Смешен плач

Медиите сами "махнаха" Ботев от учебниците и водиха люта битка за "връщането" му срещу невидим враг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Август. Новинарска суша. Медиите решават да премерят сили в собствена олимпиада. Любимите им дисциплини са вдигане на патриотични щанги и фехтовка в името на националните герои. Българската история, както добре знаем, е територия, на която не се допуска повече от една гледна точка. И въпреки това винаги се намира някой, който да й "посегне" или да се "гаври" с нея, като, о, ужас, отправи предложение за дебат. Добре, че са българските вестници, които не биха позволили на кръвожаден (пък бил той и невидим) враг да "осакати" или "убие" историята ни (в. "Стандарт). И всеки път се впускат в люта словесна битка, водени едновременно от благоговение и гняв. 

"На мушката Мунчо и опълченците", въвежда ни в същността на войната в."Преса". От другата страна на дулото е доклад, поръчан от Комисията за защита от дискриминация. В него се посочват примери от учебниците за стереотипи и предразсъдъци по признак етническа принадлежност, сексуална ориентация, възраст, религия и т.н., които биха могли да породят дискриминация. Има заключения, в които експерти се обосновават и отправят препоръки. Толкова.

Последва емоционално писмо-реакция на директора на издателство "Просвета" Йоана Томова, в което тя пита риторично: "Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?" Вестниците превърнаха този парещ въпрос в констатация и поставиха обществеността пред драматично свършения факт: "Махат Ботев от учебниците." Разбира се, в социалните мрежи се разля мощно народно възмущение. Заблудени и афектирани родители заплашваха, че ще спрат децата си от училище, ако това се случи.

Разгневен, апологетът на созополски мощи и вампири Божидар Димитров, веднага нареди пред "Фокус": "Незабавно уволнение на тези глупави хора." Колегата му историк проф. Андрей Пантев пък продължи серията затрогващи риторични въпроси от страниците на "Преса": "Как да кажем, че черепчетата на дечицата в Баташката църква са помилвани?" И отсече: "Нямаме право да обеззъбим историята." "Това си е жива цензура, маскирана под европейската мантия на коректността", ревна и вестник "Стандарт".

В коментара си "Уикенд", явно не проследил реакциите на колегите си от другите медии и националната съпротива във Facebook, пък се възмути как никой не се възмущава на заверата срещу Ботев - "махат най-великия ни поет от учебниците за "етническа нетолерантност", а никой не протестира".

Веднага обаче го опроверга храбра институционална намеса. Министърът на образованието Сергей Игнатов прекъсна отпуската си, за да брани българския революционер от невидимите гуми, заплашващи да го изтрият от учебниците. "Възмутен съм от това, което пише във Facebook, че Ботев имал проблем да бъде изучаван", заяви той пред журналисти. Можеше, разбира се, кротко да разсее тревогите само с факта, че учебните планове и помагала няма как да бъдат променяни без разрешението на министерството. Но той на свой ред извади шпага. На върха й имаше послание от премиера Бойко Борисов: "Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България."

Комисията за защита от дискриминация се разграничи от доклада. Ботев е спасен. Засега. Защото, както ще ви каже бдящият за конспирациите срещу България Божидар Димитров: "Сега те не успяха, но каква е гаранцията, че няма да успеят утре... Ние съзнателно ще трябва да търпим хора, които ще дебнат удобен момент да нанесат своя пъклен удар."

70 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 71

    Явно силно обичаме да любим и мразим :-) и далеч по малко да четем и мислим :-)

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 6
    • + 38

    Непонятно е, че произведения писани в края на ХІХ в. продължават да оформят отношенията ни към съседни народи и днес.
    Ботев, Вазов, Каравелов, З.Стоянов са велики автори, чиито произведения са писани в конкретен исторически период - подема на националното самоосъзнаване, Освободителната война, изграждане на държавността и сформиране на националната държава. Там българинът е само герой, а другият - само враг. Изненадан съм, че в произведенията на велики автори от съсенди народи като Иво Андрич, Мирослав Кърлежа, Никос Казандзакис, които разглеждат същия исторически период, няма такова рязко национално противопоставяне.
    Дали пък това не е някаква наша особеност: "силно да любя и мразя", както го е казал Ботев?

    Нередност?
  • 3
    godkiller avatar :-|
    godkiller
    • - 4
    • + 30

    Чета и не вярвам на очите си... кой разбрал-недоразбрал и веднага хукнал да се прави на големия патриот, с глупави бомбастични изказвания.

    Нередност?
  • 4
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 7
    • + 17

    От самото начало не разбрах кой пусна идеята, че щели да махат някой от учебниците?? Това си бе просто някакво изследване. Подкрепям реакцията на Комисията по защита от дискриминация - като видяха, че народът ни не разбира от дума, просто обясниха, че се отказват от доклада. Едва ли не им се наложи да се извиняват заради тълкуванията на вестниците!

    Нередност?
  • 5
    panzerino avatar :-|
    panzerino
    • - 18
    • + 7

    Този цирк има няколко измерения:

    * от една страна, това е резултат на все по-засилващото се деструктивно влияние на Доган и партийката му, които все по-ясно доказват на кого, и на какви цели служат. Докато Бг политически зоопарк се хили беззъбо на поредната маймунка от цирка, Доган и ДПС "работят". Резултатите се виждат.
    * от друга страна става ясно, че с Бг интелигенция в Бг вече е приключено- всичко умно и интелигентно избяга навън. В Бг останаха разни странни субекти, кото са по безродни и от най-върлите врагове а Бг държава извън България. Странно, но факт.
    * в Бг обществено пространство сляпо и глупаво се налагат Америкосни "стандарти" на обществено мислене, които не са наши, родни, и нямат никаква връзка с нашите традиции, минало и история. Целта на това "упражнение" е, да се затрие Бг нация окончателно, чрез посяване на "съмнение" в нейната история, исторически фигури и мотивацията на техните постъпки. Резултат от тази тънка психологическа манипулация е, младите да не могат ясно да се самоопределят национално, а това води пряко към разрушение на основите на нашата държавност. Защото нас, като нация, не ни "държи" нито религия, нито личности, нито пари. А само нашата история.

    Нередност?
  • 6
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 4
    • + 9

    Няма дим без огън.

    Нередност?
  • 7
    panzerino avatar :-|
    panzerino
    • - 16
    • + 15

    [quote#4:"Izida"]От самото начало не разбрах кой пусна идеята, че щели да махат някой от учебниците?? Това си бе просто някакво изследване. Подкрепям реакцията на Комисията по защита от дискриминация - като видяха, че народът ни не разбира от дума, просто обясниха, че се отказват от доклада.[/quote]
    Големите неща почват от малките- Болшевисткия метеж през 1917 започна с малки хлебни бунтове.

    Няма по-голямо предизвикателство/предатество към нацията ни от това, да се подлагат на съмнение Турското робство и зверствата извършени от турците за всичките тези години. Просто защото тогавашните събития НЕ може, и няма как, да се анализират и оценяват по съвременни стандарти, както днес не можеш да си сложиш потури, и да отидеш с/в тях на театър. Следователно, не може борбата на един народ за Освобождението му да се представя като "престъпно действие спрямо законна власт", просто защото турците са окупатори, а не "законна власт". Окупаторът никога и никъде не е бил законна власт !

    Всяко съмнение ДАЛИ турците са били окупанти на Бг териртория 500 години, води до логичния извод, че Бг население не съществува, Бг националност-също, и че всички ние сме турци. Което е и крайната цел на "упражненеито" на тези безродници.

    Нередност?
  • 8
    panzerino avatar :-|
    panzerino
    • - 25
    • + 5

    [quote#3:"godkiller"]Чета и не вярвам на очите си... кой разбрал-недоразбрал и веднага хукнал да се прави на големия патриот, с глупави бомбастични изказвания.[/quote]
    Нищо не си разбрал, или си крайно наивен.
    От години текат опити да се ревизира Бг история, да се подкопае Бг нация от основи. Една от най-зловредните фигури тук е Уорлик, който с тъпите си и неграмотни "коментари" по повод и без повод, се опитва да чертае "линия" на поведение и действие.

    Ти даже не се запитваш, защо тези "упражнения" са все насочени към Игото, а не към най-новата ни история?? Защо не се занимават с такъв хъс с времето след 1944, а се захващат с фигури като Ботев, Левски?

    Запитай се и си дай отговор.

    Нередност?
  • 9
    ._._._. avatar :-P
    rrrrrr
    • - 2
    • + 11

    Т.нар. „изследване” (чието пълно название е „Стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование”) не се ограничава само до учебниците по история и български език. Обхванати са всички дисциплини. Ето един култов бисер от „анализ” на учебници по математика за пети и шести клас:

    „Предметът математика по обективни причини не предполага рефериране към темите за етническите общности и/или раси. В прегледаните учебници по математика изобщо не се използват примери, в които да се посочват народности или етноси (освен пояснения за някои „видни древногръцки математици”), няма никакви елементи, които да информират или да провокират предразсъдъци по етнически признак.
    Единствено като бележка може да се отбележи, че без изключение в различните задачи или примери са използвани български и християнски имена (напр., Иван, Борис, Евгени, Чалдар, Ирина, Таня, Стефан и пр.), както и някои чужди имена (като Моника и пр.), възприети сред българи – християни през последните години.”

    :D

    Нередност?
  • 10
    dias avatar :-|
    dias
    • - 11
    • + 13

    Жестока работа!Самият факт ,че този въпрос се дискутира е престъпление!Историята , Г-жо вносител на въпросите в комисията/понеже името и не е за споменаване/,не я пишете Вие,Тя е написана от Захари Стоянов,ако не знаете в "Записки по Българските Въстания" ,"Видрица" на Поп Минчо Кънчев/изпратен до края на живота си в Диарбекир/ и"Време разделно" на академик Антон Дончев.
    1.Записките на Захари Стоянов са определени като Световна класика за 19 век.
    2.Захари Стоянов и Поп Минчо Кънчев са се самоопределили като хроникьори на събитията.
    3.Антон Дончев пише "Време разделно" за 41 дни,до момента преведен над 30 езика и продаден над 2 700 000 екземпляра.Същият роман е нареден до класици като Гогол и Шолохов и се изучава до днес в славянските университети в САЩ,определен като световна класика за 20 век.
    Как само Вие господа искате да пренапишете историята ,и как само в България насажда омраза незнам?!Силно се съмнявам дали сте прочели и една книга от световната класика в живота си , и дали можете да изброите поне петима от великата "Епопея на забравените" на Вазов.Той я е написал навремето заради такива като Вас,защото се бяха самозабравили,както вас.

    Нередност?
Нов коментар