🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Патриотични игри

С наближаването на изборите националистическата истерия ще става все по-шумна

Митингите на националистите ще зачестяват с наближаването на изборите.
Митингите на националистите ще зачестяват с наближаването на изборите.
Митингите на националистите ще зачестяват с наближаването на изборите.    ©  Георги Кожухаров
Митингите на националистите ще зачестяват с наближаването на изборите.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато пишем този текст, мюсюлманите в България посрещат Курбан байрам. Най-големият празник в религиозния календар на близо 600 хиляди души в страната. Време за равносметка, прошка и грижа за тези, които нямат. Време за истории от село Константин. Там повече от половината жители са мюсюлмани. Местните събират пари, за да поправят покрива на разпадащата се църква. Точно така, църква. А две години по-рано успяват да съберат дарения, за да има и джамия в селото.

Това е история, която няма да прочетете в новините. Те са паралелна вселена, в която рядко има място за живи човешки отношения и техните нюанси. Там върви черно-бялата линия на противопоставянията. На тези, които посягат на всичко българско и родно, и другите, които яростно го бранят. В този свят незнайни експерти искат да махнат Ботев от учебниците по история. Имами - да превърнат България в шериатска държава. Ученици от ромски произход се "гаврят" с портретите на национални герои и царе. Общински съветници от ДПС отказват да почетат генерал - освободител от Балканската война. А "Атака" и ВМРО спират строежи на джамии. 

Това са все сюжети от последния месец. Разказвани най-често точно с тези плоски обобщения. А напоследък и с увеличаваща се истеричност. Свиквайте, опитите на политици да ни убеждават, че "атаките срещу българското зачестяват", ще растат правопропорционално на наближаването на изборите.

Причината е проста. Обобщава я социологът от "Отворено общество" Алексей Пампоров: "Резултатите от изборите в България много често се определят от страхове и стереотипизирани надежди" (за "силната ръка, която ще оправи България" например - бел. авт.). С други думи, има ниша за националистически тези и почти всички играчи в политико-медийния театър имат интереси да се наместят в нея. Пампоров наблюдава възпроизвеждането на един и същ модел от края на 90-те години до сега - девет месеца преди изборите започва да се пише изключително негативно за религиозните и етническите малцинства.

"Има ясно изразена тенденция за трансформиране на социалните конфликти в етнически конфликти по време на избори", казва Орхан Тахир от сдружение "Гражданско общество в действие", организация, правила изследване за ефекта от казуса "Катуница" върху местните и президентските избори миналата година. Тъкмо уроците от "Катуница" го карат да заключи, че парламентарните избори ще минат под знака на етническото и религиозното противопоставяне. "Противопоставянето мобилизира определени групи избиратели, които нищо друго не може да ги накара да отидат до изборните секции. Тези граждани гласуват "против", а не "за", на тях няма нужда да им се плаща или да се стимулират по някакъв друг начин – достатъчно е да им се покаже враг и това е много по-опасно от купуването на гласове", казва още Тахир. 

А експлоатацията на страха като политически инструмент ще бъде още по-ожесточена предвид загубата на доверие, която бележат всички основни партии на статуквото. "Социологическите ни данни показват стопяване на електората на ДПС от традиционните 8% до 4%", казва Пампоров. А това е сигурен знак, че Доган ще търси и използва всяка възможност за провокация, с която да хвърли ръкавицата към националистите (виж текстa). В крайно дясното също тече разпад. "Атака" слезе до 1.5% и загуби всякакви шансове да влезе в следващия парламент. Дори теоретични", коментира Алексей Пампоров. Тъкмо това е причината Волен Сидеров да разиграва истерично всеки медиен сюжет с участие на малцинствата в познатия ни рефрен: "ако "Атака" я няма в парламента, те ще превземат България". Както и да търси допирни точки с други националистически формации, за да не позволи на ГЕРБ да разсее националистическия вот. ГЕРБ пък от своя страна използва напрежението, за да конструира собствени кампанийни митове - като този, че "националната сигурност е застрашена" и те храбро я бранят с полицейски мерки. Патриотичните игри служат и на БСП, като им дават аргументи в иначе вялата им полемика срещу правителството (спомнете си задочния диалог между Сергей Станишев и Бойко Борисов на тема "употреба на националното знаме в творчеството на Мишо Шамара).

От кресливия национализъм печелят всички политически сили. И медиите, които се хранят от скандала. Загубата е за всички, които са принудени да гледат и играят в този филм.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • - 8
    • + 11

    Темата за патриотизма е много чувствителна, но и "хлъзгава". Границата между патриотизъм и патриотарство е изключително хлъзгава.

    Нередност?
  • 3
    ledeno_stydeno avatar :-|
    girl power
    • - 9
    • + 10

    ДПС започнаха предизборната си кампания вече! И както винаги- играят нечестно.

    Нередност?
  • 4
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 34
    • + 12

    Само в бедните и комплексирани общества избуява плевела на национализма. Да сте чували за националистически партии в Швеция или Швейцария?

    Нередност?
  • 5
    titaka avatar :-|
    titaka
    • - 14
    • + 20

    Хах, Г-н Д., Швейцария се управлява от националистическа партия, ако не знаете! ВМРО спират строежа на джамии там, където те са строени насила, за потурчване на местното циганско население. И не те, а гражданите на въпросния град събраха тези подписи, против строежа на джамията! ВМРО неведнъж са казвали, че българите мюсюлмани са наши братя и не трябва да се делим заради религията! Те дори ги поздравиха за курбан байрам.

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 12
    • + 15

    [quote#4:"Г-н D."] Да сте чували за националистически партии в Швеция или Швейцария? [/quote]Те щото нямат националистически партии , и щото са много толератни .... затова забраниха минаретата.

    Хората, нормалните хора и общества си защитават интересите! Без да го афишират, и без някой да ги нарича националисти - те просто отиват и гласуват СРЕЩУ ФАНАТИЗМА и НАГЛОСТТА.

    А ние толератните, прекалено толератните - си подаваме толератния г.з на всеки "доброжелател" в името на етническата толератност...

    Нередност?
  • 8
    borko_to avatar :-?
    borko_to
    • - 14
    • + 16

    Причината е проста. Обобщава я социологът от "Отворено общество" Алексей Пампоров:

    А не е ли вече крайно време като се поместват изявления на лица от "Отворено общество", "БХК", "ЛГТБ" и т.н да се изписва "ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ"?!?

    Нередност?
  • 10
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 2
    • + 1

    печалното е че игрички с огън се плащат от бюджет.
    и никой не реве за референдум в Кърджали за почетно гражданство на съгражданин-воин.
    може би движението към пари и съгласни го е страх от хлъзгаво.
    ...генерал - освободител от Балканската война .. г-н Кожухаров е безименно следователно ?гражданин на Кърджали.
    а трябва да се пише и история..кой бил шо бил с кого е бил и що някои с кои факти са против почетно гражданство в град в който не живея и не избирам общинар. може пък интервю с разумен историк да осветли друга причина за отказ освен крясък на сокол. или да няма друга причина. знае ли човек..

    .

    Нередност?
Нов коментар