🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Третият вот и шансовете на старата власт: реваншът дебне отвсякъде

БСП и партията на Слави Трифонов ще определят от кой лагер ще бъде правителството

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В следващия парламент ще има ново правителство - или около ГЕРБ-ДПС, или около "Продължаваме промяната" и ДБ.
  • След двата провалени вота съотношението в силите на стария и новия ред не стана по-ясно.
  • Турнето на Делян Пеевски из страната е строяване на редиците за защита на статуквото.

"Ако те спечелят следващите избори, ще се почувстват още по-безнаказани и още по-решителни - всеки зъл сценарий ще бъде възможен." Това каза в интервю за европейския Politico преди няколко дни Доналд Туск за управляващите в Полша. След като изтече мандатът му, бившият председател на Европейския съвет и бивш премиер се завърна в родината си с амбицията да съживи шансовете на опозицията за победа на изборите през 2023 г. Подкрепата за основаната от него през 2001 г. "Гражданска платформа" за кратко време скочи до 25%. И въпреки че рейтингът на дясно-консервативната "Право и справедливост" е с 14 пункта отгоре, Туск е убеден, че победата е възможна, ако разцепената опозиция заработи заедно.

Звучи познато и в българския контекст, но не е същото. Режимите и в Полша, и в Унгария, където обединената вече за изборите догодина лява и дясна опозиция на правителството на Виктор Орбан "диша във врата му" в социологическите проучвания, се сдобиха и с по-голяма заплаха - европейските фондове да бъдат обвързани с независимостта на съдебната система, реален бич за политическата корупция. Това е и рамо за опозицията в двете страни, включително за заканите й да изправи пред съда висши фигури от сегашната власт.

На техния фон това, което забравената от боговете на ЕС България успя да постигне сама с протестите от миналата година срещу модела на ГЕРБ-ДПС и двата парламентарни вота през тази, граничи почти с героизъм. Въпросът е дали страната ще продължи скъсването с управлението, което я обрича на бедност и изостаналост, или ще свърне към поредния зъл сценарий. А той е пряко свързан с друг въпрос - кой в следващия парламент и доколко може да се брои в отбора за реална промяна.

Изборната битка на 14 ноември ще е решителната при всеобщото убеждение, че след нея вече ще има редовно правителство. Но след двата провалени вота съотношението в силите на стария и новия ред не стана по-ясно. За ДПС и ГЕРБ, които са най-силно заплашени от курса, който служебните правителства на президента Румен Радев поеха, предстоящите избори могат да се окажат "бой последен". И по всичко личи, че са готови да хвърлят в него значителна част от ресурса, натрупан с дългогодишната безнаказана злоупотреба с лостовете на властта. Макар и леко посърнал в последните месеци, този ресурс си е все още на мястото - и като финансово измерение, и като контролен дял от позициите в централната, местната, съдебната власт и медиите. Както казва Андрей Райчев пред Deutsche Welle: "Не знам защо някой си прави илюзия, че ГЕРБ е умряло куче".

Ако съдим не по думите, а по делата, изглежда, че и токсичността, която постави ГЕРБ и ДПС в политическа изолация през тази година, вече няма същата възпираща роля по отношение на взаимодействието с тях, както в кампаниите за предишните избори. Решения на ЦИК от последните седмици очертаха една неофициална, но ефективна коалиция зад техните интереси, която може да бъде възпроизведена и в парламента.

Предизвикателната стратегия на Делян Пеевски от своя страна разкрива играта ва банк на ДПС да запази достъпа си до ресурсите, които осигурява властта - въпреки публичното осветяване на мащабните корупционните схеми и безпрецедентните за страна от ЕС санкции на САЩ по закона "Магнитски". След тактическото му оттегляне от изборите през април и през юли, което не донесе желания нов образ на движението, посланието от сегашния предизборен тур на Пеевски по кабинетите на кметове от ГЕРБ и на други, подкрепени от различни политически сили, е, че той продължава да е силният човек не само в тази партия, но и в държавата (още тук).

Коалиционна матрица в ЦИК

Социологическите проучвания засега сочат към възможни две противостоящи си мнозинства в следващия парламент: едното около връщащата се като победител ГЕРБ плюс ДПС, другото - около сочения за възможна втора сила на изборите проект "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и естествения му съюзник в лицето на "Демократична България". Данните показват и изравнена тежест на двете ядра, затова всеки етап до конфигурирането на властта ще е с голямо значение - и гласуването, и броенето на гласовете, и най-вече накъде ще се ориентират след изборите БСП и "Има такъв народ", очертаващи се като "балансьори" за съставяне на правителството.

Ориентир за това какво може да се очаква са и скандалите, които изборната администрация произведе в последните две седмици. В серията, започнала с отказа на старозагорската РИК да регистрира листата на "Демократична България", продължила с потвърждаването му от ЦИК и завършила засега с решението за включване на ръчното броене на хартиените бележки от машините в официалните резултати от изборите, пролича една почти монолитна коалиция от партии, които публично играят роли на непримирими опоненти.

Против нелепото решение за листата на "Демократична България" в Стара Загора (отменено впоследствие от съда) освен представителя на ДБ е гласувал само още един член на РИК - от БСП. Останалите - от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Изправи се, БГ! Ние идваме", са го подкрепили. В самата ЦИК същото решение беше потвърдено с впечатляващо мнозинство - от представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ИБГНИ.

Още по-показателно е решението, с което ЦИК на практика дописа Изборния кодекс, въвеждайки допълнителен протокол от ръчното броене на контролните хартиени разписки от машинното гласуване, и което веднага беше атакувано във ВАС от формацията на Мая Манолова, "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Освен че обезсмисля машинния вот, нарушава изборния закон и създава риск от манипулации, върховният съд веднъж вече отхвърли през юли искането на бившите управляващи за включването на ръчното броене в официалните резултати. И това много добре са го знаели в мнозинството в ЦИК, приело решението - отново от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ". Пита се защо все пак са го гласували.

Пред "Капитал" докладчикът по тази точка на заседанието Емил Войнов от квотата на БСП обясни, че предложението е дошло от представител на ГЕРБ в комисията и идеята била да няма разминаване между данните от машинното гласуване и контролните разписки. Но за държава с изборни традиции като тези в България ръчното броене тъкмо е предпоставка и за манипулативно създаване на такова разминаване. И не е трудно да се предвиди, че сред последиците, които могат да произтекат от решението на ЦИК, е провокиране на хаос с оспорване на данните от машините, а оттам и на резултата от изборите.

Ако казусът с листата на "Демократична България" може да мине като политически егоизъм и изборен канибализъм, решението за хартиените разписки изглежда като друга игра. И като услуга към Борисов и ГЕРБ, които настойчиво искат връщането на ръчното броене на гласовете в резултата от изборите.

Няма как да не направи впечатление твърдото участие на представителите на БСП и партията на Слави Трифонов в спорните решения. И доколкото никоя от формациите не се разграничи от тях, остава впечатлението за партийна политика. Но дори и да са самостоятелна игра на хората им в изборния орган, и двата случая водят към въпроса как биха се държали представителите на двете партии и в парламента, след като са наясно, че от тях ще зависи сформирането на мнозинство.

Сметките на БСП и ИТН

От БСП твърдят, че няма промяна в позицията на партията за формата на управлението. "Няма представител на БСП, който да е заявил, че ще водим разговори с ГЕРБ или с ДПС", каза пред "Капитал" и близкият до ръководството Георги Свиленски, който е и водач на листа в София. В същото време в публичните си изяви Корнелия Нинова прехвърля акцента върху диалогичността и "държавническото поведение", което изисква работещо правителство. "Ще подадем ръка на всеки, който е готов да говорим за демографска катастрофа, за образование, което дава качество, за икономика, която работи и осигурява достойни доходи на българите", заяви преди дни Нинова, цитирана от агенция "Фокус". Тъй като в условието не присъстват изрично борбата с корупцията и промените за съдебната власт, които са червената линия за т.нар. партии на промяната, поканата за такъв разговор предполага консенсус, който да включи всички парламентарни играчи.

Обичайно публичните послания от "Има такъв народ" са малко, но след като партията, предизвикала фурор на предишните два вота, на практика два пъти провали възможността за ново антистатукво управление - с настояването си за самостоятелно правителство на малцинството, подкрепяно от плаващи мнозинства, през юли лидерът й Слави Трифонов обяви, че в следващия парламент трябва да има правителство "на всяка цена". Цена без таван може да включи всякакви компромиси с предизборни обещания, дори това за "изчегъртването на ГЕРБ" под предлога за стабилност и "хората искат спокойствие". За ДПС се видя, че няма проблем, когато движението беше поканено в разговорите за второто правителство на ИТН.

Със сигурност и БСП, и "Има такъв народ" ще се опитат да извлекат максимална полза от обстоятелството, че ще са в ролята на незаобиколим фактор за сформиране на мнозинство. Но в зависимост от това кой от двата лагера - на ГЕРБ-ДПС или на ПП и ДБ, ще получи възможност да изпълни мандата, има различни пътища за постигането му.

Кой ще е кръчмарят

След като сочената отново за победител на изборите ГЕРБ първа получи мандата за редовно правителство, този път наистина ще е "на всяка цена". За партията на Борисов това е буквално въпрос на оцеляване. Огромна част от нейната подкрепа се дължи на изградените през последните 10 години мрежи на влияние в държавната администрация и местната власт. През шестте месеца управление на служебно правителство тези хора са си там и в очакване след изборите всичко да продължи постарому и с познатите схеми. Ако обаче се стигне до редовно управление, което не включва ГЕРБ и ДПС, тази конструкция може много бързо да се разпадне. Нейните тухли са възможностите за корупционни сделки с публични пари, а хоросанът, който ги свързва - безнаказаността, гарантирана от превзетата съдебна система. Когато ГЕРБ и ДПС вече не са способни да предлагат тези две услуги, подкрепата (поне за партията на Борисов) ще започне да се разпада. Без достъп до свеж финансов ресурс пирамидата, изградена върху нелегитимни връзки между власт, бизнес и прокуратура, ще рухне доста бързо.

В тази ситуация официалната коалиция с ДПС е и много по-възможна, отколкото в предишните парламенти, но не е задължителна. Според повечето наблюдатели хипотезата, че традиционните партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, ще съставят правителство, изглежда малко вероятна. Но правителство на малцинството с плаващи мнозинства си остава опция - такова всъщност беше първото управление на Борисов. Гласуването на спорните решения в ЦИК от представителите на БСП и "Има такъв народ" показва възможността за неформални коалиции по различни решения. Всяка може да бъде обяснена с национално отговорното поведение и прекратяване на политическа криза. Проблемът в този случай е, че не се очертава решение на институционалната, а в комплект със силна опозиция освен репутационни щети това не обещава и кой знае каква стабилност.

Според преподавателя по политология в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Милен Любенов по-реалистичният вариант остава кабинет между новите сили в парламента и БСП. По думите му това, че ГЕРБ може да спечели най-много гласове на изборите, не означава задължително, че ще получи първа мандата за съставяне на правителство. Любенов смята, че ако "Продължаваме промяната" и Демократична България" след изборите регистрират обща парламентарна група, тя може да се окаже най-голямата по численост и първият мандат да отиде при нея. "Предимствата от подобно решение са няколко. На първо място, като общ блок те ще стоят много по-солидно политически, и второ, ще поемат инициативата за преговори с останалите формации. Целта на преговорите трябва да бъде формиране на коалиция с подписване на коалиционно споразумение, а не разговори за експертни кабинети с плаващи мнозинства", каза политологът пред "Капитал".

Засега двете формации се въздържат от коментар за евентуално такова развитие. Но дори и да се стигне до излъчено по този начин правителство, ако технологията за конфигуриране на властта ще включва механизма на директния подкуп, гласуването в залата може да го осуети. Достатъчно ще е по десетина депутати от партиите балансьори да се окажат против.

"Целта на преговорите трябва да е подписване на коалиционно споразумение, а не разговори за експертни кабинети с плаващи мнозинства."

Доц. Милен Любенов
Доц. Милен Любенов

политолог

От тази гледна точка официалното завръщане на Пеевски на сцената и пълното му доминиране в ДПС също е важен знак. Така, както навремето той влезе в коалиция с Борисов, предлагайки медийното си влияние, сега офертата може да включи всички ресурси, с които един отработен в годините корупционен модел разполага. И всяването на страх, и политическата подкупност продължават да са негово валидно наследство. Предприетата от Пеевски обиколка из страната е демонстративно стягане на редиците под бойното знаме на интересите на статуквото. И няма съмнение, че ако след изборите старата власт успее да се върне, играчите в нея ще се почувстват още по-безнаказани и още по-решителни.

По темата работи и Деян Димитров.

Кой кой е в ЦИК

От квотата на ГЕРБ: Красимир Ципов, Димитър Димитров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева

От ИТН: Камелия Нейкова, Елка Стоянова, Гергана Стоянова

От БСП: Емил Войнов, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева

От ДБ: Цветозар Томов, Любомир Георгиев

От ДПС: Севинч Солакова, Ерхан Чаушев

От ИБГНИ: Росица Матева
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wtq17649538 avatar :-|
    wtq17649538
    • - 8
    • + 5

    И защо БСП да определи от кой лагер ще бъде правителството, а не ДБ или ПП? Голи внушения и манипулации. Не БСП е управлявала с ГЕРБ и е имала министри в кабинета Борисов, а ДБ. Не кандидат-президентът на БСП говори за съставяне на управление с ГЕРБ и ДПС, а кандидатът на ДБ, обвинявайки Радев, че не бил направил достатъчно за да се случи. Нека да сме коректни. И накрая, ПП щяла да разговаря с всички за да има правителство, не БСП.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    Гледам, че вече са ме изпреварили.

    Манипулация, твоето име е Капитал!

    Унизителни за редеещата публика на медията са подобни съчинения. Деградацията на публиката на Капитал осезаемо е по-бавна като процес от тази на медията. Затова внушенията горе в текста са голи като месечина. А на гола кука се ловят само балъци.

    Първо: ако на Иван Вазов 30 разчитат на късата ни памет, ще припомня на късопаметните, че ДБ, кръщавана по-горе като стожер на протестърството/антистатуквото/реформаторството и т.н. е единствената от изброените в текста партии, която е била коалиционен партньор на герб, а Ицо Иванов Му е бил два пъти министър - в служебния на мюрето на баце Плевнелиев и после в кабинета баце-2.

    Та в този смисъл с ренегати да се прави промяна, е като със стари к***и да се прави нов бардак. Само загуба на време.

    Второ: не намерих социологическо изследване, което да позиционира 4П на второ място след герб. Затова смятам, че съчинителите от Капитал просто стъкмяват желаното като реалност. И така лъжат публиката.

    По долу давам линкове към изследвания на Алфа рисърч и Галъп:
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/alfa-risyrch-gerb-pecheli-parlamentarnite-izbori-prodylzhavame-promianata-sa-treti-2286676

    https://news.bg/politics/galap-pri-izbori-sega-may-izbirame-prezident-na-parvi-tur.html
    4П са трети, а ДБ е в миманса.

    Трето: Дали БСП ще е втора или трета сила, тя винаги ще има по-голяма подкрепа от сбърканото БГ дясно. Сбъркано, защото по света десните партии са консервативни, националистически, християнски, а левите са неотроцкистки и глобалистки, каквато е "дясната" ни ДБ.
    И тъй като БСП определено ще има по-голяма електорална подкрепа от ДБ, президентът Радев ще връчи на нея следващ проучвателен мандат, ако ДБ по навик не пристане на стария си коалиционен партньор герб още при първия мандат, както го направи през 2014 г, и така не решат заедно с баце отведнъж въпроса за правителството.

    Та в този смисъл не ДБ е център, а е тежка периферия на политическото в БГ, защото винаги досега се е присламчвало със скромните си 10-нита % в спор за фотофиниша с ДПС към по-едра партия-мандатоносител.
    И горе отново в този дух за уговорките за коалиция с Кивовата 4П. На ДБ вечно й трябва ракето-носител към властта. Сама не може...

    P.S. Ако Киро Петков искаше да продължава да се подчинява на Ицо Иванов, сигурно нямаше да напуска ДБ,а?

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-?
    D.r D
    • - 4
    • + 4

    Кандидатът на ДБ Панов напада Радев, но не казва лоша дума за Борисовите 12 г. на власт.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 1

    Пеевски е новият Торбалан с който “прогресивната” преса плаши лековерните си читатели.

    Ясно е, че ГЕРБ ще бъде първа сила и въпреки очаквания ръст в техните гласове спрямо юли няма да имат дори аритметична възможност да съставят правителство нито с ДПС (дори и да го искаха), нито с някой друг.

    Същото се отнася в още по-голяма степен за ПП и за ДБ. Те като сума ще имат дори по-малко мандати от ГЕРБ.

    Така, че въпреки тези заклинания пак ще имаме служебно правителство.

    Нещата най-вероятно ще се променят едва на нови избори през февруари - защото тогава ГЕРБ и ПП ще имат общо над 121 мандата. Кирчо показа, че може да лъже без да му мигне окото така, че очаквам тогава да обяви, че ще се “жертва” за да бъде пак министър.

    А дотогава “прогресивната” преса ще продължи да бълва сказки като тази.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 4
    • + 2

    Ах, каква щурмова логорея са приложили троловете на БСП и ГЕРБ под статията! Леко прилича на общи действия даже, въпреки че те плюенето по ДБ го практикуват отдавна така или иначе.

    През това време доверието в ДБ се увеличава, а на корупмираните им, доказано провалени партии резултатите стагнират ли, стагнират...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    До коментар [3] от "BBB":

    Радев като номинация на БСП и дългогодишна част от управлението на армията е точно толкова статуквеник, колкото всичките тикви на Бойко.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 2

    И изобщо забавен е минорния тон на “прогресивните” медии

    Месеци наред публикуваха “анализи” на семейство Смилови и други техни колеги от Дойче Веле как “тиранина” Борисов безвъзвратно си отивал.

    И изведнъж сега това.

    Явно Икономедия е ползвала доста некадърни врачки - би следвало да си поиска хонорарите обратно.

    Нередност?
Нов коментар