Античните мозайки под краката им

Общината в Ивайловград се опита да оправдае нередните си действия във Вила "Армира" с коронавируса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Вила "Армира" наистина е едно бижу, което привлича туристи", каза преди няколко месеца пред БНР кметът на Ивайловград Диана Овчарова (ГЕРБ). Затова и нямаше да е новина, че младоженци са избрали единствената римска вила в България за сватбената си церемония през миналия уикенд, ако не се оказа, че май никого не го е грижа за въпросното бижу. От снимки и разказ на случаен турист в историческия паметник, които бяха публикувани в социалните мрежи, стана ясно, че сватбарите съвсем спокойно са се разхождали върху античните мозайки в комплекса. При това пред погледа на кмета Овчарова, която е водила лично бракосъчетанието.

Вила "Армира" е уникален паметник на римското строителство. Тя е една от четирите толкова добре запазени сгради на заможни римляни в света, а подовите мозайки са уникални. За нейното реставриране и консервиране наистина са изхарчени милиони.

Димитър Иванов - очевидецът, който разгласи случая, твърди, че след като е направил забележка за ходенето по мозайките, Овчарова лично му е казала, че не е негова работа да следи за спазването на реда в музея. И даже обяснила на сватбарите, че нямало проблем да стъпват върху тях, включително и с обувки с високи токчета, тъй като били обработени със специални материали.

След като историята се разпространи в медиите, а прокуратурата и Министерството на културата започнаха проверки, се оказа, че все пак община Ивайловград видя проблем. В началото на седмицата, когато кметът се оказа в болнични, пред "Нова телевизия" заместничката й Светла Моллова почти се извини с думите, че местната власт "като цяло отчита грешката си, че е допуснато да се стъпи върху тези исторически артефакти". Но побърза в същото време да оправдае случилото се с COVID епидемията. "Това е допуснато, за да се спазят мерките от метър и половина между хората", обяви тя.

Ден по-късно обаче версията с корона кризата и социалната дистанция, меко казано, се пропука. Club Z публикува снимки от сватби през 2014 г. от сайта на самата община, на които се вижда, че гостите стъпват върху мозайките от I век, а по-късно електронното издание zaistinata.com показаха пък други кадри от събития през последните три години, на които кметът Диана Овчарова и областният управител на Хасково - съпартиецът й Станислав Дачев, правят същото.

Все още няма коментари
Нов коментар