🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България и Румъния пак са в ръцете на Марк Рюте за Шенген

Само ден след като ЕП подкрепи двете балкански държави, нидерландските депутати гласуваха резолюция против, която правителството трудно може да заобиколи

Ден след приемането на резолюцията от парламента на Нидерлания се провежда среща на върха в Брюксел, в която министър-председателят Марк Рюте участва заедно с българския президент Румен Радев
Ден след приемането на резолюцията от парламента на Нидерлания се провежда среща на върха в Брюксел, в която министър-председателят Марк Рюте участва заедно с българския президент Румен Радев
Ден след приемането на резолюцията от парламента на Нидерлания се провежда среща на върха в Брюксел, в която министър-председателят Марк Рюте участва заедно с българския президент Румен Радев    ©  Reuters
Ден след приемането на резолюцията от парламента на Нидерлания се провежда среща на върха в Брюксел, в която министър-председателят Марк Рюте участва заедно с българския президент Румен Радев    ©  Reuters
Темата накратко
  • Парламентът на Нидерландия гласува резолюция срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген.
  • Обосновка в нея отново е функционирането на върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност в двете страни.
  • Ключовият момент е какво ще предприеме министър-председателят Рюте, коментира нидерландският евродепутат Софи ин'т Велд пред "Капитал".

В сряда, 20 октомври, след проведен дебат парламентът на Нидерландия гласува резолюция, изразяваща негативната позиция на законодателния орган на страната за присъединяването на България и Румъния към Шенген - зоната за движението без паспорти в ЕС. Решението идва ден след като в Европейския парламент с голямо мнозинство, включително с евродепутатите от управляващата коалиция в Холандия, бе подкрепено с резолюция влизането на двете балкански страни.

В текста на холандската резолюция ясно се посочва: "Корупцията и проблемите с организираната престъпност в държава от Шенген могат да причинят сериозни проблеми за функционирането на граничната сигурност на тази държава и по този начин да създадат рискове за сигурността на Нидерландия и цялото шенгенско пространство."

Според нидерландският евродепутат Софи ин'т Велд, която добре познава ситуацията в страната ни, само премиерът Марк Рюте може да промени позицията на националния парламент, ако той самият е убеден в правото на двете държави да са част от Шенген.

Холандците отново ни спъват

През годините именно Нидерландия бе една от основните спънки за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Сега резолюцията отбелязва: "В продължение на много години нидерландското правителство гласува против влизането на Румъния и България в шенгенското пространство поради постоянната корупция и постоянните проблеми с организираната престъпност в двете страни."

Холандските депутати обръщат внимание на факта, че все още продължават разследвания с ограничен обхват и мисии за установяване на факти относно функционирането на принципите на правовата държава, корупцията и организираната престъпност в Румъния и България.

Резолюцията призовава правителството да проведе по-нататъшни разследвания на наблюдението на границите от Румъния и България - "въз основа на принципа, че Холандия гледа строго и справедливо на функционирането на върховенството на закона и намаляването на корупцията и организираната престъпност в двете страни, да не предприема необратими стъпки".

Затвори ли се вратата на Шенген пред България и Румъния

В Нидерландия след парламентарните избори през март 2021 г. е подписано коалиционно споразумение за периода 2021-2025 г. между Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата Renew Europe), Партията на демократите 66 (D66, член на групата Renew Europe), Християндемократическия призив (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари тази година беше избрано и сегашното коалиционно правителство, водено от дългогодишният министър-председател Марк Рюте (VVD).

Интересно е, че при гласуването на резолюцията на Европейския парламент на 19 октомври болшенството от нидерландските евродепутати подкрепиха приемането на България и Румъния в началото на 2023 г. Повечето от представителите на коалиционното правителство евродепутати също са гласували "за".

Софи ин'т Велд, която от години следи ситуацията с върховенството на правото в България в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, а отскоро и в мониторинговата група към нея, миналата година посети България. Тя открито говореше за проблемите в страната след проведените срещи с представители на изпълнителната власт и в прокуратурата. Въпреки това нейната партия в Нидерландия - Партията на демократите 66, и тя самата подкрепят влизането на България и Румъния в Шенген, определяйки като несправедливо дългото отлагане, когато сме покрили всички технически критерии.

"Резолюцията на парламента на Нидерландия не съветва директно правителството да гласува против присъединяването на двете държави, но това очевидно ще са последствията от нея. Технически погледнато, правителството може да игнорира позицията на парламента, но това е твърде малко вероятно", споделя Софи ин'т Велд пред "Капитал". Тя добавя, че ако вотът на лидерите на европейските държави беше днес, Холандия щеше да наложи вето. Има обаче още два месеца пред нас и може още много да бъде направено. "Ключовият момент е какво ще предприеме министър-председателят Рюте. В неговите ръце е възможността да обърне позицията на парламента, ако застане зад тази идея", казва още тя.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Чудно защо в Капитал продължават упорито да персонализират!

    Не, БГ не е нито в ръцете на Рюте, нито някъде другаде по тялото му.
    Нидерланският парламент (Staten-Generaal) има резолюция, с която отхвърля членството на Румъния и БГ в Шенген. Оттам насетне изпълнителната власт в лицето на премиера няма друг ход, освен да съобщи какво е решението на националния законодателен орган.

    Какъв Рюте, какви 5 лв?!
    която правителството и премиерът не могат да не се съобразят.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 5

    "Има обаче още два месеца пред нас и може още много да бъде направено."

    Да, точно в тези два месеца корупцията отново ще се развихри. ГЕРБерите отново надигнаха глава. Мутра държи властта мултак е начело на парламента и руски агент ни е държавен глава. Какъв Шенген, какви пет лева?!

    Нередност?
  • 4
    detko avatar :-|
    ЕдинКатоНикой
    • + 2

    Въобще да не ни пускат, не заслужаваме. И без тва и сега си пътуваме само с лична карта. И така си е добре.

    Нередност?
  • 5
    dob4ozmeia avatar :-|
    Zmeev
    • + 1

    До коментар [#4] от "ЕдинКатоНикой":

    Добре е, но е друго да слезеш от полет и изобщо да не чакаш за какъвто и да е било проверки. Или да чакаш да влезеш в Гърция или Румъния. Ама с малоумно общество така ще бъде.

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Моят #3 бе изтрит, защото споменах в едно изречение Икономедиа и Америка за БГ.
    Ето линк към разследване по темата с цифри. Направо е страшно!

    https://trud.bg/ %D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

    Нередност?
Нов коментар