нито на кмета

    Нередност?
  • 2
    pycku avatar :-|
    pycku
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "western_":

    Зависи колко бързо влезем в Шенген. След това нуждата от този паркинг рязко ще намалее, естествено няма да изчезне напълно.

    Нередност?
Нов коментар