🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Където и да отиде Пеевски - възторг, умиление и благодарност

След дълго отсъствие от публичния живот санкционираният за корупция по закона "Магнитски" започна кампания за реабилитирането си

Делян Пеевски беше рзпитан в ДАНС
Делян Пеевски беше рзпитан в ДАНС
Делян Пеевски беше рзпитан в ДАНС    ©  Велко Ангелов
Делян Пеевски беше рзпитан в ДАНС    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Делян Пеевски е много човечен с хората, а за ДПС е много важна връзката с хората, които ги избират. Затова Делян е важен, защото хората го обичат", обясни миналата събота пред bTV кандидатът за вицепрезидент на ДПС Искра Михайлова. Михайлова, която сега е зам.-председател на групата на Renew Europe, групата на либералите в европарламента, стана евродепутат през 2014 г. на мястото на отказалия се Пеевски, напомнят от Offnews. И наистина, откакто санкционираният за корупция по международния закон "Магнитски" кандидат-депутат се появи пред ДАНС преди няколко седмици, той се къпе в народната любов, за която Михайлова разказва.

А тя никъде не е по-видима, отколкото в сайта "Пиринско" - "новините на Югозападна България". В сайта написаха, че "Сатовча посрещна Делян Пеевски с възторг, надежда и благодарност". Извън заглавието, изпълващо читателите с умиление точно в стила на "Работническо дело", журналистът от "Свободна Европа" Полина Паунова отбеляза, че на дописката за Пеевски е изключена опцията за коментиране, а под дописки за кандидат-депутати от други партии коментирането е разрешено. "Защо сайтът "Пиринско" пречи на обикновените потребители да потвърдят думите на Искра Михайлова", попита Паунова в социалните мрежи. Това вече е съвсем невъзможно, тъй като статията беше изтрита.

А Пеевски продължава да се появява упорито по медиите, след като с години ги избягваше. От "спонтанни" интервюта за контрапротестиращи в полза на главния прокурор до съобщения до медиите със снимки, че се е ваксинирал, Пеевски е близо до милеещия за него български народ. А новата рубрика в репертоара му е с кметове, част от които избрани от ГЕРБ. Миналата седмица Пеевски постави Бойко Борисов в обяснителен режим, след като заедно с лидера и кандидат за президент от ДПС Мустафа Карадайъ се срещнаха с кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е от ГЕРБ. По-късно той отиде и при кмета на Свищов, също подкрепен от ГЕРБ. Бойко Борисов отказа да коментира този факт.

Тази седмица пък на поредната си обиколка, "най-големият дарител на държавата" се срещна с независимия кмет на Банско Иван Кадев, който според "Труд" му е благодарил за даренията към града по време на първия локдаун. От срещата между двамата стана ясно и кой е истинската причина Банско да има проблеми. В целия напоителен материал на "Труд" никъде дори не се споменава законът "Магнитски" или новите разкрития за офшорки на Пеевски от документите "Пандора", но пък Пеевски успява да обвини "кръга "Капитал" и за проблемите на Банско. Всъщност цялата публична кампания на бившия депутат изглежда като опит през ДПС той да получи публична реабилитация - въпреки че е санкциониран за корупция, да се покаже, че "народът" го обича. Засега това се случва изключително и само с платени публикации, а на изборите и вероятно с крепостните избиратели на движението.

Все още няма коментари
Нов коментар