🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Даваш ли, даваш, Паисий на IX клас?

Как медиите превърнаха дебата за учебните програми във фалшив патриотизъм

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българи ли сме и българи ли ще останем - не, това не е име на предаване по телевизията на "Атака" или мото на събиране на националисти. А посоката, около която цяла седмица се въртя дебатът по повод предложенията на Министерството на образованието и науката (МОН) за промени в учебните програми. Накратко - миналата есен парламентът прие нов образователен закон, на базата на който се изменя разпределението на учебното съдържание за класовете и съответно учебниците. МОН написа проекти за нови програми за II, VI и VIII клас и ги публикува за обществено обсъждане. А то залитна в една посока - лишава ли министерството учениците от най-патриотичните български произведения. В крайна сметка патриотичната офанзива завърши с искане на оставка на образователния министър.

На първа линия в борбата срещу "заличаването" на българската памет застана водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян. Въоръжен със специална тв кампания, в която притеснени деца рецитират на тъмен фон и под звуците на възрожденска музика произведения, които според водещия отпадат или са "набутани в ъгъла", той цяла седмица се опитваше да убеди зрителите, че мястото на тези текстове е "в сърцата на хората". "Хората буквално искат да ви линчуват. Докога ще продължава тази гавра с българската литература", нападна Хекимян зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева. Опитът й да обясни, че "История славянобългарска" се мести от VI в IX клас, за да бъде по-добре разбрана от учениците, а училището трябва да влезе в ХХI век, беше сразен със следващия въпрос: "Това значи ли да не бъдем българи?" Готовността на водещия да се жертва в името на запазването на "българското самосъзнание" кулминира в негов прочувствен текст на сайта на bTV. "Да, сигурно сме малък и комплексиран народ... именно затова нямаме много за губене. Това, че паметта ни изтича в канала, не е само усещане", предупреждава Хекимян и продължава: "Защото, както сме започнали, много скоро отговорът на въпроса "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", ще бъде "Давам, давам..."

Удобния залък с далечното българско минало захапаха, разбира се, и други. "Махат "Балканджи Йово" и Паисий, за да ни превърнат в буферна зона за бежанците", напомни за себе си бившият тв водещ, сега евродепутат, Николай Бареков, цитиран от "Блиц". "Фалстарт: Реформата удари по шестокласниците", коментира сайтът на "Стандарт".

"Турското робство вече не е владичество, а само съжителство", написа в заглавие Offnews без значение, че програмата използва "съжителство" само от гледна точка на "традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието". Терминологията около османското владичество, по която историците отдавна са постигнали консенсус, беше следващият фитил на общественото и медийното недоволство. Сутрешният блок на "Нова тв" се включи директно от Калофер, откъдето репортерът предава: "Калофер въстана. Но този път срещу опитите да бъде подменена българската история". "В защита на българщината" пък е озаглавен репортажът на новините на телевизията по същия повод, който се пренася в Карлово, за да чуе мнението на "потомствена карловка", чиито деди са се борили за освобождението. Патриотичният патос на повечето медии през седмицата определено показа, че паметта трудно ще бъде заличена. Виж за журналистиката е друг въпрос.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 116
    • + 3

    България преди всичко тук място за друго няма!България има богата история,времена на подем и времена на упадък.Българите са издръжлив народ инищо не е могло да ги асимилира.Народната памет тачи и пази своите герои-национал революционери.Българите ревниво пазят своята история и любовта към царя-освободител.НО!? как да продължи обучението в българските училища на двата етноса по история и литература?!Това е големия проблем на политиците!?Трябва да сме Евроатлантическа демокрация без шовинизъм и разделение на етносите,но и без фанатизъм.Да се спазват равенството на закона и без подстрекаване на малцинствата към радикализъм.Според конситуцията официален език е българският!!!На майчин език да се говори само в къщи,независимо от етноса!!!За нарушителите строги наказания!!!

    Нередност?
  • 2
    minuvach avatar :-?
    Минувач
    • - 2
    • + 15

    Историята ни не се изучава и тайните й остават неразкрити, сякаш са нещо срамно.

    Дали си дават сметка радетелите и почитателите на турското робство в България, че руските селяни, тоест деветдесет процента от руското население, не са имали право да се женят без разрешението и одобрението на помешчика?
    Дали си дават сметка радетелите и почитателите на турското робство в България, че руските мужици са били съвсем законно бити, продавани, изселвани и местени от място на място като добитък.
    Хиляди хора, цели села са били произволно натирвани от губерния в губерния по прищявка на господарите-дворяни и помешчици.

    Няма обаче нищо особено срамно, или странно в това, че българите не са оказали особена съпротива на турските нашественици и дори нещо повече – помагали са им.
    В битката на Косово поле са участвали и българи. Ама не на страната на християните.
    Хич не се дивете, нито подскачайте от възмущение или изненада – българите са се били срещу обединеното християнско войнство на сърби, албанци, унгарци, власи и други (малко италианци и поляци). На страната на турците са се били. Начело с болярина Константи от Велбъжд.

    А Шишман наистина е водил войските си – кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака. Само че не срещу турските завоеватели, а на тяхна страна!
    Шишман е водил войската срещу враговете на султана – анадолския род на Караманите. Защото е бил негов васал. А как се е държал Шишман при няколкодневната обсада на Търново, по-добре да не знаете. Както е рекъл Един: "Аз още много мога да ви разкажа, ама можете ли го понесе…”

    Всъщност най-упорита, най-продължителна и най-юнашка съпротива срещу турците са оказали албанците. Това също е слабо известно, обикновено ги смятат за турски съюзници, защото са мюсюлмани (такива стават по-късно). Турски съюзници са били българите, не албанците. А по-късно и сърбите са им били съюзници.

    Страшният кръвен данък.
    Отнемането на млади момчета от семействата им за еничарската войска и за султанските служби. Данъкът, който бил една от причините за народното недоволство и въстанията против турците. Народното недоволство (отделен е въпросът доколко е общонародно това недоволство), национализмът и бунтовете против турците се случват главно през втората половина на 19-ти век. "Кръвният” данък е отменен през 1637 година – два века по-рано.
    С този данък били събирани около три хиляди момчета годишно.
    От цялата Османска империя. Цялата. От всичките Балкани, от цяла Мала Азия и от Египет.
    Което показва, че отнетите от турската власт деца тогава не са били повече на брой от тези, които майките изоставят по домовете за сираци сега.
    Освен това, когато едно семейство отглежда средно от пет до седем деца, по-лесно може да се разделиш с едно. И да храни едно гърло по-малко.
    Още повече, когато знае, че детето не само ще оцелее, но ще бъде осигурено откъм битови удобства и рахаталъци цял живот.
    Нещо повече – като знае, че това е единственият начин това дете да се издигне. Да станеш богаташ, управник, велможа. Да достигне до най-високия сан в империята – велик везир. Нещо като министър председател тоест.
    Между 1453 и 1623 година от 47 последователни велики везири 37 са били от християнски произход и почти всички са били събрани от "кръвния” данък -девширме.

    Нередност?
  • 3
    minuvach avatar :-?
    Минувач
    • + 14

    Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский


    "„А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим? - попитал един път Божил Георгиев Левски, в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.
    - Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”"

    Нередност?
  • 4
    minuvach avatar :-?
    Минувач
    • - 3
    • + 9

    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.
    З.Стоянов

    Нередност?
  • 5
    petrof avatar :-@
    petrof
    • - 2
    • + 11

    Най-продажните медии и журналя тръгнали да ме учат на родолюбие и патриотизъм!!!!
    Същите медии, дето се надпреварват да опростачават народа с всякакви "риалитита", същите медии дето с удоволствие канят за събеседници Азис-мазис и вся остальная сволоч.....
    И сега седнало онова "журналистче" да ме учи на родолюбие....

    Нередност?
  • 6
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 2
    • + 6

    Завоевателната политика на османската империя е била подчинение на балканските царства и васално подчинение при завладяване на Европа.След разбиване на османската войска и хаотичното й отстъпление се създават условия за дискриминация на християнското население"не робство"убийства,грабежи,ангария,непосилни данъци и т.н.На което християните отвръщат с лично отмъщение и въстания.Третия етап е даване на известни свободи на християните,без права в управление на империята.Четвъртия етап е даване на просперитет на манифактурно-занаятчийското производство за нуждите на империята.След навлизането на модерните западноевропейски стоки,новообразувалият икономически християнски елит в окупираните територии,започва брожение за национална независимост.Да не забравяме,че императора на Русия освобождава руския мужик от крепостничество през 1862г.А западно-европейските крепостни са нямали право на първа брачна нощ.А в Америка е имало истинско робство.Българският народ е бил свободен да се придвижва и работи по цял свят.Но за периода от 1944 до 1990г. българите бяха закрепостени да работят и живеят по месторождение,да не говорим,че им бяха отнети жилища,имоти и инакомислещите избити по лагери и затвори с измислени присъди.Нека народа да зачита и тачи паметта на жертвите за национална свобода,но и да помисли как да съжителстваме вече с етносите.Как да се изучават историята и литературата в българските училища?Разбрахме,че с промяна на имената турците и циганите не станаха българи,а още повече се затвориха в своя етнос.Да това е задача на политиците,ако религията ни разделя,политиката и законноста трябва да ни сплоти без партийно разделение!?

    Нередност?
  • 7
    maka avatar :-|
    maka
    • - 1
    • + 2

    Най-после нещо смислено. Браво на Рада Госпожина (чувал съм я някъде, бе). Довечера като си ляга жате Бойчо Огнянов, да не забрави да си извади регорматорският блок от джоба и да го подреди някъде между унгарската сабя и останалите трофеи. А докладите, присъдите, реформата... тях ще ги мислят съветниците и бедната ми, бедна Кунева... след Гредетин.

    Нередност?
Нов коментар