Редник Джамбазки, бегом до хоризонта и обратно!

Оказа се, че зам.-председателят на ВМРО и радетел за връщането на наборната военна служба изобщо не е бил в казармата и повече от 10 години отбивал дълга към отечеството, за да завърши обучението си по право

Ангел Джамбазки    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мине се, не мине време в българския публичен живот и се завърта клишето, че откакто няма казарма в България, няма и истински мъже. Тази стара македонска песен запя и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки тази седмица от телевизора, но падна по очи заради личния си пример.

Основните му аргументи за връщането на задължителната военна служба са "геополитически" и че там младите мъже и жени могат да се научат на "полезни навици" и "ценности".

Поводът да се даде жега на любимата за патриотите тема e готвеният от ГЕРБ проект за промяна на конституцията. Подкрепата на коалиционните партньори за него, разясни Джамбазки в сутрешния блок на bTV, минава през това да бъдат одобрени техните предложения за промени като въвеждане на образователен ценз за гласуване, връщане на казармата и това бракът да бъде дефиниран като съюз между мъж и жена (каквото е и сегашното определение в конституцията впрочем).

Всичко шест, но се оказа, че самият Джамбазки е сред скаталите се от военна служба граждани, докато тя все още беше задължителна.

Оттук насетне между него и водещата на сутрешния блок на bTV Мария Цънцарова се разигра следният диалог:

М.Ц: Вие къде служихте?

А.Д: Аз не съм служил.

М.Ц: Защо?

А.Д: Защото не завърших висшето си образование навреме.

М.Ц: Колко време следвахте?

А.Д: Уф, близо десет години. Осем, ако не се лъжа.

М.Ц: А защо не прекъснахте, за да изпълните дълга си към отечеството?

А.Д: Е, добре, че не прекъснах, защото право трудно се завършва, ако си го прекъснал веднъж. Но не се безпокойте за моята подготовка. Тя е достатъчно добра за всяка една ситуация.

Всъщност супер е, че Джамбазки е избрал образованието пред година и половина "мирно" и "равнис". Кой знае дали щеше да държи вдъхновени речи от трибуната на Европейския парламент, ако беше предпочел въшкарника пред учебника по конституционно право?

В социалните мрежи обаче не му простиха лицемерието и заваляха едни саркастични коментари, мемета, та и специална песен. Някои потребители предлагаха да му дадат да сглоби и разглоби един калашник да видим колко е подготвен за всякакви ситуации. Други му влизаха в положението - "човекът иска връщане на казармата, за да могат хората по-дълго и напоително да учат право". (@batedrajko в Twitter)

И така, Джамбазки може и да не е ходил войник, но в политиката явно следва едно от неписаните правила на казармата - "Може да нема ред, ама трябва да се спазва".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 1

    Редник Джамбазки, бегом от мен до другото дърво.

    Нередност?
Нов коментар