Медийна сергия | Притоплих стария скандал

Певицата Милена Славова предизвика нова вълна от възмущение и подкрепа заради дело във ВАС по повод нейно изказване срещу ЛГБТИ

Милена през 2009 г.
Милена през 2009 г.
Милена през 2009 г.    ©  Асен Тонев
Милена през 2009 г.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българското социално-медийно общество си намери нов повод за разделение през тази седмица. Пропастта издълба заседание на Върховния административен съд на 13 септември, който трябваше да се произнесе по казус на Комисията за защита от дискриминация, образуван по сигнал срещу певицата Милена Славова. Той е подаден от младежката ЛГБТИ организация "Действие" през 2021 г. заради нейно изказване, че "гей парадите и извратеняците" вече я задушавали, като тогава също имаше вълна от любов и омраза. Във вездесъщия Facebook сега отново пламна пожар, заваляха призиви в подкрепа на изпълнителката, в петиция я подкрепиха 10 хил. души, проведе се и протест в защита на Славова по време на заседанието. От другата страна на пропастта бяха онези, които отново критикуваха и нападаха Милена.

"Внушението е, че едва ли не Славова е заплашена от присъда и затвор. Истината е че делото е административно, няма да се занимава с произнасяне на вина или други неща, присъщи на наказателното право.", направи важно уточнение "Дневник".

"Не просто харесвам Милена! Обичам я! Заради музиката, заради това, че още в края на 80-те години изпъкна с бунт и стил, пише в дълъг пост нейният колега и приятел от онова време - Васко Кръпката. "Но от едно известно време ме боли сърцето, като й чета публикациите. Пише за джендърско нашествие... публикува фейк глупости от кремълските фабрики за фалшиви новини... против Европа и Америка, против Украйна и т.н... това си е неин начин на мислене, ама като се заяде с хомосексуалните паради, удари на камък, защото някои хора от техните среди не си поплюват [...] Брех колко тънкообидни и умеещи да се правят на репресирани и наранени субекти има из тези хомосексуални среди", написа още Кръпката, който се яви и на протеста, навличайки си и поток от критични коментари под своя пост.

Неочаквана подкрепа за Милена дойде от бившия главен прокурор, а днес млад политик, Иван Гешев. "Нека се опълчим на културата на отхвърляне и "правото" на малцина да я налагат по свое усмотрение. Да защитим Милена, защото тя е една от нас!", написа Гешев, цитиран от dnes.bg. В деня на делото пък прокуратурата обяви изказванията на певицата срещу прайда и общността като "конституционно гарантирано право на свобода на словото".

В края на 80-те и началото на 90-те пънк рок звездата Милена беше символ на бунта и промяната за младите. "Лъже мръсникът, преяжда с луканка", пееше тя за политици и мутри. Затова и хората с либерални възгледи, които тогава пееха песните й, днес й се дразнят.

Гнева им обобщи фронтменът на Babyface Clan Насо Русков, цитирайки и свой приятел: "Доста тъжно е как уж най-големите "бунтари" от ерата на "Кравай", които всички до един говореха и мечтаеха само за свобода и Запад, сега са първите, готови да скочат с омраза на всеки по-различен."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Милена изказа МНЕНИЕ.
    Преследването само заради изказано мнение допреди ПП-ДБ се наричаше ФАШИЗЪМ.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    P.S. И няма абсолютно никакво значение дали за Милена се търси затвор, глоба, изселване, обществено бичуване, забрана на дейност или друг "демократичен" метод за затваряне на устата.
    Същината е, че всичко това се прави за ЗАТВАРЯНЕ НА УСТАТА на нея и мислещите като нея!
    И да повторя този подход тръгна от овластяването на самообявилите са за най-най-големите демократи - ПП-ДБ...

    Нередност?
Нов коментар