Важните новини през седмицата

Георги Гергов придоби пълен контрол над активите на Пловдивския панаир; Китай ще изпрати специален пратеник в Украйна; Скоростна жп линия ще свързва Русе с летището на Букурещ от 2024 г.

Заради боевете в Судан евакуационни полети с британски граждани са се приземили в Кипър, а плавателен съд с над 1600 души от няколко страни е пристигнал в Саудитска Арабия. Германия и Франция вече са изтеглили гражданите си
Заради боевете в Судан евакуационни полети с британски граждани са се приземили в Кипър, а плавателен съд с над 1600 души от няколко страни е пристигнал в Саудитска Арабия. Германия и Франция вече са изтеглили гражданите си
Заради боевете в Судан евакуационни полети с британски граждани са се приземили в Кипър, а плавателен съд с над 1600 души от няколко страни е пристигнал в Саудитска Арабия. Германия и Франция вече са изтеглили гражданите си    ©  Reuters
Заради боевете в Судан евакуационни полети с британски граждани са се приземили в Кипър, а плавателен съд с над 1600 души от няколко страни е пристигнал в Саудитска Арабия. Германия и Франция вече са изтеглили гражданите си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата лидерска среща между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ във вторник не даде яснота за възможностите за сформиране на редовно правителство, но потвърди общата законодателна програма, включително готовността да се работи приоритетно върху параметрите на бюджета.

Георги Гергов придоби пълен контрол над активите на Пловдивския панаир, след като кметът на Пловдив Здравко Димитров не обжалва в срок решението на Повдивския окръжен съд, с което бе разрешено увеличението на капитала на контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест" с още 29% от акциите на панаира.

Конституционният съд отхвърли искането на правосъдния министър Крум Зарков за обявяване на противоконституционност на някои правомощия на прокурорите, а именно да възлагат проверки и ревизии за незаконосъобразни действия, различни от престъпление, както и да предприемат превантивни марки, за да предотвратят закононарушения, които не са престъпления.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от ПП-ДБ положиха клетва като народни представители. Дилов пропусна първите две седмици парламентарно време по лични причини, а Петров стана депутат на мястото на Лена Бориславова, освободена по нейно желание.

Свят

Китай ще изпрати специален пратеник в Украйна и ще разговаря с всички страни за уреждане на кризата в страната. "Ще се фокусираме върху стимулиране на мирни преговори и ще положим усилия за прекратяване на огъня колкото се може по-скоро", е казал президентът Си Цзинпин на колегата си Володимир Зеленски в телефонен разговор, съобщи китайската национална телевизия CCTV. В профила си в Twitter Зеленски написа, че е имал "продължителен и значим" телефонен разговор с китайския лидер и че се надява заедно с назначаването на украински посланик в Китай той да даде тласък в отношенията с Пекин.

Нидерландия и Великобритания обявиха общ проект за изграждане на най-големият трансграничен електрически интерконектор. Той ще минава по дъното на Северно море, като ще свърже двете страни с вятърните централни, които се намират във водния басейн. Електрическата инфраструктура ще носи името LionLink, но няма да бъде готова преди 2030г.

Парламентът на Литва прие законодателство, което позволява на граничните служители да връщат мигранти, пресичащи границата нелегално. Литва, Полша и Латвия съобщиха за рязко увеличение от 2021 г. насам на мигрантите от страни като Ирак и Афганистан, които се опитват да преминат границите им от Беларус. Според тях и според Брюксел това е форма на хибридна война, целяща да окаже натиск върху ЕС заради наложените на Минск санкции.

Икономика

22.9% от БВП е държавният дълг на България към 2022 г. и е вторият най-нисък в ЕС по данни на Евростат.

Пет строителни фирми, включително държавната "Автомагистрали", са глобени с общо 55 хил. лв. за строителство на лотове 4 и 5 от магистрала "Хемус". Компаниите са извършвали строителни дейности, без да имат разрешение за строеж, а парадоксалното е, че сред нарушителите е и държавно дружество. Глобите са незначителни в сравнение с изплатените аванси от 212 млн. лв. "Автомагистрали" е официалният изпълнител на изграждането на "Хемус", тъй като тя има директни договори с пътната агенция. Фирмата обаче ползва частни подизпълнители, въпреки че инхаус процедурата, по която сключи договор с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), не позволява такива.

Скоростна жп линия ще свързва Русе с летището на Букурещ от 2024 г. Линията Букурещ - Гюргево е първата в Румъния, но от 2005 г. е затворена и се използва заобиколен маршрут. Тя трябваше отново да бъде пусната тази есен след реконструкция, но проблеми със строителството удължиха срока. Според проекта скоростта по трасето ще достига 160 км/ч, което означава, че от Русе до румънската столица ще се стига за по-малко от час. 85% от разходите за модернизацията на линията, която е част от трансевропейския транспортен коридор Рейн - Дунав, са финансирани с европейски средства.

Средната работна заплата в София е почти двойно по-висока, отколкото в останалите области на България, а съотношението на заетостта към населението е с поне 20 процентни пункта по-високо в столицата. Това показва първото изследване на Съвета за икономически анализи, посветено на регионалните икономически неравенства в България. То подчертава сериозното ускоряващо се раздалечаване между София и останалите области както по отношение на заплащането, така и на икономическата активност.

Бизнес

Собственикът на "Елит мес" Величко Минев купи "Интерхотел Велико Търново" за 10 млн. лева. "Плановете ми са да инвестираме поне още толкова в него", потвърди той пред "24 часа".. Предмет на сделката са теренът от 14.5 дка и масивната сграда, която се състои от четири блока, нощен бар и гаражи, както и движимо имущество. Хотелът, който е открит през 1981 г. и приватизиран от Илия Павлов, беше затворен и се руши. Последно принадлежи на ловешкия бизнесмен Георги Георгиев. Синдици на КТБ, където хотелът е бил ипотекиран, започнаха търговете за продажбата му през 2019 г. с цена 25 млн. лева. След пет години и няколко неуспешни търга тя падна до 10 млн. лв.

Хотел "България" в центъра на Добрич смени собствеността си в края на април. "Дарик имоти България", което е негов собственик по линия на приватизацията, го е продало на "Хотел Добрич" с едноличен собственик Борислав Бонев Петков. По информация на TravelNews той е свързан с едни от най-големите зърнопроизводители и арендатори в Добруджа - братята Иван и Илко Павлови от Генерал Тошево. Местният pronewsdobrich.bg предполага, че цената е около 4 млн. лева, колкото е и оценката на хотела от февруари тази година. По информация от комплекса дейността ще бъде запазена. Хотелът е на шест етажа върху терен от 9.5 дка. Има 210 легла в 53 стаи.

Сделки и проекти

Британският антитръстов регулатор блокира придобиването за 69 млрд. долара от Microsoft на компанията за видеоигри Activision Blizzard. Според Competition and Markets Authority сделката нарушава конкуренцията в облачния гейминг и ще направи софтуерния гигант още по-силен в сегмента, където той държи 60 - 70% глобално. Двете компании обявиха, че ще обжалват решението. Сделката все още се разглежда от регулаторите в Европейския съюз, а през декември щатските власти обявиха, че искат да я блокират заради подобни притеснения.

Нидерландия и Великобритания обявиха общ проект за изграждане на най-големият трансграничен електрически интерконектор. Той ще минава по дъното на Северно море, като ще свърже двете страни с вятърните централни, които се намират във водния басейн. Електрическата инфраструктура ще носи името LionLink, като няма да бъде готова преди 2030 г. Тя ще може да прехвърли 1.8 гигавата (GW) енергия към Великобритания от холандски вятърен парк или същия обем електроенергия, произведена във Великобритания, към Нидерландия.

British American Tobacco ще плати 635 млн. долара на щатските власти заради дейността на свои подразделения в Северна Корея. То продавало цигари в страната между 2007 и 2017 г. в нарушение на наложените санкции, като през този период получило приходи за 428 млн. долара. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е известен като страстен пушач. През миналата година САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да забрани износа на тютюн за азиатския режим, но искането беше блокирано от Русия и Китай.