Последният Бретънуудски скандал

Кристалина Георгиева ще продължи да ръководи Международния валутен фонд

Американският университет в България удостои със званието "Доктор хонорис кауза" Кристалина Георгиева д-р Дейвид Еванс президент на АУБ
Американският университет в България удостои със званието "Доктор хонорис кауза" Кристалина Георгиева д-р Дейвид Еванс президент на АУБ
Американският университет в България удостои със званието "Доктор хонорис кауза" Кристалина Георгиева д-р Дейвид Еванс президент на АУБ    ©  Велко Ангелов
Американският университет в България удостои със званието "Доктор хонорис кауза" Кристалина Георгиева д-р Дейвид Еванс президент на АУБ    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Западната международна финансова система е възникнала със споразумението в Бретън Уудс през 1944, вследствие на което възникват Международния валутен фонд и Световната банка. Точно между тези две институции възникна спор, в което беше замесено името на Кристалина Георгиева. Тя ще запази поста на управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като беше подложена на проверка заради обвиненията, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е оказала натиск на служителите да манипулират данните, за да подобри позицията на Китай в класацията Doing Business, която беше спряна.

Предполагаемите й действия бяха подробно описани миналия месец в доклад, поръчан от Световната банка и подготвен от адвокатска кантора WilmerHale. Георгиева, която е първият човек от развиваща се страна, оглавил фонда, категорично отрече твърденията.

Няколко дни бордът се опитваше да постигне споразумение за съдбата на българския икономист, след като имаше разделение между неговите 24 директори. Георгиева беше спечелила подкрепата на Франция и други европейски правителства миналата седмица, но представители на САЩ и Япония настояха за по-задълбочен преглед на твърденията според източници, запознати по въпроса, цитирани от Reuters. Консенсус Георгиева да изкара мандата си се появи в понеделник след продължилите обсъждания, твърди Financial Times. В крайна сметка за борда на МВФ представените доказателства "не показват категорично", че Георгиева е изиграла "неподходяща" роля в класирането на Китай в доклада на Световната банка.

Българката приветства одобрението на борда в специално свое изявление и каза, че е доволна, че членовете му са се съгласили, че обвиненията срещу нея са неоснователни.

"Това очевидно беше труден епизод за мен лично, каза тя. Искам обаче да изразя своята непреклонна подкрепа за независимостта и почтеността на институции като Световната банка и МВФ; и моето уважение към всички, ангажирани със защитата на ценностите, на които са основани тези организации."

Тя обаче ще трябва да бъде доста по-внимателна от тук нататък, защото САЩ ще настояват за промени в МВФ и Световната банка, за да се предотвратят допълнителни случаи на евентуални манипулации - нещо, което бордът на МВФ също сигнализира, че ще обмисли. "САЩ смятат, че трябва да се предприемат проактивни стъпки за укрепване на цялостта и достоверността на данните в МВФ и че институцията и нейното ръководство трябва да подновят ангажимента си да спазват прозрачността и защитата на сигнализиращите лица, свързани с политиките, изследванията и анализите", се казва в позиция на Министерството на финансите.

Все още няма коментари
Нов коментар