🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Кабинетът удължи програмата за настаняване на украинските бежанци до 31 октомври; Германия се кани да поеме водеща военна роля роля в Европа; Европарламентът даде залена светлина на предложението за нов начин на изчисление на минималната заплата

Хиляди британци отдадоха почитта си към кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70-годишно управление
Хиляди британци отдадоха почитта си към кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70-годишно управление
Хиляди британци отдадоха почитта си към кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70-годишно управление    ©  Reuters
Хиляди британци отдадоха почитта си към кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70-годишно управление    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерският съвет гласува за удължаване на програмата за настаняване на украинските бежанци в хотели до 31 октомври при същите условия като досега. Така действието на програмата се удължава с един месец - до момента украинците можеха да останат в хотелите и почивните бази до 30 септември.

Кабинетът одобри разширението на метрото към "Слатина", след като в сряда прие изменение в Общия устройствен план на Столична община. Строежът на разклонението на третата линия на метрото от Военна академия през район "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" ще започне през 2023 г.

Антикорупционен орган от петима членове, от които само двама да са избрани от парламента, по един да се предлага от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд и един от президента - това предлага служебният правосъден министър Крум Зарков в своята концепция за надграждане на проекта на ПП за нов антикорупционен закон. Според него всеки от петимата членове трябва да председателства комисията за по една година на ротационен принцип, което ще е условие за ефикасен вътрешен контрол.

Трима служители на ръководни позиции в МВР са позволили на Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на бул. "Черни връх", да избегне наказателно преследване за нарушения по пътя, обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. До момента е установено, че над 40 служители на полицията са свързани със Семерджиев, каза още той.

Свят

"Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоколебима. Един урок от тази война е, че трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Анна Политковская и всички руски журналисти, които разкриваха престъпленията и платиха най-високата цена", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишното си обръщение, представящо приоритетите за следващата година. Брюксел предлага включване на Украйна в европейското пространство за безплатен роуминг и достъп до единния пазар. В енергетиката се предвижда създаването на европейска банка за водород, която ще съдейства за финансиране производството на водород от възобновяеми източници. ЕК обещава още независими съдебни системи, борба с корупцията и промяна на учредителните договори на блока за преразглеждане на процеса на вземане на решения.

Германия трябва да поеме водеща военна роля в Европа, заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт. Речта й пред Германския съвет за външни отношения показва как инвазията на Русия в Украйна е променила стратегическото мислене в Берлин, увеличавайки натиска върху правителството да подсили приноса си към НАТО.

Социалдемократите на досегашния премиер Магдалена Андершон признаха изборна загуба в Швеция след парламентарен вот с близки резултати. Четирипартийният десен блок, включително крайнодесните "Шведски демократи", обяви победа и пръв ще опита да състави правителство.

Икономика

17.7% е инфлацията през август спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ.

Европейският парламент даде зелена светлина на предложението на ЕК за нов метод на изчисление на минималната работна заплата в страните членки. Проектодирективата предвижда това да става по формула, като всяка държава може да определи показателите в нея. Тя ще влезе в сила най-рано през 2024 г., като преди това трябва да бъде одобрена формално и в съвета. Ако в България се приеме идеята за ½ от средната заплата, догодина минималното възнаграждение трябва да е около 780 лв.

Ръстът на износа към юли достига 41.7% спрямо година по-рано. През първите седем месеца от страната са изнесени стоки за над 54 млрд. лв., показват предварителни данни на националната статистика. Стойността е по-висока и спрямо сравнимия период на предкризисната 2019 г. - с 61%. Експортът към европейските пазари продължава да заема основна част от общия, както и да расте по-бързо, отколкото този към трети страни, а най-голямо повишение отчита износът на енергийни ресурси.

Бизнес

Revolut пусна система за онлайн плащания и в България. Новата услуга е на принципа на Google Pay и Apple Pay и дава възможност за бързо разплащане с потвърждение от едно действие. Бизнес клиентите на платформата във Великобритания, България и останалите страни от европейското икономическо пространство могат да добавят на сайтовете си новия метод за разплащане. Таксите за Revolut Pay са конкурентни на тези на водещите български банки за техните виртуални ПОС устройства. В България Revolut има над 220 хил. индивидуални и бизнес клиенти.

За три години български фирми са имали износ през Lidl за над 150 млн. лв. Става въпрос за периода от 2019 до 2021 г., като за тези три години 252 продукта на 58 български компании са достигнали до 27 задгранични пазара, стана ясно по време на пресконференция на търговската верига. Възходящите продажби зад граница на български продукти чрез "Лидл България" продължават и през първото шестмесечие на тази година, когато достигат 42.5 млн. лв. и отбелязват 44% ръст спрямо полугодието на 2021.

"Мини Марица-изток" излиза на 39 млн. лв. печалба за полугодието след огромен ръст в добива. Държавното дружество реализира 58% ръст на приходите до 406 млн. лв. Сравнението с първото полугодие на миналата година е красноречиво - тогава мините са били на 8.5 млн. лв. загуба.

Сделки и проекти

Българският стартъп FoodObox за храни с изтичащ срок привлича 300 хил. евро. Половината от средствата са от фонда Innovation Capital, който работи чрез съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие пред Фонда на фондовете. FoodObox (през софийското дружество "Фуудобокс 2021") ще получи общо 150 хил. в два отделни рунда от Innovation Capital срещу 14.2% дялово участие в компанията, като привлича още 160 хил. евро от 9 бизнес ангели. Освен външните инвестиции в компанията е вложен близо 100 хил. евро личен капитал, казва Джейн Димитрова, един от съоснователите на FoodObox.

Морските хотели на Валентин Златев стават Hyatt. Бившият генерален директор на "Лукойл България" разполага с пет морски хотела в Слънчев бряг и Обзор с близо 2000 стаи, управлявани през компанията "Тера тур сервиз". Преминаването към портфолиото на Hyatt Inclusive Collection ще стане след съществено обновление, което по предварителни сметки се изчислява на 30 млн. лв., коментира Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на "Тера тур сервиз". Петте морски хотела на Златев в Обзор, Слънчев бряг и границата на Свети Влас бяха под бранда RIU.

Българската SiteGround обяви, че ще подкрепи образователната фондация "Заедно в час" с 300 хил. лв. Организацията ще получи сумата в три години по 100 хил. лв. до 2024 г. Изпълнителният директор на хостинг групата Тенко Николов влезе в управителния съвет на "Заедно в час" през август. Средствата са предназначени основно за обучението и развитието на учители, директори и училищни екипи от цялата страна, се казва в прессъобщението.

Netflix обединява усилия с Ubisoft, една от най-големите компании за видеоигри, за да развие и подсили прохождащото си гейминг подразделение. Базираната в Калифорния стрийминг услуга планира догодина да пусне три нови мобилни игри, базирани на хитови заглавия на Ubisoft. Netflix се опитва да ускори растежа на бизнеса си с видеоигри, докато стриймингът се забавя. От април групата изгуби над половината от пазарната си стойност, след като стана ясно, че продължилият над десетилетие ръст на абонатите е приключил, припомня Financial Times.