🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

48-ото Народно събрание започна работа с фалстарт в сряда; ЕК не взе окончателно решение за конкретен таван на цените на газа; Само за три седмици доходността по 5-годишните ДЦК скочи с над 1.5 пункта до 5.65%

Новият парламент започна с фалстарт в сряда. След полагането на клетвата и програмните речи на партийните лидери депутатите над пет часа не успяха да изберат председател.
Новият парламент започна с фалстарт в сряда. След полагането на клетвата и програмните речи на партийните лидери депутатите над пет часа не успяха да изберат председател.
Новият парламент започна с фалстарт в сряда. След полагането на клетвата и програмните речи на партийните лидери депутатите над пет часа не успяха да изберат председател.    ©  Цветелина Белутова
Новият парламент започна с фалстарт в сряда. След полагането на клетвата и програмните речи на партийните лидери депутатите над пет часа не успяха да изберат председател.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

48-ото Народно събрание започна работа в сряда, но в продължение на повече от пет часа депутатите не успяха да изберат председател, тъй като никой от кандидатите не събра мнозинство. В сряда вечерта стана известно, че съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е предложил ротационно председателство, което от ГЕРБ оценяват като приемлив изход от кризата. Без излъчено ръководство на парламента не може да започне работата по сформиране на другите му органи, нито парламентарната процедура за ново правителство и другите задачи. (Още по темата тук.)

Европейският парламент призова Съвета на ЕС да вземе решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген от началото на 2023 г. Резолюцията е подкрепена с огромно мнозинство от 547 евродепутати, 49 против и 43 въздържали се. Окончателното решение за присъединяването на двете държави към Шенген предстои да бъде взето през декември от съвета, като по условие това трябва да стане с единодушие. Неясна остава позицията на Холандия, която повече от десетилетие спъва България за присъединяването.

Служебният министър на екологията Росица Карамфилова е уволнила директорите на два от общо трите ни национални парка - Владимир Милушев на парк "Рила" и Валери Мечев на парк "Пирин". Двамата са назначени едва през март, а за уволненията получили писмени уведомления с неясни мотиви. Междувременно министър Карамфилова обяви, че предстоят нови кадрови рокади в регионалните екоинспекции.

Свят

ЕК не взе окончателно решение за конкретен таван на цените на газа. Фокусът в новия пакет е по-скоро върху повече солидарност между държавите членки за общи доставки на природен газ. За тях се говори още от миналата година, но до реални общи поръчки така и не се стигна. Инвестициите от 40 млрд. евро, които са необходими за новите мерки, ще бъдат осигурени и от структурните фондове 2014 - 2020 г.

Седемнадесет американски щата се опитват да помогнат на своите граждани да се справят с високата инфлация, като им изплащат пари в брой. В Калифорния около 23 млн. души се очаква да получат до 1500 долара, като за хората с по-високи доходи се предвиждат по-малки помощи. Раздаването на пари е спорна мярка в условията на висока инфлация, тъй като може да налее допълнително масло в огъня. Въпреки това политиците са склонни да прибягват до тази популярна мярка седмици преди междинните избори през ноември.

САЩ предупредиха, че могат да наложат санкции на хора, държави и компании, които доставят боеприпаси на Русия или подкрепят нейния военнопромишлен комплекс. По този начин Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради войната й в Украйна. Вашингтон също така предупреди, че Русия "разходва боеприпаси с неустойчива скорост" и се обръща към страни като Иран и Северна Корея за доставки и оборудване, включително дронове, ракети и артилерийски боеприпаси.

Икономика

139 млрд. лв. е БВП на България през 2021 г., според последните ревизирани данни на НСИ.

Само за три седмици доходността по 5-годишните ДЦК скочи с над 1.5 пункта до 5.65%. Министерството на финансите проведе пореден аукцион, белязан от слабо търсене, драстичен скок на постигнатата доходност и разширяване на спредовете. При второто отваряне на емисията петгодишни книжа, която за пръв път беше предложена в края на септември, средната доходност е 5.65%, а има одобрени поръчки и за 6%. За последно България е пласирала петгодишни ДЦК при по-висока доходност през 2009 г. Така крайното решението е било да не се продадат първоначално планираните 200 млн. лв., а само 180.55 млн. лв.

Пътният картел поиска и тротоарите на София за 200 млн. лв. На 18 октомври бяха отворени офертите в мегапоръчката за 200 млн. лв. за изграждането на нови тротоари и ремонт на старите в София, обявена на 19 август. Вътре в констелацията от кандидати са познатите имена, които получаваха аванси за "Хемус", строяха "Струма". Тук са и "Нивел строй" на Велко Руйков (свързан с прословутия Таки), и най-големият строител "Хидрострой" на Велико Желев, и "Пътинженеринг-М" от същата орбита, и ГБС. Кандидатстват и свързаната с прословутия вече Орлин Алексиев ДЛВ, както и "Виа конструкт груп" с предишно име "Джи Пи строй", регистрирана на адреса на "Джи Пи груп".

Символичен ръст на БВП от 0.1% и укротяване на настоящата двуцифрена инфлация до 4.1%, залага БНБ в базовия сценарий на актуализираната си макроикономическа прогноза. Тя обаче не отчита ефектите от политическата нестабилност в страната или от евентуален недостиг на природен газ, така че данните могат да се четат и като скрито предупреждение за рецесия и спад на БВП поне в рамките на отделни тримесечия.

Бизнес

"Солвей Соди" инвестира 150 - 200 млн. евро в инсталация на алтернативни горива. Това ще доведе до съществено съкращаване на въглеродните емисии и ще позволи на предприятието да остане конкурентно на пазар, където се състезава с производители без разходи за квоти. Проектът е поредната инвестиция в завода, в който от приватизацията му преди 25 години от белгийската група Solvay (75%) и турската Sisecam (25%) са вложени 1.6 млрд. лв.

"Карлсберг България" инвестира 23 млн. лв. в линия за кен опаковки в Благоевград. Там ще бъде обособена нова сграда с общ размер 2400 кв.м, в която ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки от 0.5 л. Към сградата ще има склад и други съоръжения за енергийно стопанство. Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си от предложения и да произвежда бира в кен опаковки в България, вместо да ги внася от съседни страни.

Сделки и проекти

"Анима груп инвестмънт" завърши инвестиция от 7 млн. лева в разширение на хладилната си база "Фриго сток" на ул. "Първа българска армия" в столицата. Финансирането е със собствени средства и осигурява 55 нови работни места. Първата сграда от логистичния център работи от лятото на миналата година с инвестиция от около 10 млн. лв. и дългосрочен наемател веригата T Market. Строителството на новата складова база е приключило за пет месеца. Основен изпълнител на обекта е пловдивската фирма "Фригопан".

Италианската частна корабна компания Grimaldi и воденият от нея консорциум ще придобие 67% от акциите на пристанище Игуменица в Западна Гърция. Офертата на победителя в процедурата е 84 млн. евро. В консорциума участие вземат и гръцкото подразделение на Grimaldi - Minoan Lines, както и местната Investment Construction Commercial & Industrial (ICCI). ICCI с миноритарен дял 10%. Концесията включва правото за изключително използване и управление на активите на пристанищната зона на Игуменица, рибарските заслони на Сагиада и Платария и заслона за яхти на Сивота, се казва в официалното съобщение на италианската компания.

Българският фонд за рискови инвестиции Eleven Ventures търси кандидати за новата си програма Eleven Alpha. Участващите стартъпи, които трябва да са в ранен етап на развитие, ще получат фиксирана инвестиция в размер на 300 хил. евро срещу 10-процентов дял. Освен финансова подкрепа сделката ще включва разработката на индивидуални планове за растеж, срещи с ментори от партньорската мрежа на фонда и допълнителна помощ в търсенето на бъдещи рундове на финансиране. Сделката Eleven наричат още и Unicorn deal, защото е подобна на модела на инвестиция на фонда в Payhawk, първата българска компания, която достигна оценка от 1 млрд. долара.