🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордното поевтиняване на газа в Европа не означава, че кризата е приключила

Цените на електроенергията в Европа варират между 9 и 150 евро

Цената на природния газ буквално се срива в последните седмици
Цената на природния газ буквално се срива в последните седмици
Цената на природния газ буквално се срива в последните седмици    ©  Надежда Чипева
Цената на природния газ буквално се срива в последните седмици    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Цената на природния газ падна до рекордно ниски нива от няколко години.
  • Електроенергийните цени в Европа падат под 100 евро на мВтч.
  • Нещата могат да се преобърнат през есента, когато зимата отново наближи.

Графиката с цените на природния газ в Европа все повече прилича на един много остър небостъргач. Причината за това е, че само за няколко седмици цените толкова се сринаха, че в момента достигнаха нивата отпреди енергийната криза - на практика също толкова ниски, колкото по време на първите локдауни през 2020 г. А абсолютният рекорд от миналата година изглежда все по-далечен. Като се вземе предвид високата инфлация сега, текущите котировки са едни от най-ниските в последните години. Същата е ситуацията, макар и по-балансирана, с електроенергийния пазар. Цените на електроенергията на свободния пазар са по-ниски, отколкото приетия преди няколко месеца таван от 200 лв. на мВтч.

Малко анализатори предсказаха стремглавия спад, за който дори и да имаше индикации, трудно можеше да се прецени колко съществен ще бъде. В момента на дневен ред е въпросът с цените на пазара до края на годината, които са важни както за политиците, така и за бизнеса. Предстои да разберем дали цените ще останат ниски, или се задава нова скъпа и волатилна зима.

Синьо лято

Цените на природния газ паднаха до под 30 евро на мВтч, а прогнозите са, че може да стигнат до 25 евро на мВтч, което, освен че е неочаквано, дава доста плод за размисъл какво предстои на енергийните пазари в следващите месеци.

Според анализатори от швейцарския търговец на газ Axpo, който има малък дял на българския пазар, но доста съществен на европейския, цените на синьото гориво могат да са също толкова волатилни, каквито бяха съвсем доскоро. "През април европейските енергийни пазари продължиха да се връщат до нивата си отпреди пандемията - в условията на значителни запаси, трайно ограничено търсене и голямо предлагане в световен мащаб. Въпреки това отчитането на едни от най-ниските цени за Европа за последните две години не означава задължително нито че европейската газова криза е приключила, нито че пазарите са останали незасегнати през април. Точно обратното, събития като продължителните стачки във Франция през периода за профилактика на ядрените реактори в комбинация с необичайно студените периоди в началото на април подкрепят някои от прогнозите и доказват, че всяко връщане към новото "нормално" е не само въпрос на време, но и възможен сценарий, който е комбинация от няколко фактора."

Пазарът на газ в момента е спокоен и цените са ниски най-вече поради две причини - слабото потребление през зимните месеци и пълните хранилища. И двете са свързани с общоевропейската политика на Брюксел, която може отново да подпали интереса към горивото наесен, ако хранилищата не са пълни.

Слабото търсене на природен газ зависи и от пазара на електроенергия, който в момента продължава да разчита на евтини въглища, а и на свръхпроизводство на соларни и вятърни централи. Ако топлоелектрическите централи бъдат принудени да изоставят въглищата или ВЕИ производството се окаже недостатъчно в един момент, това веднага ще увеличи интереса към природния газ. Освен това е въпрос на време ТЕЦ-овете, които могат да работят и на газ, да се "усетят", че горивото е по-рентабилно от въглищата, и да започнат да купуват отново. В такъв случай Брюксел определено ще има проблем с директивите си за намаляване на потреблението, които влязоха в сила веднага след като Русия спря подаването на суровината.

Въпрос на време е и индустрията да се възползва от ниските цени и свръхпредлагането на природен газ в Европа.

Токът следва газа

Цените на електроенергията продължават да са енигма за много анализатори, защото често не следват никаква пазарна логика. В момента средните цени в Европа са около и под 100 евро на мВтч. Двете крайности са скандинавските държави и Полша, където съответно цените са едноцифрени и доближаващи 150 евро на мВтч.

Преди година Русия умело контролираше цените на енергийните борси чрез доставките на природен газ, като тогава се забелязваше как една от основните компоненти за ценообразуването е природният газ. Към днешна гледна точка в много страни газът вече не е фактор и цените се определят от работещия енергиен микс, който все повече включва ВЕИ мощности.

Липсата на достатъчни доставки на природен газ обаче отваря следния проблем: няма какво да балансира все по-разбалансираните пазари, които в една част на денонощието имат нулеви цени (заради многото соларни мощности), а в други периоди заради въглищата цените се покачват. Тъй като в момента балансирането се извършва от въглищни мощности, цената на общото производство се покачва. При използване на евтин газ повечето енергийни системи, като например гръцката, въобще няма да имат нужда от въглищна енергия, за да балансират многобройните си соларни мощности. Това би означавало, че България няма да има на кой да продава въглищната си електроенергия - нещо, което вече се случва и заради това страната се превръща от нетен износител във вносител.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eddim avatar :-|
    nablyudatel
    • - 1
    • + 2

    Рекордно, рекордно! Ама колко да е рекордно това поевтиняване, като към настоящия момент борсовата цена (на TTF) е с около 50% по-висока от средната за последните 10 години преди пандемията. При това при ниво на потребление на въглеводороди сходно с това по време на пандемичната 2020-та година. Верно! Рекордно е по отношение на абсурдните цени от последната година и половина. Ама не тя трябва да е показател. Сега д а се върнем към цените на електрическата енергия и да видим, с колко ще поевтинее . . . или пък поскъпне. Всичко друго са празни приказки.

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 3

    Европа май почва да се усеща, че е най-големият губещ от променената през последните 18 месеца геополитическа и икономическа обстановка. Сама си сложи въжето и сега си рита столчето. Опиянението продължава ако четем полюциите на Йошка Фишер от един съседен материал. В който междудругото разсъжденията са в правилната посока, но изводите са си същия болен идеализъм, без капка рацио. Европа си заслужава съдбата, жалко е, че всички ще изгорим заради това.

    Нередност?
  • 3
    peterz avatar :-|
    DoPe
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Добре казано! Не разбирам хорта на ръководни постове в Брюксел откровенно про.ти ли са и/или обслужват нечии много силни интереси, които за съжаление не са европейски. За Урслула няма да коментирам- тя олицетворява безкрайната разрушителна сила на един злобен и глупав човек с безкрайни амбиции и опиянен от дадената и власт.
    А за неадекватният идеализъм един пример- финландци преди години / роднини/ ни упрекваха, че дискриминираме циганите, че не ги приемаме и прочее глупости. После като влязохме в ЕС и Бг и руминските цигани наводниха центъра на Хелзинки с палатки и гащи на въжета и джебчиите се развихрика рязки и внезапно темата приключи...Толкова за идеализма.

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Газът(цената) пада, цените на Топлофикациите - 100% + нагоре!
    Само че народът плаща на Топлото, не за газ :)

    Нередност?
  • 5
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova
    • + 3

    Пак се всява паника. Цените на газа ще си останат на ниски нива, защото пазара се диферсифицира. Също и се стартираха общи покупки на газ от страните, което както търговията на едро също сваля цената. Газовата криза отмина.

    Нередност?
  • 6
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 2

    Цената на ттф спадна почти наполовина за 4 месеца. Цената в щатите е на дъното. Цебата на петрола ще спадне заради рецесията, с което цената на азерския газ ще поевтинее също.

    Нередност?
  • 7
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#5] от "Gergana Plamenova":

    Е що тогава Топлофикация иска двойно повече пари?..

    Нередност?
  • 8
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva
    • + 1

    До коментар [#7] от "dobadoba":

    Ама то фактите говорят сами по себе си, цените на борсите са ударили дъното, търсете обяснение от Топлофикация..... то при тях бавно са се случвали нещата винаги...

    Нередност?
  • 9
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#8] от "Naska Georgieva":

    То едно е празните думи за цени за цените на борсите, друго е това което ще плащаме надзима :)

    Нередност?
  • 10
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    До коментар [#7] от "dobadoba":

    защото са от ДКЕВР са им искали да обявят цена още през март и тогава са започнали с изчисленията. Тогава газа беше по-скъп. Януари месец газът беше на двойна цена спрямо сега.

    Нередност?
Нов коментар