🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Марш в будката на портиера!

Столично училище сложи бял контейнер, за да изолира децата със симптоми на грип

скрийншот bTV
скрийншот bTV
скрийншот bTV    ©  скрийншот bTV
скрийншот bTV    ©  скрийншот bTV
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Никой сигурно не е и подозирал, че една невзрачна бяла будка на входа на 119 столично училище в "Изток" може да предизвика толкова гняв сред родители и други коментиращи във фейсбук. От репортаж в сутрешния блок на БНТ на 31 август стана ясно, че при необходимост кабинката ще се използва като изолационна кабина за деца с грипни симптоми. Повечето родители поне в социалните мрежи обаче не са очаровани от идеята кашлящото им дете да бъде затворено в будката на портиера, докато ги чака да го приберат.

"Тази лъскава будка пред обгрижвано от медиите софийско училище може да е за охрана или за продаване на мекици. Грешите! Вчера една от телевизиите тризначки обясни: Това е будка, предвидена за ИЗОЛАТОР на деца с грипоподобни симптоми", коментира на стената си във фейсбук потребителят Цветана Милчева, която е споделила снимки от различен ъгъл на потенциалния изолатор. Майка коментира под поста, че са я побили тръпки, като си е представила как "детето ми седи (и вероятно реве) вътре в това като болно животно, докато аз със сърцебиене тичам да си го прибирам". Друг потребител в социалната мрежа пита "Това да не е от будките, които ги поръчаха за КПП-та". Лайтмотив в коментарите е, че такова отношение към децата не може да се види никъде в Европа. Има и родители, разбира се, които не виждат чак такъв проблем с бялата кабинка. "Детето най-вероятно ще си прекара времето в цъкане на телефона си и даже няма да разбере от какво е трябвало да се травмира толкова," смята една майка.

Милчева напипва и друг важен детайл - 119-то училище, чийто директор е Диян Стаматов, столичен общински съветник от ГЕРБ и бивш зам. министър на образованието и науката по времето на Борисов 2, непрекъснато е обект на репортажи и се дава за пример за образователни иновации от водещите телевизии в страната, включително и по време на коронакризата. "Като е тръгнало на иновации, предлагам освен будки да бъдат издигнати и вишки, за наблюдение на ситуацията и за още по-сигурна изолация на болните," предлага Милчева.

Във всеки случай, от 119-то училище дават на заден за будката. "Това беше една от идеите да се постави до входа на училището, защото указанията на Столична-РЗИ е да е до изхода, в близост до входната врата. Ще търсим и други места, има време до 15 септември," обяснява Стаматов пред Столица.bg. Според него будката е "отоплена и осветена, изглежда добре, беше портиерна и продължава да е с такова предназначение."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 2

    Тя тази будка не е сложена там заради "стабилността" в училището макар че директора е абсолютна подлога. Срещу 119 училище се намира Литера където е апартамента с хаспела на цветанов. Така че портиера е заради сградата!

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-@
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 3

    И в това "елитно" училище щом е възможна тази простотия, представям си на други места какво може да е!
    И директора бивш министър! Нямам думи.

    Нередност?
Нов коментар