🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Игрите за власт в Русия удариха министъра на отбраната Шойгу

Съдбата му, изглежда, се променя, след като заместникът му беше задържан по обвинения в корупция

Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал на позицията си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна.
Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал на позицията си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна.
Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал на позицията си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна.    ©  Reuters
Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал на позицията си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Падането на човек, чийто разкошен начин на живот е бил известен и толериран от Кремъл в продължение на години, нанася сериозен удар на дългогодишния му наставник, министъра на отбраната Сергей Шойгу.
  • Едно от разкритията на Фонда за борба с корупцията е дългогодишната връзка между Иванов и компанията "Олимпикситистрой", която печели големи договори за военно строителство.
  • Путин, изглежда, е стигнал до извода, че Кремъл трябва да намери нов начин да балансира властовия център на Шойгу и министерството на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов присъства на среща на висшето военно командване в края на април, седейки заедно със своя началник и носейки униформата на един от най-високопоставените служители в страната. Часове по-късно Иванов беше отведен в съдебната зала, все още облечен в същата униформа, но вече арестуван по подозрение в корупция и заплашен от дългогодишен затвор.

Падането на човек, чийто разкошен начин на живот е бил известен и толериран от Кремъл в продължение на години, нанася сериозен удар на дългогодишния му наставник, министъра на отбраната Сергей Шойгу, в момент, когато голяма част от политическия елит на страната очаква скорошни размествания, отбелязва Financial Times.

Очаква се президентът Владимир Путин, който ще встъпи в длъжност в поредния си мандат през май, да представи за одобрение нов кабинет, което предизвиква борба за власт в кулоарите на властта. На фона на тази борба първоначално изглеждаше, че екипът на Шойгу е в добра позиция, подкрепен от военния напредък на Русия в Украйна и смъртта на Евгений Пригожин, създател на частната военна компания "Вагнер", който беше най-яростният критик и съперник на Шойгу.

Промяна в съдбата на Шойгу

Но арестът на Иванов, най-високопоставеното длъжностно лице, задържано от 2016 г. насам, сигнализира за промяна в съдбата на Шойгу, заяви лице, близко до руското министерство на отбраната, особено като се има предвид показният начин, по който заместник-министърът беше изправен пред съда.

"Можеха първо да го уволнят, ако само искаха да отслабят Шойгу. Това щеше да покаже, че са се отървали от корупцията", казва източникът на британското издание. "Вместо това го арестуваха в офиса, в униформа, веднага след заседанието на ръководството на министерството на отбраната, където той стоеше заедно с Шойгу. Всичко това е театър", казва още източникът. "Какъв е смисълът, ако не да се подрони Шойгу?"

Путин и лоялността над всичко

Тъй като Путин е известен с това, че поставя лоялността над всичко, Шойгу досега е оцелявал на позицията си въпреки унизителните провали през първите седмици на пълномащабното нахлуване в Украйна и факта, че т.нар. от Кремъл "специална военна операция", която трябваше да продължи три дни, се проточи вече трета година. Началникът на отбраната устоя и на яростните критики на Пригожин, който миналата година се опита да вдигне бунт срещу Шойгу и други военни ръководители. След като бунтът беше прекратен, Шойгу остана на поста, а два месеца по-късно Пригожин загина в самолетна катастрофа.

Но Путин, който е известен с това, че се опасява някоя фракция в неговия елит да не набере твърде голяма сила, изглежда, е стигнал до извода, че Кремъл трябва да намери нов начин да балансира властовия център на Шойгу и министерството на отбраната, след като Пригожин вече не играе тази роля, казва за Financial Times друг човек от московския елит.

В своите груби изказвания в социалните мрежи, които се разпространяваха директно от бойното поле в Украйна, Пригожин най-вече критикуваше кражбите и корупцията в армията и обвиняваше за неуспехите на руския фронт алчността на елита на отбранителното ведомство. Посланието на покойния военачалник беше, че "трябва да се справите с тези плъхове в тила, които крадат". Путин смята, че Пригожин "е отишъл твърде далеч, но също така смята, че не е сгрешил...". Трябва да ги свалите на земята", твърди източникът.

Лесна мишена

Екстравагантният начин на живот на Иванов, явно надхвърлящ официалните му възможности, го превръща в лесна мишена, добавя човек от елитните кръгове на Москва. "Този човек беше толкова разточителен, както и жена му. Путин не се интересува толкова от корупцията - трябва ти определена сума, за да можеш да позволиш нещата да се случат. Но все пак има някаква граница", каза човекът.

Няколко разследвания на активисти и журналисти през последните години разкриха лукса, на който се радват Иванов и семейството му. През 2022 г. екипът за борба с корупцията на покойния опозиционен лидер Алексей Навални получи електронния мейл на съпругата на Иванов и изготви 40-минутен филм, в който бяха документирани неговите вили, автомобили "Ролс-Ройс" и разточителни почивки, подкрепени с лични снимки, фактури и сметки.

Едно от разкритията на Фонда за борба с корупцията е дългогодишната връзка между Иванов и компанията "Олимпикситистрой", която печели големи договори за военно строителство, включително и неотдавна за възстановяването на Мариупол - украинския град, който руската армия разгроми и окупира през 2022 г. Разследващите от фондацията твърдят, че строителната компания е платила множество частни сметки от името на съпругата на Иванов, включително за бижута и ремонта на луксозната вила на семейството.

Московски съд замрази активите на Иванов, след като руският отдел за криминални разследвания съобщи, че Иванов е бил арестуван за приемане на подкуп, което може да доведе до присъда до 15 години. Същия ден беше задържан и съоснователят на "Олимпикситистрой" Александър Фомин, който беше обвинен в предлагане на подкуп.

Според държавната информационна агенция "Риа" и Иванов, и Фомин отричат обвиненията. След ареста на заместник-министъра на отбраната нито съпругата на Иванов, нито строителната компания са отговорили публично на обвиненията.

"Вътре в руската система всички знаят, че той е корумпиран, тъй като е член на руската система. Така че защо сега? Това е ключовият въпрос", казва генерал сър Джим Хокенхъл, ръководител на Стратегическото командване на британската армия и дългогодишен наблюдател на Русия.

"Неизбежно е в една клика, където властта до голяма степен се разпределя чрез покровителство, [хората] понякога да се окажат от грешната страна на нечий гняв", каза Хокенхъл. Тъй като войната се проточва, "тази клика, която е свързана с власт и пари, е подложена на по-голям натиск", казва още той. "Всеки се опитва да оправдае собствената си позиция." От време на време се избира някой, който да "поеме вината за нещата", добавя Хокенхъл. "Това се превръща в нещо като пречистващ момент."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    FT не е нещото, което трябва да се цитира в сериозен анализ (ако има претенции за такъв, де) по отношение състоянието на властовата гарнитура в Кремъл. Нещата са по-сложни, но англосакс мейнстриймът изобщо няма намерение да вдига завесата за читателите си-хамстери. Просто им хвърля поредната кофа пропаганден фураж.

    Тимур Иванов е следен от 2 (две) години. Според руските анализатори е арестуван в навечерието на поредната сериозна корупционна сделка по възстановяването на Мариупол.

    Иванов не е военен, а е цивилен - действителен статски съветник - и дрехите (въпреки пагоните и шевроните, които носи) не са военна униформа. В този смисъл не се и налагало да се преоблича, когато са го изправили пред граждански, а не пред военен съд.
    Това за "униформата".

    Има и още, за което във FT няма да напишат: Алексей Криворучко е друг от цивилните зам.министри. Отговаря за въоръжението. Дъщеря му е с двойно гражданство - руско и американско, живее в САЩ и баща ѝ често ѝ гостува.
    Чудя се дали в Пентагона ще допуснат огледалния казус: зам.секретар, дето се занимава с контактите с ВПК, да има дъщеря, живееща в Русия и зам.секретарят често да прескача до там? Та след първото си посещение на зачата той ще се върне зад океана като агент на ГРУ!

    А, Шойгу има 11 зам.министри...

    Нередност?
  • 7
    mcq17150431201234933 avatar :-P
    Ivvan Karagyozov
    • - 2
    • + 1

    "специална военна операция", която трябваше да продължи три дни, се проточи вече трета година"??? Кире, те това ми показва, че даже и да си бил някога в тематиката, си забравил /умишлено?/ историческото и съдържание. Е, хайде, не започвай от Ноя, но прочети пак за събитията около преговорите между Русия и Укропия - измамата на един немски канцлер и един френски президент, резултатът от тая измама и нейните последици за Укропия, Европа и света. После мога да ти прочета една лекция по политическа психология!

    Нередност?
Нов коментар