Медийна сергия | Не ви чух, балон ли казахте?

Как един анализ за достъпността на жилищата в България предизвика буря сред брокерите

Темата за цените на жилищата е сред малкото, които могат да разпалят подобни на футболните страсти
Темата за цените на жилищата е сред малкото, които могат да разпалят подобни на футболните страсти
Темата за цените на жилищата е сред малкото, които могат да разпалят подобни на футболните страсти    ©  Надежда Чипева
Темата за цените на жилищата е сред малкото, които могат да разпалят подобни на футболните страсти    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влизате в магазин и докато оглеждате, продавачът ви казва: "Не си и помисляйте да купувате - твърде е скъпо!" Звучи като виц, в който едва ли ще попаднете в реалния живот.

По същата логика и брокерите на недвижими имоти, строителите и банкерите почти никога не предвиждат балони в цените на жилищата. Независимо дали офертите за все повече хиляди евро за квадрат в центъра на София ви звучат като лудост, тя винаги може да получи някакво научно обяснение.

Един анализ от края на ноември на икономистите на Уникредит Булбанк за достъпността на жилищата в страната обаче внесе смут. Макар и предпазлив в изказа си и констатиращ, че според представената методология балон в София няма и сме далеч от пика в 2008 г., той очаквано произведе медийни заглавия в духа, че над една трета от кварталите са балонизирани и трябва 47% спад на цените, за да се върне пазарът към баланс.

Темата за цените на жилищата е сред малкото, които могат да разпалят подобни на футболните страсти, така че естествено последва вълна от коментари. Знайни и незнайни имотни специалисти започнаха да се надпреварват в социалните мрежи да обясняват защо докладът е глупост.

В малко по-професионалните среди дебатът се превърна в своеобразна схватка на брокери срещу икономисти. Георги Павлов от Realto Group написа във Facebook "УНИКРЕДИТ се излага УНИкално" с детайлни коментари по ползваната методология и защо тя не е приложима за България. Известни макроикономисти като Георги Ангелов от "Отворено общество" и Лъчезар Богданов от ИПИ пък се включиха с принципни предупреждения. "Ден преди Никулден - Ден на банкера - да помислим колко са устойчиви състоянието на пазара на имоти и експанзията на жилищното кредитиране. С други думи - колко дълго може да се очаква България да се движи по траектория, противоположна на тази в европейските икономики", написа Богданов и цитира данни за ниските лихви и бързия ръст на кредитирането в страната в контраст с нивата в ЕС.

Но може би най-изненадващата намеса беше на поелия през лятото поста подуправител на БНБ Петър Чобанов (също макроикономист), който в интервю за "Нова телевизия" откровено скастри анализаторите на Уникредит Булбанк. "Няма нужда да бием камбаната по този начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза той, като обясни, че не мисли, че има балон, и че съветва банката, ако вярва на доклада, да провизира кредитите си с нужния процент. Не е ясно доколко с това мнение той ангажира целия регулатор, но то доста контрастира с досегашните сигнали на БНБ, че вижда рискове и опитва всячески да охлади кредитирането.

Все още няма коментари
Нов коментар