Вселенски неволи

От посещението на Вартоломей I бликна цял гейзер с конфликти между патриарси, политици и професори

Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.от президента Росен Плевнелиев
Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.от президента Росен Плевнелиев
Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.от президента Росен Плевнелиев    ©  Анелия Николова
Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.от президента Росен Плевнелиев    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дори в изпълнения с перипетии и публични недоразумения живот на настоящия български президент случилото се тази седмица беше доста неочакван удар под кръста. След като връчи орден на вселенския патриарх Вартоломей I, Росен Плевнелиев съобщи на събралите се в президентството медии, че "Негово Все Светейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а, напротив, дири нейните социални измерения, като винаги търси съгласието и диалога". Само минути по-късно Негово Светейшество доказа, че наистина не изолира църквата от светските дела, но съгласието изглеждаше като последното, което се опита да постигне.

"Безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви Вартоломей. Така той реферира към въпрос, който България не иска да обсъжда публично, но Гърция редовно повдига тайно - за връщането на ръкописи и църковни светини от два манастира в Егейска Гърция, отнети от българската армия по време на Първата световна война. Това му изказване дойде на гърба на друго, което беше направил в "Св. Александър Невски", което доста хора и църковни деятели привидяха като принизяващо нивото на българската църква и привеждането й в подчинена позиция.

И двете изказвания на патриарха предизвикаха буря от анализи и негодувание. Проф. Иван Желев, бивш председател на Агенцията по вероизповедания привидя в посещението друга цел. "Академик Воденичаров докара Вселенския патриарх Вартоломей, за да си направи пиар за неговата президентска кампания", заяви той пред БНР. Това беше откровен удар по ръководителя на БАН проф. Стефан Воденичаров, който наистина стои зад поканата към Вартоломей и който тази седмица бе издигнат от инициативен комитет за президент заедно с друг организатор на визитата - Ренета Инджова. Ивайло Дичев също видя тази връзка в свой статус във Фейсбук.

Разбира се, не може църковен скандал да мине без мнението на най-гласовития от митрополитите: пловдивският Николай. В специална позиция той заяви, че "главните двигатели на сегашната, бих казал - прибързана визита, бяха светски кръгове. Както и да бяха облечени в думи техните намерения, то последващите събития ясно показват, че инициаторите вероятно са имали не толкова духовни, колкото политически цели". Според Николай БПЦ е била принудена, включително медийно, да отправи покана на Вартоломей, без да е изгладила откритите въпроси. Той обвини президента, че е влязъл в тази игра, като посочи, че БПЦ е пратила до неговата канцелария писмо от Вселенската патриаршия, че ако не бъде изгладени някои въпроси, ще бъде забранено служенето на български архиереи на нейна територия. Самият президент заяви, че е нямало как да знае какво патриархът ще каже предварително (съмнително твърдение от гледна точка на протокола).

Накрая богословът проф. Калин Янакиев обясни по bTV, че цялото нещо е било кампания срещу Вартоломей от страна на русофилски кръгове, които искат по-близки отношения с Москва и темата за гръцките манастири е отместване от важния фокус, а именно, че етнофилетизмът (посвещаването на един етнос) е болест, която БПЦ е лекувала дълго време.

Най-доволен от цялата какофония вероятно е Бойко Борисов, който избегна и срещата с патриарха, и коментарите покрай визитата. 

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 5

    С едно изречение, моля: защо дойде вселенският?

    Нередност?
  • 2
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    По-важното е друго, защото Плевнелиев за пореден път се оказва некадърен в действията си. Пръво награждава Неофит, което няма нищо лошо, но преди се кълнеше, че няма да дава ордени на сътрудници на бившата ДС, след това се мазни на всеки чуждестранен гост, особено ако е американски или може си направи пиар, окей теглим чертата и какво стана, Вселенският ни обижда, а ние му даваме ордени. Некадърник нещастен, ухилен чехъл

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#2] от "Да, ама не":

    Досегашните действия на президента предизвикват повече въпроси, отколкото отговори.
    За мен човекът просто толкова си може...

    Нередност?
  • 4
    v_stefanov avatar :-|
    v_stefanov
    • - 1
    • + 1

    Отговор на коментар номер 1 - става въпрос за пари и влияние. Както винаги де. Аз не виждам причина да се кланям на който и да е от така наречените "служители". Те са виновни за много недоразумения в историята. Повече пречат отколкото помагат.

    Нередност?
Нов коментар