Срещите на турския външен министър: кой на кого беше домакин

Хакан Фидан първо се срещна с лидера в оставка на ДПС Карадайъ, след това и с претендентите за поста му Пеевски и Чакъров

Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ с турския външен министър Хакан Фидан
Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ с турския външен министър Хакан Фидан
Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ с турския външен министър Хакан Фидан    ©  Посолство на Турция
Председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ с турския външен министър Хакан Фидан    ©  Посолство на Турция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитата на турския външен министър Хакан Фидан в България започна с две отделни срещи с висши представители на ДПС. Първо Хакан се срещна с подалия оставка бивш председател на движението Мустафа Карадайъ, а след него разговаря и с номинираните от почетния председател ДПС Ахмед Доган за съпредседатели на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Турският първи дипломат е на официално посещение у нас по покана на българския си колега Мария Габриел, а визитата му е част от балканската му обиколка и включва още две държави - Албания и Румъния.

За разговорите с бившия лидер на ДПС и двамата претенденти за негови наследници се разбра от снимки на официалната страница на турското външно министерство във фейсбук. От тях става видно, че първо Фидан е разговарял с Карадайъ в понеделник вечерта, а час по-късно е публикувана и негова снимка с Пеевски и Чакъров.

Още в понеделник вечерта Карадайъ публикува на личния си профил в социалната мрежа снимката с Хакан Фидан, както и още една, на която двамата са заедно с турския посланик в България Айлин Секизкьок. Нейният мандат изтича и се очаква поста й да заеме Мехмет Уянък, който е секретар на Фидан.

Във вторник сутринта с пост във фейсбук и на партийния сайт реагираха и от централата на ДПС. И в двете публикации обаче снимката е само от срещата на турския външен министър с Пеевски и Чакъров. Направи впечатление също, че липсва снимка на двамата претенденти за съпредседатели на партията с турската посланичка, като не стана ясно дали тя е присъствала на срещата с Пеевски и Чакъров. Покрай оставката на Карадайъ неофициално от ДПС го обвиняваха в тесни връзки именно със Секизкьок. А оставката му дойде малко след приема в посолството по повод националния празник на Турция, който съвпадна с деня на първия тур на местните избори в края на октомври. На приема според присъствали на събитието Карадайъ е бил изолиран от Пеевски и останалите депутати от парламентарната група на движението, но въпреки демонстрацията Карадайъ е бил поканен от посланичката да разреже заедно с нея тортата. Преди две седмици бившият председател на ДПС изненадващо даде интервю за пръв път, откакто обяви оттеглянето си от поста за БНТ. В него той обясни, че причината за оставката му е "умора" от политиката, както и че е имал няколко разговора с Ахмед Доган, който "не е бил съгласен" той да подава оставка преди националната конференция.

С "натиск" от Турция и недоволство на изселниците в югоизточната ни съседка от вероятността Пеевски да оглави ДПС пък неофициално беше обяснен предложения от Доган модел на управление на партията - с двама съпредседатели. Първоначално Пеевски обяви, че ще се кандидатира за лидер на ДПС на предстоящата на 24 февруари конференция, като заяви, че движението ще има само един председател. Другият аргумент, който се сочеше като причина Пеевски да не може еднолично да оглави движението, беше отсъствието на представител на официалната турска власт от възпоменателния митинг на Тюркян чешма за жертвите от "възродителния процес", който се провежда ежегодно. А също и фактът, че от турското посолство са поставили венеца си предишния ден.

Повечето сайтове отразиха и двете срещи на турския външен министър - с Карадайъ и с Пеевски и Чакъров. Впечатление обаче направи, че подобно на официалните медийни канали на ДПС, близкият до санкционирания за корупция от САЩ по "Магнитски" депутат сайт "Епицентър" също пренебрегна срещата на Карадайъ с Фидан. Сайтът публикува само снимката на Пеевски и Чакъров с турския външен министър, а срещата с Карадайъ беше спомената в текста към нея. "Най-важният министър на Ердоган прие Пеевски и Чакъров, Хакан Фидан разговаря и със Секизкьок и Карадайъ", гласеше тай. Доста подвеждащо беше и заглавието на новината за разговорите на Хакан с представителите на ДПС в "24 часа". Дописката беше озаглавена "Делян Пеевски посрещна турския външен министър Хакан Фидан". Все пак срещата се е провела в резиденцията на турското посолство в София, където няма как Пеевски да е домакин. Външният министър Мария Габриел, по чиято покана е визитата на Фидан, посреща турския си колега като домакин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Приветствам разума на Прокопиев и Со да деблокират форума на Капитал, най-доброто, което са направили. Някога.

    От тримата на фотографията средният е факторът. Останалите са все още на тартановата пътека за самодоказването. Което, отгоре на всичко, изобщо не зависи от тях, а от волята на един застаряващ агорафоб в Бояна/Росенец и възможностите все още да си я налага на една бизнес партия, каквато е ДПС.

    Хакан е човекът-сянка на Ердоган от десетилетия. Той е приятелят на Дугин, който като секретар на президента, го прие и реагира на вестта за готвения американски преврат през 2016 г.

    Та един ще остане - Фидан. Останалите са маргинали.
    За вътрешна (и непродължителна) употреба.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Един висок анализ на Зорница Илиева по темата, който далеч надхвърля дори вдигнатата на пръсти експертиза на К:

    https://pogled.info/avtorski/Zornitsa-Ilieva/turuskiyat-vanshen-ministar-fidan-e-v-sofiya-no-blizkiyat-iztok-e-tamata-za-ankara.165361

    Нередност?
Нов коментар