НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вимето на народа

Въздушната операция срещу болните от шап крави приключи, преди да започне

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската агенция по безопасност на храните дебютира в медийното пространство така, както нито едно държавно ведомство не беше успяло да направи. През изминалата седмица нейният директор Йордан Войнов успя да влезе в новините по начин, на който и премиерът Бойко Борисов би могъл да завиди. Топчиновникът от земеделското ведомство хвърли в смут цяла България с авангардната си идея да изпрати снайперисти от МВР по дирите на стадо от около 20 подивели и вероятно болни от шап крави. Според неговия замисъл елитните полицаи трябваше да се преобразят в своеобразни български каубои и да приложат куршуменото правосъдие на Дивия Запад спрямо самозабравилите се чифтокопитни, скитащи из девствените гори на Странджа... Идеята на Войнов, разбира се, не срещна одобрението на МВР (което обаче не намери много място в новините), но абсурдността й поне разведри иначе сивите информационни емисии и вестникарски страници.

"Може да е смешно, но отстрелването на тези животни е сериозен проблем", казва Войнов пред в. "24 часа". Ето затова първоначалният план беше да се включат жаднармерията, гранична полиция, снайперистите на МВР и дори хеликоптер. Залавянето на животните вероятно ще бъде трудно, защото, както изглежда, те са вече са се изкачили на следващото стъпало на кравешката еволюция. "Изоставени са били преди 20 години. Правихме хайки, но са умни животни, с развито чувство за самосъхранение. По-лесно е да отстреляш диво прасе", разказва Войнов, цитиран от вестник "Труд". И може да му се вярва, защото самият той е бил ловец.

В същото време в централната емисия на bTV от 19.04 представител на потерята, която от около две седмици се занимава с издирването, обясни, че операцията трябва да се случи по друг начин. "Предприехме тактика... т.нар. малко африканска тактика. С един-двама следотърсачи, местни момчета, и наши служители по горите, които по дирите успяват да ги локализират къде са. Не считаме обаче, че някакво огромно количество хора, които стрелят с пушки, ще донесе по-голям успех. Да не стане така, че хеликоптерът, докато ги открие, да ги прогони", компетентно разяснява горският експерт.

Бившият премиер Сергей Станишев пък предложи парламентарната група на ГЕРБ да бъде изпратена на десант в Странджа, вместо да излиза във великденска ваканция. "Да ловят кравите. Но да не ловуват, защото сезонът е закрит", съветва той от страниците на "Труд".

Междувременно телевизионният канал bTV успя се добере и до собственика на бандата от разбеснели се луди крави - баба Неделя Пеева от село Голямо Буково. Според нея рогатите първоначално били кротки животни. Те се наплашили от гърмежите, затова се криели в гората. "Кротка работа, а сега с куршуми не можеш да ги стигнеш", обяснява старицата пред камерите. Затова сега в издирването на кравите трябвало да бъдат използвани и термовизьори.

Заради словесната канонада директорът на Агенцията по храните вече получи мъмрене от премиера Бойко Борисов. Причината: изказванията му били "непремерени". Посланието беше предадено лично от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който не пропусна да се изкаже по темата с кравешката хайка. Пред в. "Дневник" той обясни, че "докторите от агенцията по храните не са най-добрите ловци" и че до края на седмицата операцията ще бъде прехвърлена на Агенцията по горите. Логиката зад това е малко неясна - може би първо с кравите са се занимавали в Агенцията по храните, защото те са храна, а сега понеже вече са в гората, за тях трябва да се погрижат от Агенцията по горите. Може и в случай, че излязат на пътя, да се прехвърлят към министерството на регионалното развитие и благоустройството, а ако преминат в Турция, да се паднат на Николай Младенов.

Активност по темата имаше и в интернет. Във Facebook дори се появи петиция, според която изключително интелигентните крави трябва да се назначат на ръководни постове в МВР и армията. Събитието, озаглавено "Да спасим кравите на Странджа от държавен геноцид!!!", обаче беше подкрепено едва от около 30 души.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-P
    J.J.
    • + 22

    "Заради словесната канонада директорът на Агенцията по храните вече получи мъмрене от премиера Бойко Борисов. Причината: изказванията му били "непремерени"."
    Намерил кой да каже, че са непремерени хаха :) Нашата милиция ни пази... дори и от подивели крави хаха :)

    Нередност?
  • 2
    drakar65 avatar :-P
    drakar65
    • + 24

    Просто неам думи... имам само смях:):):)

    По свежо, оригинално и наистина добре написано нещо, скоро не бях чел! И то като продължение на "Шапокалипсис-а"!

    От смях не мога и да коментирам...
    Просто поздрави за автора! ++++++++++

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • - 3
    • + 11

    Смешно ли ви е? Ами смейте се, но после ни Шенген, ни еврозона. Защото това е жалкото ниво на сега управляващите ни върхушки през последните 3 мандата. Какъвто министър-председателят, такъв и министърът му, такъв и директорът му. Отбор юнаци - скапаняци, избъзикай се с единия, посмей се на другия...
    Тъжно е как 20-тина крави могат да станат тема на държавното управление, а после да станат предмет на няколко материала в пресата и телевизиите. Нещо не го вярвам това да може да се слуи в "другата" Европа...

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 9

    много забавна статия - поздравления :-)

    Нередност?
  • 5
    kyphacah71 avatar :-|
    kyphacah71
    • - 2

    НЕ СПЕТЕ , А ИЗЛЕЗТЕ НА ПРОТЕСТ НА 28 апр. -изтупват ни като брашнен чувал , а ние се успокояваме- " Е , не съм само аз беден ! " Че е гнила тая политика на постоянно вдигане на цените , Е ФАКТЪТ , ЧЕ НИКОЙ /ако са човеци/ НЕ ИЗПИТВА НЕУДОБСТВО , ИЛИ СРАМ ОТ НАШЕТО ОКАЯНО ПОЛОЖЕНИЕ ! За извинение можем само да мечтаем !! Превръщат ни в охлюви , не можем да пътуваме , да посетим роднини , всяко семейство , се превръща в капсулирана ракова клетка ! От някога здравото тяло на майка България !Като няма бомби , имаме крака , и уши ! Чуйте празния си стомах !

    Нередност?
  • 6
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • + 2

    До коментар [#5] от "kyphacah71":Това една от странджанските крави ли беше?

    Нередност?
  • 7
    igpeev avatar :-|
    igpeev
    • - 4

    ЧУДЕСНА ИДЕЯ, НЕСТАНДАРТНО, НО КРЕАТИВНО МИСЛЕНЕ - БРАВО !

    Идеята за отстрел на шап-носещи диви животни от снайперисти на МВР е нестандартна, но след като има обявена шап епидемия, заради която умират животни и се изправят пред фалит селскостопански предприемачи, при установена необходимост да се ликвидират тези животни да се използват снайперисти от МВР е абсолютна демонстрация на нестандартно, но креативно мислене. Първо МВР специалистите ще свършат работата доста по-точно (в сравнение с някой аматьор), ще се използва ресурс, който така или иначе се плаща от данъците (заплатите на снайперистите), и ще направят практическо занятие на придобитите умения.

    Не познавам Йордан Войнов и други негови идеи или решения, но това определено го одобрявам и адмирирам.

    Авторът на тази статия вероятно се е чудил какво да напише, за да си изкара заплатата за седмицата. Публикуването на подобни статии размива имиджа на в-к Капитал за голямо разочарование на свикналите да откриват в него качествени и задълбочени анализи.

    Нередност?
  • 8
    lemster avatar :-|
    Lemmy Kilmister
    • + 9

    Враг коварен и мутирал
    из Сакара е мигрирал
    трае, учи се, пасе,
    но го дебне МеВеРе

    припев:
    Нека идат крави на талази,
    хора, запомнете го добре:
    Бойко с хеликоптер ще ни пази
    и със снайпери от МеВеРе!

    Из хероическа ода на Веселин Маринов, "Шапкари vs. Шапари"

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар