🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Охлаждането на икономиката започва; Новият най-голям соларен парк в България

Производителят на наносателити EnduroSat разширява космическата си мисия с нови 10 млн. долара; Интервю с директора на Wizz Air; За какво ни е "Ергенът"

Потреблението все още се увеличава в реално изражение, но вече има признаци на отслабване
Потреблението все още се увеличава в реално изражение, но вече има признаци на отслабване
Потреблението все още се увеличава в реално изражение, но вече има признаци на отслабване    ©  Велко Ангелов
Потреблението все още се увеличава в реално изражение, но вече има признаци на отслабване    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Българската икономика: Охлаждането започва

Ако доскоро статистиката отчиташе рекорди на ръста на износа, на заплатите, на промишленото производство, на строителството на жилища, през първите три месеца на годината това рязко се промени. И много от показателите регистрираха спадове за първи път в последните две години на бурно икономическо възстановяване.

Логично данните за БВП от началото на годината до март също показаха охлаждане - ръст едва 2% на годишна база - най-слабият темп за последните десетина години, ако изключим спадовете по време на пандемията. Причината е, че основните двигатели, които подкрепят растежа, през първото тримесечие вероятно са достигнали "точка на пречупване" и вече започват да се забавят.

2. Новият най-голям соларен парк в България: Инвестицията е над 200 млн. лв., а зад проекта стоят Асен Христов и Кирил Бошов от "Еврохолд", както и Сами Чакъров

Ако пътувате към Сапарева баня и Паничище, погледнете на север, точно при отбивката от главния път Дупница - Самоков - върху склона на планина Верила, до село Крайници, ще видите новия най-голям соларен парк в България. Фотоволтаичната централа, кръстена на името на планината, е разположена върху терен над 1300 декара и има инсталирана мощност 123 мегавата. За сравнение - всички налични соларни паркове в страната са с обща мощност около 1750 мегавата.

Инвеститор в проекта е дружеството "Белозем солар парк 3", чиито крайни собственици са Асен Христов (основен собственик на "Еврохолд" и съответно на "Електрохолд"), Кирил Бошов (председател на УС на "Еврохолд"), Велислав Христов (член на УС на "Еврохолд"), Сами Чакъров (син на бившия екоминистър от ДПС Джевдет Чакъров) и Мартин Нанков. Стойността на самата инвестиция не е обявена публично, но по оценки на пазара е над 200 млн. лв., които в случая са осигурени с банково финансиране и собствени средства.

3. Българската EnduroSat разширява космическата си мисия с нови 10 млн. долара

Мечтата на Райчо Райчев винаги е била да направи Космоса достъпен за всеки. Именно тази идея седи зад съоснования от него през 2015 г. производител на наносателити EnduroSat - предлагането на споделени сателитни услуги. През последната седмица беше направена още една стъпка към сбъдването на тази мечта - EnduroSat получи нова инвестиция в размер на 10 млн. долара в рунд А, воден от европейския фонд CEECAT Capital. В него участва и досегашният инвеститор в стартъпа Freigeist, който преди време вложи 2 млн. евро.

При последното финансиране през 2021 г. стартъпът на Райчо Райчев достигна оценка 50 млн. евро след инвестиция от българския фонд Neo Ventures. А с новия рунд тя e между 100 и 200 млн. долара според неофициална информация на "Капитал".

4. Директорът на Wizz Air: Ерата на билетите от 10 евро не е приключила

Унгарецът Йозеф Варади е един от основателите на Wizz Air през 2003 г. Има магистърска степен по икономика от Университета за икономически науки в Будапеща и магистърска степен по право от Лондонския университет. Между 1991 и 2001 г. Варади работи в Procter and Gamble като директор продажби за глобални клиенти. След това се присъединява към Malév Hungarian Airlines, като е главен търговски директор в унгарската държавна авиокомпания, а между 2001 и 2003 г. е и главен изпълнителен директор. Членува в борда на компании като Lufthansa Technik Budapest, Mandala Airlines, JetSMART.

Wizz Air започна да лети до София през 2005 г. Към момента компанията има вече седем самолета в София и 11 в страната, като три са базирани във Варна и един през летния сезон в Бургас. През 2022 г. Wizz Air е превозила 27.1 млн. пътници, като през 2022 г. е обслужвала 194 дестинации в 50 държави, а приходите й са били 1.7 млрд. евро. Разговора на "Капитал" с Йозеф Варади ще откриете тук.

5. За какво ни е "Ергенът": Романтичното риалити е сеир за едни и шанс за социална революция за други

Два пъти седмично през последните три месеца политическият хаос в България и по света остава на заден план. Изместват го бляскавите рокли, червените рози и острите конфликти на "най-вълнуващото романтично риалити" - "Ергенът". Погледите са приковани в екрана в очакване да видят коя участничка ще бъде поканена на среща и коя ще си тръгне, останала без роза, а след всеки епизод зрителите са готови да обсъждат развитието.

Българският вариант на шоуто се появи през 2022 г., 20 години след първото издание на "Ергенът" в САЩ. През втория му сезон 25 жени се впускат в надпревара за сърцето на класическия пианист Евгени Генчев, изолирани в красиво имение в Бодрум. Предаването проследява техните емоции, планове и стратегии за успех, поставя ги в различни роли - от ученички, през спасителки на плажа до булки, състезаващи се за сватбена фотосесия, и ги въвлича в конфликтни игри. Наблюдатели смятат формата за сексистки, защото поставя жените в подчинено положение и ги прави зависими от одобрението на мъжа. В същото време вторият сезон на предаването показва и по-нестандартни героини, които използват ефира, за да разбиват стереотипи и да защитават каузи - макар и между коктейлите и романтичните срещи.