🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Патриарси от всички страни...

Посещението на главата на Руската православна църква премина под знака на геостратегически интереси и овчарското куче Троян

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Контрабандист на цигари и алкохол, агент на КГБ, приближен на властта са само част от обвиненията, сипещи се към "патриарха Московски и на цяла Русия". Tака ударно започва статията за миналото на руския патриарх Кирил във в. "24 часа" и това беше едно от малкото статии, които бяха извън странния възторг от това посещение. Той пристигна миналия четвъртък и визитата му получи необяснимо голямо внимание от повечето медии. Било заради липсата на новини през дългите празничните дни, било заради незнание, но вестници, телевизии и сайтове отдадоха прекалено голямо значение на това посещение. В него имаше и официални срещи, геополитически анализи, скандал и квазиновини.

"Тридневното посещение на Кирил е първото на руски патриарх в България и изненадва с нарушаването на наложения от столетия ред в списъка на гостуванията, които главата на Руската православна църква трябва да извърши зад граница в другите православни държави, отбелязва електронното издание Mediapool.bg. По този начин патриархът пренебрегнал сръбската и румънската православна църква, които били преди нас в този столетен ред. След срещи с президента, премиера и Цецка Цачева Кирил отиде и до Пловдив, където беше посрещнат радушно от гражданите. На магистралата за Града на тепетата имаше поне един билборд, който призоваваше пловдивчани да посрещнат московския и руски патриарх. След посещението започнаха и тежките анализи. Според Горан Благоев във в. "Труд" руският патриарх дошъл, видял и победил. Че е дошъл и видял, това е ясно, но защо и кого е победил не се разбира от анализа. Авторът заключва, че "една от целите на руския патриарх у нас се оказа подкрепата на българския синод в съперничеството му с Вселенския патриарх Вартоломей. Зад официалните "братски" отношения между Руската и Цариградската патриаршия се крие бясна конкуренция за сфери на влияние. От факта че, Кирил е произнесъл реч пред паметника на Альоша в Пловдив, но не е направил това пред този на Цар Освободител в София се заключава, че това посещение има повече светски и политически характер, отколкото религиозен. Все пак Кирил нарече Путин "божие чудо".

Посещението на руския патриарх в Пловдив се тълкува от Mediapool.bg като подкрепа за пловдивския митрополит Николай да заеме поста на патриарх на българската църква след Максим. Novinite.bg отбелязва в заглавие "Да благодарим  на руския патриарх за признанието към България". Сайтът има предвид, че Кирил е отбелязал значението на християнството и писмеността от Първото българско царство в Киевска Русия, както и значението на Кирил и Методий.

Извън тези анализи медиите изобилстваха и от квазиновини за посещението. "Руският патриарх си тръгна с кутре", пише "Монитор". То било кръстено вече Троян от новия си собственик. То му било подарено от председателката на асоциация "България - Русия" Светлана Шаренкова. Отделно руският патриарх беше обявен за доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии от неговия ректор Стоян Денчев и не последно място той получи два тома от книгата "Руски паметници от Освободителната война 1877-1978 г." лично от руския консул в Пловдив Георги Гергов. Видно от стълпотворението на познати русофили в последните редове, е ясно кому е било изгодно посещението на руския патриарх в България.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 7

    Да си идва, нашата задача е да направим резултатите не особенно приятни за Москва :-) Или по коректно - за управляващата върхушка там !

    Нередност?
  • 2
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • + 8

    Аз пък искам да попитам автора, макар и посещението да е полезно на тези русофили, достатъчно значими ли са те, за да наложат визитата му.

    Дали наистина няма по-големи причини - домогвания за влияние или светски, но в много по-голям мащаб от няколко олигарха

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 4

    Не намерих за себе си отговори на въпросите "защо сега?" и "защо в Пловдив, а не във Варна?" Наистина, посещението в Пловдив е директна и явна подкрепа за консервативния Митрополит Николай в борбата му за Патриаршеския престол. Но и това е дребна цел. Някакви срещи с русофили? Това е периферно за такова посещение. Има нещо, което е останало скрито и се надявам то да се види скоро...

    Нередност?
  • 4
    dislfan avatar :-P
    pero_defformero
    • + 4

    "Киевска Рус" е по-правилно от "Киевска Русия", с Русия на български обозначаваме държавността с център Москва, формирала се след дезинтеграцията на Киевска Рус. Не че нещо, но да не дочуе пани Тимошенко че присвоявате Киев към москалите (:

    Нередност?
  • 5
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • + 4

    опит за замазване на положението от кремъл - след години преоценяване на връзката ни с русия, някоя чекистка глава е замислила да прати един по-неочевидните си членове на "приятелска" визита.

    българинът обаче се е нагледал на подобни филми.

    Нередност?
  • 6
    areta avatar :-|
    areta
    • + 1

    "Отделно руският патриарх беше обявен за доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии от неговия ректор Стоян Денчев "

    Е, браво, вече да те е срам да казваш какво си завършил... То пък един университет... куцо, кьораво и сакато вече се кръстило "университет"!
    Добре че имам и друга диплома, дано там да са по-чистоплътни в избора си на доктори хонорис кауза.

    Нередност?
Нов коментар