🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплатите отново растат по-бързо от инфлацията

През първите три месеца на годината средното възнаграждение в страната се е увеличило със 17.3%

Въпреки недостига на кадри официалните заплати в сектор туризъм са едни от най-ниските
Въпреки недостига на кадри официалните заплати в сектор туризъм са едни от най-ниските
Въпреки недостига на кадри официалните заплати в сектор туризъм са едни от най-ниските    ©  Юлия Лазарова
Въпреки недостига на кадри официалните заплати в сектор туризъм са едни от най-ниските    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ако през миналата година потребителската инфлация изпреварваше ръста на възнагражденията през повечето време, то през първите три месеца на тази година тенденцията се е обърнала. Средната брутна работна заплата в страната за тримесечието е пораснала с най-високия темп за последните десет години, или със 17.3% спрямо същия период на 2022 г., показват данните на Националния статистически институт. В същото време през март ръстът на индекса на потребителските цени (ИПЦ) се сви до 14% на годишна база.

Върху данните освен прегряващия пазар на труда влияе и увеличението на минималната заплата. От 650 лв. през март 2022 г. тя стана 780 лв. от януари тази година, като това е ръст с 20%. Вероятно ефект има и от увеличения на възнагражденията, които са договорени в края на миналата година и са влезли в сила от началото на тази.

В същото време очакванията на специалистите по човешки ресурси са през тази година темпът на нарастване на заплатите да се забави до 5-10% на годишна база.

Къде растат най-бързо

През март средната брутна работна заплата според националната статистика достига 1953 лв., като това е увеличение с 16.3% спрямо същия месец на миналата година. Възнагражденията в частния сектор растат малко по-бързо от тези в публичния, като през март брутната заплата в частния сектор расте с 16.4% и почти достига психологическата граница от 2000 лв.

На тримесечна база с по над 20% растат средните възнаграждения в сектор енергетика (увеличение от почти 27%), следван от транспорт и складиране (25.2%) и селското стопанство (24.2%). Най-високите номинални заплати продължават да са в IT сектора, като към март средната там надхвърля 4900 лв. Най-ниската средна брутна заплата е в туризма и е 1123 лв.

В София средната заплата е почти 2750 лв.

Доходите от заплата в столицата продължават да надвишават останалата част от страната с почти 1000 лв. Към март средната брутна заплата в София град достига 2743 лв., или годишен ръст с 16.6%. Втората област с най-високи възнаграждения е Стара Загора, като там статистиката отчита 1793 лв. към март (годишен ръст почти 22%), а трета е София-област (1761 лв. средна заплата, която расте с 15% спрямо март 2022 г.).

Най-ниското средно възнаграждение е в област Видин - 1251 лв. (13.8% годишно изменение). Статистиката отчита двуцифрен ръст на заплатите във всички области с три изключения - Кърджали (годишен ръст на средната заплата едва 1.6% през март ), Габрово (6.7% увеличение до 1545 лв.) и Силистра (8.3% до 1296 лв.).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Както винаги - на едни заплатите са нагоре с много, на други - значително по-малко :)

    Нередност?
  • 2
    aiw25484708 avatar :-|
    aiw25484708

    Пълни глупости.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    През минали периоди е имало цени с намаление.
    Сега причинителят за инфлацията се запазва. Това е база за развите на инфлация. Временното понижение на цена е проява от цикличност.
    Коя е тази сила, която въздействува обществеността да пренебрегва истината, че ползваният създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите е водещ причинител за инфлация?
    Инфлацията се прекратява след прекратяване на причинителя.

    Нередност?
Нов коментар