Защо Доган отказва да даде цялата партийна власт в ДПС на Пеевски

Почетният председател предлага начело на движението да има двама съпредседатели

Неотдавна Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен", но сега счита, че той не може да оглави еднолично ДПС
Неотдавна Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен", но сега счита, че той не може да оглави еднолично ДПС
Неотдавна Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен", но сега счита, че той не може да оглави еднолично ДПС    ©  Анелия Николова
Неотдавна Ахмед Доган нарече Делян Пеевски "феномен", но сега счита, че той не може да оглави еднолично ДПС    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делян Пеевски ще бъде предложен за лидер на ДПС на предстоящата на 24 февруари национална конференция, но ще трябва да дели партийната власт с друг представител на движението - Джевдет Чакъров. Това става ясно от разпространено в сряда от пресцентъра на движението обръщение на почетния председател на движението Ахмед Доган до активистите на ДПС, в което той предлага формула за "намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС".

Тя предвижда движението да се управлява от двама съпредседатели - Делян Пеевски и депутата Джевдет Чакъров. В обръщението си Доган посочва как двамата трябва да си разпределят отговорностите на съвместния партиен пост.

"Д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации", пише почетния председател. А за санкционирания за корупция по американския закон "Магнитски" и британския му еквивалент Делян Пеевски е отредил работа само в България - "парламентарната дейност и "ангажимента му да се фокусира предимно в разширяването на електоралното присъствие на ДПС".

Това решение на практика означава, че Доган отказва да даде цялата партийна власт в ДПС в ръцете на един човек - Пеевски. Нещо повече, функциите на Пеевски като съпредседател ще се простират само до парламентарната дейност, докато Чакъров ще отговаря за структурите на ДПС и важните за движението международни връзки - с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) - европейското семейство, където членува движението, а евродепутатът Илхан Кючюк е негов съпредседател, както и отношенията с Турция, които са важни за движението най-вече заради гласовете на изселниците.

Кой е Джевдет Чакъров

Чакъров е лекар по професия и неизменно депутат от ДПС в десет парламента. По време на правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) с премиер Сергей Станишев беше министър на околната среда и водите. През този период той влезе в конфликт със сериозна част от българския бизнес по различни теми.



В продължение на 14 години е бил в бюрото на Либералния интернационал. Бил е и негов вицепрезидент. Дългогодишен член е на централното оперативно бюро (тясното ръководство) на ДПС.

До лидерския проблем в ДПС се стигна, след като бившият председател на движението Мустафа Карадайъ беше принуден да подаде оставка в началото на ноември - само три месеца преди националната конференция. Това стана на фона на засилената медийна активност на Делян Пеевски, който обяви малко след това, че ще се кандидатира за лидер на партията на предстоящия форум, а ръководства на редица областни структури на партията започнаха да се надпреварват да го номинират за поста. До сегашното обръщение на Доган Пеевски беше единственият кандидат за най-високата позиция в партията - никой друг не дръзваше да предложи алтернатива. Заради лидерската криза до националната конференция на поста временно застана Доган.

Защо Доган предлага ДПС да се управлява от съпредседатели

За решението на Доган да подели властта в партията между двама души има конкретни причини. Първата е, че Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски", както и от Великобритания, и трудно може да представлява партията с този тежък политически багаж пред европейските партньори на движението въпреки усилията му да изчисти името си, създавайки впечатлението за някакъв фактор в сегашното управляващо мнозинство. В този смисъл кандидатурата на Чакъров би компенсирала този недостатък, защото той дълги години беше вицепрезидент на Либералния интернационал.

Другата причина вероятно е свързана с настроенията в част от местните структури на партията, които не одобряват начело да партията да застане Пеевски - защото е българин и защото е компрометиран. В този смисъл предложението Чакъров да стане съпредседател вероятно цели да тушира това недоволство с номинация на етнически турчин.

Кой си "купува" доверие

В изявлението на Доган обаче прави впечатление и още нещо. В предишното си обръщение към активистите на движението след оставката на Карадайъ той нарече Пеевски "феномен в българската политика", защото "от най-обругавания се е превърнал в значим партньор за всички парламентарни групи". За разлика от тогавашното обръщение, което даде повод на Пеевски да обяви кандидатурата си за лидер на ДПС, сега Доган прави намек, че санкционираният за корупция по "Магнитски" депутат "купува" доверието си в партията. Нещо повече - част от думите на Доган дори звучат обидно и като звучен шамар за Пеевски. "Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" "изяждат" традиционните ценности на демокрацията.", пише още в началото на обръщението си Доган. Освен упрек към Пеевски, който доста арогантно започна кампанията си за лидер на ДПС, като напълно изолира другите депутати на движението в изявите си, тези думи са и критика към народните представители и областните председатели на движението, които започнаха да се надпреварват да го номинират за председател на партията буквално веднага след като той обяви намерението си да се кандидатира за поста.

Баланс на партийните лобита

В същото време обаче обаче номинацията за съпредседател до голяма степен е признание от страна на Доган, че Пеевски се е превърнал в незаобиколим фактор в движението чрез позициите си сред депутатите и областните лидери на движението наред с големия властови и финансов ресурс, с който санкционирания по "Магнитски" депутат все още разполага.

От тази гледна точка народни представители от движението коментираха предложението на Доган като опит за "баланс" между "бизнес" лобито в ДПС, оглавявано от дълги години от Пеевски (групата, фокусирана най-вече в овладяването на публични ресурси), и политическото крило, което се опитва да запази някакво минимално приличие. До голяма степен през последните години този баланс беше нарушен доколкото всички изглеждаха подчинени на Пеевски. Чакъров е в ръководството на ДПС, но не е сред представителите на бизнес линията в партията, или по-скоро не на "бизнес" групата, оглавявана от Пеевски. Преди години Чакъров дори се числеше към недоволните от даването на прекомерно голяма власт на бизнес крилото в партията. Друг е въпросът доколко той е приемлив за всички местни структури. Още повече че номинацията на Чакъров беше изненада и за самите депутати, които твърдят, че това е лично решение на Доган и не е съгласувано с ръководството на партията.