Шапокалипсис сега

Агенцията по храните поиска снайперисти от МВР и въздушна подкрепа за отстрелването на 19 подивели крави със съмнения за шап. За щастие няма да ги получи.

В компютърната игра Diablo има Cow level - специално ниво, в което героят трябва да се справи с агресивни млекодайни чифтокопитни. Препоръчваме играта като тренировка на чиновниците в Агенцията по храните.
В компютърната игра Diablo има Cow level - специално ниво, в което героят трябва да се справи с агресивни млекодайни чифтокопитни. Препоръчваме играта като тренировка на чиновниците в Агенцията по храните.
В компютърната игра Diablo има Cow level - специално ниво, в което героят трябва да се справи с агресивни млекодайни чифтокопитни. Препоръчваме играта като тренировка на чиновниците в Агенцията по храните.
В компютърната игра Diablo има Cow level - специално ниво, в което героят трябва да се справи с агресивни млекодайни чифтокопитни. Препоръчваме играта като тренировка на чиновниците в Агенцията по храните.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се чудите какво ще правят жандармерията, гранична полиция и снайперистите на МВР в идните дни, просто се обадете на Агенцията по храните и от там ще ви обяснят.

Директорът на Агенцията, Йордан Войнов, обеща истински екшън, но не свързан с поредната акция за цените, както някои биха предположили. Друга възможна версия за хората с по-развихрено въображение е, че вероятно в България се е промъкнала ловка групировка за контрабанда на храни, но уви и това не е верният отговор. Истината за мобилизацията на органите за сигурност е друга и много по-проста. Жандармерията и гранична полиция ще бъдат ангажирани с отстрела на още 19 крави, за които има съмнения, че са болни от шап. Ако те не се справят шефът на агенцията по храните иска (каза го съвсем насериозно) по-мащабна акция с участието на хеликоптер и снайперисти от Министерство на вътрешните работи.

Бурното ни въображение веднага се развихри. Представихме си как по изгрев слънце от близкото летище към странджанската джунгла политат хелипоктери с маскирани командоси. Лично Йордан Войнов и земеделският министър Мирослав Найденов дават зелена светлина на операцията. "Обичам миризмата на барут рано сутрин", казват те с блясък в очите.

За съжаление, МВР официално охлади ентусиазма им и в официално съобщение намекна, че едва ли ще изпрати Специализирания отряд за борба с тероризма срещу 19-те крави в Странджа. Вероятно не и ако те не вземат заложници от мирното население - нещо, което ако се съди от официалните изявление от Агенцията по храните, не е съвсем изключено, защото те (кравите) били "изключително умни".

Всичко това се налага, защото ловните хайки, които работят в момента в Странджа, не могат да се справят с намирането и отстрелването на въпросните животни. В дружинките, по думите на представител на пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), участват около 20 стрелци от самата агенция и такива от горската администрация. С риск да не разсекретим бойните групи в земеделския сектор и с това да провалим операцията, не се наемаме да предоставим повече информация. Все пак не се знае А) с какво са въоръжени кравите и Б) имат ли информатор за хода на събитията. Единственото, което се знае сега е, че ловците водят с 6:0 - това е броят на отстреляните крави, всяка от които дала положителна проба за шап. Сега вече всеки може да се убеди, че в БАБХ наистина кипи усилена работа и то по задачи, които съвсем надхвърлят представите за компетенциите и уменията на един инспектор.

Какво знаем за врага? Кланът на опасните животни наброявал 25 члена, преди да бъдат взети първите шест жертви. Ето и образът им в очите на самия визионер за операцията, Йордан Войнов, "това са изключително умни животни, с по-развито чувство за самосъхранение дори и от дивите животни", каза той цитиран от в. "Дневник". За кравите се знае още, че се разхождат необезпокоявана повече от 20 години из планината. Те дълго време "са без собственик и са на произвола на съдбата. Ловци от агенцията по горите, професионалисти, се опитват да ги отстрелят, но отстреляха само шест броя", разказва Войнов.

Предполага се, че става дума за бивши питомни животни, изоставени от техния стопанин. За връзката между травмата от изоставянето и странното им поведение все още не се изказал никой, но вземайки предвид мащаба на операцията не изключваме възможността да се намесят и компетентни лица от Института по психология на МВР.

В заключение, може да предложим на Агенцията по храните, ако армията от ловци и стрелци все пак не се справи с намирането на 20-тината крави (обърнете внимание - не мишки, а крави - това е най-едрият бозайник на територията на страната), те могат да се обърнат за помощ и към армията. Районът е слабо населен и това може да позволи използването на артилерия и щурмова авиция. Няколкото ни СУ-25 са базирани удобно близо в Ямбол. В случай, че нашата армия не може да се справи с тази задача, разбира се, винаги имаме възможност да поискаме и помощ от партньорите ни в НАТО. Все пак заплахата е наистина сериозна.

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexander5000dm avatar :-P
    Arexander
    • - 1
    • + 103

    Дали ще включат и подводницата? Все пак Странджа е близо до морето и не е изключено кравите да опитат десант към близкия областен център Бургас, където да влезнат в сблъсъци със "Свидетелите на Йехова" и да генерират допълнително напрежение в района, с риск от избухване на сепаратистки настроения в цяла Тракия!

    Нередност?
  • 2
    ventsy avatar :-P
    ventsy
    • - 1
    • + 47

    Само с хелекоптер няма да стане. Трябва най-малко една танкова дивизия да се изпрати. Най-добре с въздушен подкрепа от звено Миг-29 (или СУ бяха?)!

    Нередност?
  • 4
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • + 76

    МВР като дигнат няколко левела от кравите, ще подобрят характеристиките на героя си :)

    Нередност?
  • 5
    jamm avatar :-P
    Kamen Boev
    • - 8
    • + 21

    Феноменът Борисов се оказа по-заразен от шап. Не пропусна Цветанов и Найденов, а сега затресе и Войнов.

    Нередност?
  • 6
    lyekka avatar :-P
    lyekka
    • + 49

    Супер статия - благодаря!

    Нередност?
  • 7
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 5
    • + 74

    най-едрия бозайник на територията на страната е член на ПГ Герб

    Нередност?
  • 8
    da.dimitrov avatar :-P
    димитър димитров
    • - 1
    • + 25

    Много забавна статия:))Щеше и да е "изключително забавна", ако не беше истинска история от нашата действителност. Не знам на тези "ръководни кадри" кой им пише текстовете за речите, но определено е някой с 2-3 текста на фолк хитове.
    А те кравите със сигурност са минали през някой терористичен лагер на Муу - Осама за оцеляване и диверсия в тила на врага!

    Нередност?
  • 9
    niki66 avatar :-|
    niki66
    • + 14

    Войнов утре ще го поздравят с дълго .... муууу ....... ммуууу . Със сигурност е звънял в Швейцария ..... страната на Милка )))))), а отам са му обеснили за добичето .... и , че могат да помогнат с трима евро пастира . Много ме развеселихте ...... благодаря ))))).

    Нередност?
Нов коментар